В категории: Брой 5-6/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Пневматични пистолети за коване на пирони и скоби

Приехме със засилен интерес предложението от представителството на Bosch в България – „Роберт Бош“ ЕООД, да тестваме поредната новост в професионалната продуктова гама. Имахме удоволствието да разпечатаме и първи да вземем в ръка един съвсем нов-новеничък пневматичен пистолет за коване на пирони, модела GSK 64 Professional – един от петте нови модела пневматични пистолети за коване на пирони и скоби.

Преди още да отворим куфарчето на GSK 64 Professional, прехвърляхме в ума си възможните приложения на такъв инструмент. А те не са никак малко. Въпреки че винтовете и различните видове електрически отвертки – били те за серийно завиване или по-универсалните акумулаторни отвертки, стесниха сферата на приложение на пироните при неразглобяемото свързване на всевъзможни елементи от масивна дървесина или произведени от дървесни стърготини и талаш, в редица случаи пироните остават незаменими. Типични приложения на коването с пирони са направата на покривните конструкции, при които, от една страна, с пирони се закрепва обшивката от дъски, а след това напречно на нея трябва да се прикове скарата от напречно разположени летви, които задържат керемидите. Понеже не се предвижда разглобяване, с пирони се закрепват и дъските (сачакът) при облицовките на тавани и стени, обшивката на стрехите, приковаването на различни покриващи летви при производството на дограма и др. Пироните, с които работи GSK 64 Professional, имат съвсем малка глава (1,6х2,6 mm след забиване), която при добре регулирана дълбочина на забиване потъва изцяло в материала до нивото на неговата повърхност. Не само не стърчи, а е и почти незабележима. Това е голямо предимство в редица случаи, когато голямата глава на пирона ще загрозява. Типичен пример е закрепване на первазните летви около паркетно подово покритие, защото чрез приковаване това става много бързо, закрепването е здраво и става моментално, а не трябва да се изчаква, докато лепилото стегне и се втвърди. Този начин на работа е възможен именно защото главите на пироните остават почти незабележими.

Друго типично и незаменимо приложение на коването с пирони и скоби е в производството на мебели, включително при тапицираните меки мебели. По този начин се закрепват гърбовете на корпусните мебели, които най-често са от тънка (6–8 mm) плоча от дървесни влакна (фазерна плоча). Това е отговорна задача, изискваща здраво многоточково приковаване на фазерната плоча към не особено стабилните плочи от дървесни частици, защото именно гърбът осигурява стабилността на този вид шкафове. Със скоби се приковават краищата на различните използвани в тапицерството тъкани (зебло, декоративна дамаска), текстилни колани, понякога и декоративни ширити. Отново със скоби се закрепват противокомарните мрежи към рамката, когато се прави на място, и т.н. Казаното дотук е само част от възможните приложения на пневматичните пистолети за пирони и скоби. В обобщение почти навсякъде, където детайлите се закрепват с пирони, работата може да бъде извършвана неимоверно по-бързо, по-лесно, на практика без физическо усилие и по-качествено, когато се работи с пневматичен пистолет. Едно съвсем леко натискане на спусъка или притискане на пистолета към повърхността (в зависимост от избрания режим на работа) замества поставянето на върха на обикновения пирон на желаното място, придържането му с пръстите на едната ръка и неколкократно удряне с чука, докато пиронът бъде изцяло забит. Забиването на ръка с чук на много пирони натоварва значително, включително травмира китката и раменната става, а пръстите, които държат пирона, са под постоянна заплаха да бъдат уцелени с чука. Нещо, което често се случва.

Опитният майстор дърводелец навярно вече си задава въпроса: „Ами не вършат ли същата работа и електрическите такери?“ Да, това е така, но с тази съществена разлика, че техните възможности са силно ограничени. Навярно поради това такива инструменти се предлагат само в зелената, любителската, серия на Bosch, а в професионалната липсват. Така например докато максималната дължина на пирончето, което може да забие електрическият такер, е 14 mm, GSK 64 Professional забира пирони с дължина до 64 mm. Максималната дължина на скобите за любителския електрически такер на Bosch е 14 mm, докато GTK 40 Professional забива скоби с дължина до 40 mm. С две думи, там, където достигат граничните възможности на електрическия такер, е долната граница на пневматичните инструменти.

Единственото създаващо известно неудобство е, че те работят със сгъстен въздух, който се подава по тънък маркуч. При стационарното използване на пистолетите, както е в мебелната промишленост например, това не представлява проблем – въздухът от компресорната станция достига до всяко работно място чрез разклонена тръбна мрежа. Когато се работи на обекти, източникът на сгъстен въздух е малък, т.е. лесно преносим и евтин, компресор, който осигурява необходимото за работа на пистолетите налягане 4–8 bar. Дебитът в случая не е решаващ, защото разходът на въздух не е голям. Ние изпробвахме пистолета GSK 64 Professional с малък компресор с мощност на електродвигателя 1500 W и обем на ресивера 25 l, каквито се продават във всеки магазин за любителски инструменти.

Пистолетът GSK 64 Professional работи с поцинковани или от неръждаема стомана пирони на пачки, които се поставят в магазина му – общо до 100 бр. Напречното сечение на пироните е 1,6х1,4 mm, а дължините им са от 25 mm до 64 mm. Доставят се в кутии по 5000 бр.

Пачката (4) се поставя в магазина, който побира 100 бр., и се избутва от тласкащ механизъм (5).

Основните елементи на пистолета са изработени от здрава и същевременно лека магнезиева сплав. Ниското му тегло (1,6 kg) и компактна форма го правят удобен не само за продължителна, но и за работа на трудно достъпни места и в различни пространствени положения. Намалените размери на пистолета до голяма степен се дължат на специалната технология на Bosch – Full Force, която позволява намаляване на обема на главата, в която се намират пневматичният цилиндър, ударният механизъм и управляващите въздушния поток клапани, без това да се отрази на енергията на удара. Тази технология се използва и при останалите пневматични пистолети на Bosch, поради което те са видимо по-компактни от конкурентните модели на други производители.

Пневматичните пистолети на Bosch имат също така система, която не позволява задействане на ударния механизъм, когато в магазина няма поставена пачка с пирони. По този начин повърхността на детайла е предпазена от повреждане при неволен директен удар на ударника, а също така се намалява ненужното износване на частите на ударния механизъм. За предпазване на повърхността на по-чувствителни на натиск предмети върху опорната скоба, която изпълнява ролята на механичен предпазител (2), се нахлузва гумен пръстен.

Ако пиронът удари в метален предмет, изкриви се и заклини в канала, той се изважда лесно и бързо след освобождаване на скобата (1).

Към предимствата на пистолета бихме отбелязали още, че е осигурен добър обзор на мястото на забиване, което позволява точното поставяне и забиване на всеки пирон.

Режимът на забиване може да се регулира така, че това да става само след еднократно натискане на спусъка или при задържан в натиснато положение спусък, но едва след като предпазителят бъде притиснат към повърхността. Така се гарантира, че пиронът ще бъде забит, а няма да бъде „изстрелян“ в околното пространство, при което може да причини сериозни поражения. Предпазителят е комбиниран с винтов механизъм (3), който се нагласява според дължината на пирона и така се регулира дълбочината на забиване. При добра регулировка главата на пирона потъва до нивото на повърхността, без да стърчи и милиметър дори.

Пистолетът има филтриращ елемент, който очиства постъпващия въздух. Намиращата се върху главата дюза може да се завърта така, че изхвърляният след задействане на ударния механизъм въздух да излиза встрани от работещия.

Накрая бихме искали да насочим вниманието и към моделите GSK 50 Professional за коване на пирони и GTK 40 Professional – за коване на скоби. Всичко казано за модела GSK 64 Professional важи и за тях, като различията са в техническите характеристики. Те са дадени в таблицата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото