В категории: Брой 12/2010, Инструменти, Металообработване

Новата серия шмиргелови апарати на Metabo

Немската компания Metabo изцяло обнови своята колекция от настолни шмиргелови апарати. Досега предлаганите общо 15 модела от този вид машини, от които част с характерното за ръчните електроинструменти тъмнозелено оцветяване, а друга – със синия цвят на стационарните и полустационарни машини, ще бъдат изцяло заменени с осем нови модела.

Те могат да бъдат разделени на две групи:

» Типични шмиргелови апарати с по два камъка – серия DS и DSD

» Комбинирани шмиргелови апарати – серия BS (с лентова шлайфмашина) и TNS с камъни за суха и мокра обработка.

Новата серия шмиргелови апарати покрива целия диапазон от приложения в зависимост от вида на работилницата и естеството на извършваната в нея работа. Всъщност няма занаятчийска работилница или производствено предприятие, в които да не се ползват шмиргелови апарати. Това с пълна сила се отнася и за домашната работилница, най-малкото за поддръжката на инструментите – заточване на свредла, дърводелски длета, ножове, включително ножовете на косачката за трева например. На шмиргеловия апарат се пада задачата за почистване на „мустаци“ и заглаждане на острите ръбове, останали след рязане на детайли от черни метали, изравняване и заглаждане на неравности, например заваръчни шевове, окончателно фино оформяне на дребни детайли и въобще всякакви операции, които се извършват чрез по-грубо изпиляване или по-фино шлифоване. Затова има и различни по приложение и едрина на абразивните зърна шмиргелови камъни.

Новата серия обхваща шмиргелови апарати с диаметър на камъните от 125 mm до 250 mm и електрическа мощност от 200 W до 900 W. С изключение на два модела (DSD 200 и DSD 250), които са трифазни, всички останали работят с монофазен ток.

Въведено е единно обозначаване на моделите, което означава:

» DS – шмиргелов апарат с два камъка

» DSD – шмиргелов апарат с два камъка и трифазно захранване

» ТNS – комбинирана машина за сухо и мокро пилене/шлифоване

» BS – комбинирана машина с лента

Цифрата в наименованието на модела съответства на диаметъра на шмиргеловия камък.

Новите модели имат редица подобрения, които ги правят още по-удобни, по-сигурни и по-дълготрайни при експлоатация. Те работят с променливотокови асинхронни индукционни електродвигатели, които не изискват поддръжка. Балансирането на шмиргеловите камъни е много добро, така че вибрациите са сведени до минимум, което подобрява качеството на работа. Закрепването на страничните предпазни капаци е байонетно, което значително улеснява тяхното демонтиране и повторно поставяне при смяна на шмиргелов камък. Положението на опората за детайлите и на прозрачния предпазен щит се регулира лесно на ръка, без ползване на какъвто и да било инструмент – гаечен ключ или отвертка. С изключение на двата най-малки модела, DS 125 и DS 150, останалите имат щуцер с диаметър 35 mm за свързване със засмукваща система.

От своя страна класическите шмиргелови апарати оформят групи според мощността и диаметъра на камъните:

» DS 125/DS 150 – компактни и леки машини, подходящи за заточване на режещи и пробиващи инструменти, както и за слабо натоварено изпиляване на неголеми детайли.

» DS 175/DS 200 – това са най-често използваните, с широк диапазон от приложения в занаятчийски и производствени работилници шмиргелови апарати. Най-мощен в тази група е моделът с трифазно захранване DSD 200.

» DSD 250 – това е най-мощният и с най-голям диаметър на камъните шмиргелов апарат, с трифазно захранване, подходящ за продължително и голямо натоварване, характерни за производствените дейности.

Логично е, че моделите с трифазно захранване имат значително по-голям въртящ момент (6,2 Nm и 10 Nm) в сравнение с останалите, при които неговите стойности са в границите 0,9–2,6 Nm. Това им позволява да работят при силно натоварване, без това да се отразява осезаемо върху честотата на въртене на камъните.

Макар и по-слабо разпространени, но в редица случаи и дейности незаменими са двете комбинирани машини TNS 175 и BS 175. Първата от тях освен сухо, позволява и шлифоване „на мокро“, при което обработваният предмет се охлажда с вода. Това го предпазва от прегряване, което се познава по промяна на цвета на стоманата към синкав и загуба на първоначалната, получена чрез закаляване, твърдост. Камъкът за водно шлифоване е по-фин, с по-малка едрина на зърната, върти се по-бавно, а долният му край е потопен във водна баня.

В модела BS 175 са комбинирани едновременно шмиргелов апарат с един камък и лентова шлайфмашина. Това значително разширява областите на приложение, като лентовата шлайфмашина може да се използва още за обработка на детайли от дърво и някои пластмаси. Широчината на лентата е 50 mm. Тя е отлично средство за заточване на остриета, примерно ножове за абрихт, защото не се образува характерното за камъните с малък диаметър вдлъбване. Рамото, върху което е опъната лентата, може да се завърта до ъгъл 90°, така че да бъде най-удобно за работа.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото