В категории: Брой 12/2010, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Мощни ъглошлайфмашини на Metabo за работа в тежки условия

Metabo пусна три нови модела ъглошлайфмашини в най-високия клас по мощност– WXLA 24-180 Quick, WXLA 24-230 Quick и WXLA 26-230 Quick. Както личи от наименованието на моделите, първите две имат електродвигатели с мощност 2400 W, а третата – 2600 W. Първата работи с диск с диаметър 180 mm, останалите две – с 230-милиметров.

Това, което отличава трите нови машини, са редица конструктивни решения, благодарение на които е значително повишена тяхната издръжливост на продължителна работа, както и по-рядкото им сервизно обслужване. Така например при тях за пръв път в машина от този вид се използват нов тип четки с 50% по-голяма дълготрайност. Съответно с толкова се увеличава интервалът от работно време между тяхната смяна. Изискванията за още по-продължителна без сервизни прекъсвания работа в условия на голямо натоварване се изпълняват от мощния и многократно доказал износоустойчивостта си електродвигател Metabo Marathon, както и от патентованата от Metabo система за въздушното му охлаждане, която ефективно го предпазва от увлечените с въздушната струя твърди частици. Поради това новите ъглошлайфмашини са още по-добре пригодени за интензивно пилене на метални детайли (заваръчни шевове например), за рязане на бетон и естествен камък – все дейности, при които се отделят големи количества силно абразивен прах и по-едри твърди частици.

Повишената износоустойчивост и по-рядкото сервизно обслужване на машините са само едната предпоставка за високопроизводителна работа през целия работен ден. Другата страна е възможността на хората да работят продължително с тях, без това да вреди на здравето им. При ъглошлайфмашините основният проблем произлиза от предаваните на ръцете вибрации, които неминуемо се получават от въртящия се с голяма честота диск. Колкото диаметърът и масата му са по-големи (при дискове за изпилване и шлифоване), толкова по-големи вибрации създава. С оглед на хигиената на труда нивото на вибрациите определя и режима на работа – т.е. честотата и продължителността на почивките, необходими за отпочиване на ръцете и предотвратяване на появата на т.нар. вибрационна болест.

Колкото машината е по-голяма и мощна, толкова по-трудно се постига ниско ниво на вибрациите. Затова е сериозно постижение фактът, че и при трите машини нивото на вибрациите (2,7 m/s²) е сведено съвсем близо до границата от 2,5 m/s², определена с директива на ЕС като безопасно ниво. Това означава, че с всяка от тези три ъглошлайфмашини може да се работи безопасно без прекъсване през целия осемчасов работен ден. Още повече, че режим на непрекъсната работа часове наред на практика не съществува.

Намаляването на нивото на вибрациите се дължи на разработената и патентована от Metabo антивибрационна система VibraTech. Тя включва предна ръкохватка със специална конструкция, която погасява вибрациите до 60%. Тези мощни и тежки машини имат и специален демпфериращ еластичен елемент, който свързва задната ръкохватка с тялото и ефективно „гаси“ вибрациите. Преди около две години Metabo започна да вгражда в част от своите ъглошлайфмашини с диаметър на диска 125 mm и 150 mm специална система, наречена Metabo Autobalancer, за динамично балансиране на въртящия се диск. Доказала ефективността си при по-малките машини, сега тази система е доразвита и е внедрена и в трите нови модела. Системата Autobalancer силно намалява нивото на породените при въртенето на диска вибрации. Ефектът от нея е твърде осезаем, защото се постига намаляване с до 50% на нивото на вибрациите, които създава въртенето на диска. Това от своя страна значително улеснява задачата на останалите елементи от системата VibraTech. Metabo Autobalancer представлява капсуловано цилиндрично метално тяло, в чиято вътрешност се намират потопени в маслена баня свободно движещи се стоманени сачми. То е пресовано върху вала на машината и заменя стандартната опорна шайба, върху която лежи дискът. В резултат на центробежните сили при въртенето на диска сачмите опират плътно към външната стена на цилиндъра, като се разпределят така, че създават противотежест, която уравновесява дисбаланса на диска, от който се пораждат вибрациите.

Ограничаването на вибрациите има и друг, макар и страничен, но съвсем не за подценяване ефект. По-ниското ниво на вибрациите води до по-равномерното и съответно до по-малко износване на диска. От това дълготрайността на дисковете за рязане се увеличава с около 50% и до 100% при дисковете за пилене.

Новите ъглошлайфмашини изпълняват и последните изисквания, съдържащи се в директивата EN 60745-2-3 на ЕС от 01.12.2009 г. за повишаване на безопасността при работа с ъглошлайф- и полирмашини с въртящ се с висока честота диск. С тях е съобразена и усъвършенстваната конструкция на предпазния щит. Той се регулира и застопорява лесно и на ръка, без използване на помощен инструмент. Освен това системата на фиксиране гарантира, че той няма да се завърти повече от нормативно допустимото в случай, че бъде подложен на ударите на разхвърчалите се парчета при счупване на диска. С две думи, пространството зад щита е още по-сигурно защитено, което е от съществено значение за безопасността при работа, независимо че счупването на диск е много рядко събитие.

Мерките за ефективно обезопасяване на машините включват още електронната система S-automatic, която моментално изключва захранването на двигателя при рязко повишаване на силата на тока и така защитава работещия при възникване на обратен удар поради заклинване на въртящия се диск, електронна система за плавно развъртане на двигателя и диска, защита срещу неволно повторно включване на електродвигателя след аварийно прекъсване на захранването. При задействане на някоя от системите и аварийно изключване на захранването на електродвигателя, както и при повишаване на температурата му над определена граница поради претоварване се включва светлинна сигнализация (LED индикатор). Така се предотвратяват повредите и се удължава дълготрайността на машината.

Новите ъглошлайфмашини имат системата за бърза смяна на диска – Metabo Quick. Специалната притискателна шайба, с която се фиксира дискът, се завива и развива на ръка с минимални усилия и което е най-важното – без ключ. Това е много голямо удобство, което пести усилия, време, а често и нерви, когато традиционната гайка откаже да отстъпи при развиване със специалния и не особено стабилен ключ, както е при машините с остарялата и демодирана система на закрепване на диска.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото