В категории: Брой 12/2010, Инструменти, Ремонти, Строителство

Акумулаторен перфоратор Metabo BHA 36 LTX Compact

Армадата от електрически отвертки, бормашини и перфоратори с акумулаторно захранване на Metabo има нов лидер. Това е перфораторът BHA 36 LTX Compact. Неговите конструктори са успели да изпълнят при най-съвременното технологично ниво на литиево-йонни акумулаторни батерии желанието на всеки професионален строител да разполага с възможно най-мощен, производителен и лек перфоратор, който да му осигурява независимост от електрическата мрежа. С акумулаторна батерия с напрежение 36 V и електродвигател от най-високия по мощност клас LTX (по класификацията на Metabo) новият перфоратор с лекота пробива в бетон отвори с диаметър до 18 mm, в стомана до 10 mm и в дърво – до 22 mm. С едно зареждане на батерията с капацитет 1,5 Ah перфораторът е способен да пробие в бетон до 100 отвора Ø6х40. Енергията на единичния удар е 1,8 J, а честотата на ударите е 5000 minˉ¹. Ударното действие може да се изключва, за да може машината да пробива отвори в керамични плочки, метали и дърво. В този режим тя може да работи и като мощна акумулаторна отвертка.

Перфораторът се продава комплектуван с две батерии, което осигурява работа без прекъсване, защото зареждащото устройство ASC 15 зарежда батерията напълно за 30 min. Батерията има индикатор, който показва степента на зареденост на батерията, и това дава гаранция на работещия, че тя няма да „издъхне“ в най-неподходящия момент. Зареждащото устройство и акумулаторната батерия работят по изпитаната технология на Metabo AIR COOLED, която значително удължава нейния живот и затова компанията разпростира тригодишната си гаранция и върху нея.

Удобството при работа с всеки перфоратор, и особено при акумулаторно захранваните, в много голяма степен зависи от неговото тегло и размери. С тегло 3 kg и размери, които се вписват в лист хартия с формат А4, с добре балансиран център на тежестта, новият перфоратор е отлична машина за пробиване на отвори високо над главата на работещия, включително на тавана. Такива именно са работните условия при прокарване на различни електро- и други инсталации, тръбопроводи, въздуховоди за климатични инсталации и т.н., които се закрепват с дюбели и изискват пробиване на безчет отвори в бетонната конструкция. По същите причини BHA 36 LTX Compact е подходящият перфоратор и за майсторите, работещи на високо скеле при монтиране на външни фасади, окачени тавани и въобще навсякъде, където е необходимо пробиване на отвори в бетон до Ø18 – най-често за закрепвания с дюбели.

Освен високопроизводителен инструмент BHA 36 LTX Compact е създаден за продължителна работа при високо натоварване. Взети са мерки и за силно ограничаване на вибрациите, най-вече чрез изпълнената по технологията Metabo Vibra Tech предна ръкохватка. Честотата на въртене и нанасяне на ударите върху опашката на свредлото се регулират безстепенно чрез системата Metabo V-Elektronik (Variospeed). Машината има задължителния за перфоратор съединител, който предпазва от възникване на „обратен удар“ при заклинване на свредлото.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото