В категории: Брой 12/2010, Градина, Електроинсталация, Инструменти, Хоби

Преносим електрогенератор Honda EU 30i

На завършилото в края на август т.г. в Дюселдорф, Германия, изложение „Салон за каравани“, най-новият преносим електрогенератор на Honda, моделът EU 30i, бе отличен с наградата Best Practice която се дава за най-иновативни решения с висока функционалност, експлоатационни характеристики и цялостно изпълнение. Журито е присъдило това отличие, защото този модел на Honda в най-пълна степен удовлетворява високите и същевременно специфични изисквания за мощен преносим екологичен генератор за захранване с електрически ток на каравани и кемпери, на лодки, и въобще при всякакви ситуации далеч от населени места и електрическа мрежа.

Наградата не бе изненада за специалистите, защото същият модел вече бе отличен през март т.г. с престижното, добило широка международна популярност отличие на центъра за дизайн в немската провинция област Северен Рейн-Вестфалия, известно с наименованието red dot (червена точка) като „най-добър сред най-добрите“ за 2010 г. Като се добави, че заедно с останалите три модела от тази серия електрогенератори на Honda EU 10i, EU 20i и EU 65i, този е носител и на отличието за екологичност Der Blaue Engel, става очевидно защо серията EU на Honda е щедро обкичена с награди, включително и от различни специализирани списания. Затова японската фирма е най-често предпочитаната марка, когато става дума за преносими електрогенератори. Това е и поредното признание за Honda, която от 1964 г. насам е неизменен лидер в производството на такива електрогенератори.

Новият генератор EU 30i допълва успешно наложилите се през последните  години преносими модели EU 10i и EU 20i, като замества модела EU 26i, и то не как да е – на мястото на тежащия 56 kg по-стар генератор, сега Honda пуска по-мощен модел при тегло от само 35 kg

и значително по-малки размери (622х379х489 mm). Това са все решаващи фактори, когато става дума за машина, която трябва възможно най-лесно да се пренася и да заема колкото се може по-малко място в багажника на автомобила, в караваната, кемпера или в лодката. За улесняване на пренасянето му спомагат и двете колела с увеличен диаметър, така че по-лесно да преминават през малки препятствия. Ръкохватката е подвижна, което пък значително улеснява тегленето му на ръка.

Електрогенераторът EU 30i е инверторен. Максималната мощност, при която може да работи в продължение на до около 30 min, е 3 kVA, а при продължителен режим на работа се разчита на номинална мощност от 2,6 kVA. В случай, че тази мощност е недостатъчна, електрогенераторът има специална букса, чрез която с кабел може да бъде свързан с друг такъв генератор и двата да работят в паралел със сумарно двойно по-голяма електрическа мощност. Резервоарът му побира 5,8 l бензин, с което количество може да работи около 3,5 часа, а в „екологичен“ режим и до 7,5 часа. За този, както и за останалите инверторни електрогенератори на Honda, е характерно ниското ниво на отделяния при работата шум – 91 dB и 64 dB на разстояние 7 m. Това е постигнато благодарение на двустепенното шумозаглушително гърне и затворената конструкция на самия генератор.

На лицевия панел се намират два контакта шуко за напрежение 230 V и клеми за прав ток с напрежение 12 V. Панелът има собствено осветление. На него се намират още индикаторите за контрол на нивото на маслото в картера на двигателя и за сигнализация при претоварване.

Понеже електрическата мощност е определящ фактор при избора на електрогенератор, се налага известно пояснение за мерните единици. Производителите най-често посочват нейната стойност според международната система SI в киловолт-ампери – kVA. На това повечето хора не обръщат внимание, като я възприемат за утвърдената в масовото съзнание от десетилетия единица за мощност киловат (kW). Мощността в kVA е привидната, т.е. пълната електрическа мощност, получена при дадени стойности на тока и напрежението в една променливотокова верига. Мощността, измерена в kW, е активната мощност, която се използва. Двете мерни единици са равни само когато няма фазово отместване на напрежението спрямо тока, т.е. факторът на мощност cos ϕ=1. Той се определя като съотношение между активната и привидната (пълната) мощност. Когато факторът на мощност е единица, това означава, че подаваната електрическа мощност се оползотворява напълно – такъв е случаят с нагревателните електрически уреди и лампите с нажежаема спирала. При всички останали уреди обаче, каквито са електродвигателите (реактивен товар) или луминесцентните лампи (капацитивен товар), това не е така и за добър фактор на мощност се приема cos ϕ=0,85. Следователно с приближение може да се приеме, че за да се получи 1 kW активна мощност, която консумират електрическите уреди, са необходими поне 1,2 kVA привидна мощност.

Всеки, видял за пръв път генератор от серията EU на Honda, ще бъде силно впечатлен от неговата компактна и елегантна външност, защото особено при по-малките модели EU 10iи EU 20i те наподобяват тумбесто пластмасово куфарче, което без особени усилия може да бъде носено на ръка. Това, което високо биха оценили хората, придобили известен опит при работа с други видове преносими генератори, е качеството на произвеждания от серията EU електрически ток. Неговото напрежение и честота са по-близки до стандартните стойности, отколкото осигурява електрозахранващата мрежа с ниско напрежение. Електрическият ток, произведен от тези генератори, има синусоидална форма, съвсем близка до идеалната крива – с отклонение от нея не повече от ±2,5. Това е стойност, отново значително по-добра от това, което осигурява електрическият контакт на мрежата. При обикновените електрогенератори това отклонение достига и надхвърля ±23%, а формата на кривата на напрежението при тях е по-близка до трапецовидната. Това прави тези генератори неподходящи за захранване на по-капризни електронни уреди като компютри например. Дори и само това вече дава огромно предимство на генераторите от серията EU, защото и на почивка сред природата хората все по-рядко се разделят с преносимия си компютър, а в караваната едва ли липсва телевизор.

Тези необичайни качества на новия EU 30i, както и на останалите генератори от тази серия на Honda се дължат основно на инверторния принцип, по който работят. За разлика от обикновените, асинхронни и синхронни генератори, при инверторните се върти не роторът, а многополюсният статор. Индуктира се трифазен електрически ток, чиято честота зависи от честотата на въртене и достига до около 500 Hz. Той се изправя и с помощта на електронна схема (тиристорно управляван ключ) отново се превръща в променлив ток, този път с точно зададена честота 50 Hz и напрежение 230 V. Полученият по този начин електрически ток се отличава с много висока стабилност на напрежението и честотата, а синусоидата му е близка до идеалната крива, както вече стана дума.

Инверторният принцип на работа на генераторите от серията EU на Honda позволява много по-гъвкаво автоматично управление. Честотата на въртене на двигателя, оттук и на генератора, се определя в зависимост от моментното натоварване, като при това напрежението и честотата на тока се запазват постоянни. Те имат т.нар. екологичен режим, при който двигателят работи на минимални обороти, с минимален разход на гориво (около 50% по-нисък в сравнение с обикновените генератори) и минимално съдържание на вредни съставки в изгорелите газове. Двигателят реагира много пъргаво при увеличаване на натоварването, т.е. на консумацията на електрически ток. Щом тя спадне, честотата на въртене спада и генераторът се връща в екологичния си режим на работа. Поради това нивото на отделяния шум е изключително ниско, а съдържанието на вредните вещества в изгорелите газове напълно съответства на строгите изисквания на нормите на California Air Resources Board.

 

Допълнение 2019 г.  За  информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Преносим електрогенератор Honda EU 30i”

Руслан Касабов | март 9th, 2012 at 12:50 pm

Здравейте!Каква е цената на Honda EU 30i,.Може ли да се види и закупи в Пловдив!Благодаря
„Направи сам“: Цената на генератора за електрически ток е 4290 лв. Вносителят, фирма „Киров“, има магазин в Пловдив (на гърба на Палата №5 в Панаирния град), а може да закупите генератора и чрез електронния магазин на фирмата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото