В категории: Брой 12/2010, Облицовки и настилки, Представяме ви, Ремонти

Избиране на ламинатен паркет

Така оприличихме, поне за себе си, богатата експозиция от твърди подови настилки, която в „Практикер“ се доминира от марката Krono Original на немската фирма Kronoflooring GmbH. Поради широката производствена палитра и високото си качество продуктите с марката Krono Original са предпочитани в над 80 страни. Голямото им търсене ги е направило предпочитана марка и за магазините „Практикер“, независимо че в тях се предлагат твърди подови настилки и на други също реномирани марки като Barlinek при паркетите от масивна дървесина.

Когато се избира твърдо подово покритие за жилищни помещения водещият критерий е качеството, защото неговата дълготрайност се разчита от 10–20 години при ламинатните настилки до няколко поколения при настилките от масивни паркетини, които позволяват неколкократно изцикляне. Поради своите качества и ниска цена ламинатните паркетни подови настилки вече определено доминират в жилищното строителство, като почти изцяло са завладели подовете във всички помещения без банята, а понякога и входното антре прави изключение от това правило. Изборът е изключително многообразен и затова магазините „Практикер“ са особено подходящо място за покупка, защото на едно място се предлага пълната гама колекции от ламинатни паркети, като всяка от тях е представена с мострено каре, даващо вярна представа за външния изглед на настилката. Отделно има мострен каталог като към всяка реално представена дъска са дадени нейните пълни технически характеристики. На трето място изборът е улеснен от издадения специално за „Практикер“ печатен каталог, представящ колекциите ламинатен паркет Krono Original за периода 2010/2011, от който човек може да свери собствените си виждания с актуалните модни тенденции при подовите настилки. И тъй като изборът на цвят и текстура е строго индивидуално решение, зависи също така от предназначението на помещението и стила на неговото обзавеждане, в това биха могли да помогнат още и добре обучените консултанти на „Практикер“, нещо, в което лично се убедихме.

Ние, от своя страна, ще се опитаме да внесем малко повече яснота по отношение на качествата на различните ламинатни паркети, от което зависят още тяхното приложение и монтаж.

Ламинатните подови настилки се отличават с изключително голямо разнообразие от цветове. Те имитират безпогрешно всички видове дървесни видове, от нашенските дъб, орех, череша, бряст, ясен до скъпи и екзотични видове, различни каменни и теракотени настилки, и всякакви други, каквито може да роди човешката фантазия. Лицевата повърхност на дъските е напълно гладка, без каквито и да било дефекти, неизбежни при материалите от естествена дървесина. Дъските имат съвсем правилна форма и напълно еднакви размери (в една колекция). Поради това те се сглобяват лесно и бързо една с друга без забележима фуга помежду им. Дъските са покрити с изключително твърд, здрав и износоустойчив, най-често безцветен слой, благодарение на който подовата настилка е изключително устойчива на зацапване с различни течности, като червено вино, масла, не се бои дори и от лак за нокти, почиства се много лесно, издържа дори и на изпусната запалена цигара, не променя цвета си под въздействието на ултравиолетовите лъчи и което е особено важно – има удивително висока устойчивост на удар и изтриване. Това именно лежи в основата на гаранцията, която производителят дава за ламинатните си паркети – от 12 години за колекцията Kronofix (клас на приложение 31) до 20 години за Floordreams, чийто клас на приложение е 33. Всички останали колекции имат гаранция 15 години и клас на приложение 32.

Тук прави впечатление нещо необичайно, което само по себе си красноречиво говори за качеството на тези ламинатни паркети. Посочените класове на приложение се разшифроват така. Първата цифра, в случая 3, означава, че те са подходящи за настилки в обществени сгради, т.е. за интензивно натоварени подове. Паркетите за жилищни сгради се обозначават с 2 като първа цифра. Втората цифра в двуцифрения код характеризира степента, с която настилката удовлетворява изискванията на европейските норми за износоустойчивост, удароустойчивост и устойчивост на ултравиолетови лъчи (DIN EN 13329), като степенуването е от 1 до 3. Вижда се, че всички ламинатни паркети Krono Original отговарят на изискванията за подове в обществени сгради, като и в тази група удовлетворяват средната и максимална степен според европейските норми. Изводът е очевиден – подова настилка, подходяща за обществени сгради, е още по-подходяща за приложение в жилищата, защото износоустойчивостта е по-добре гарантирана и дълготрайността е още по-голяма.

С това обаче положителните качества на тези настилки не свършват. Колекцията Kronostep Super Natural има специфична матова повърхност с дълбоко подчертани гланцови пори (diamond gloss), които различно отразяват косо падащата светлина. Поради това покритието се възприема визуално като направено от масивна дървесина. Колекцията Floordreams има силно изразен антистатичен ефект, което освен всичко останало, значително намалява задържането на прахта и цялостното замърсяване на пода. Настилките Floordreams, Castello и Kronоfix имат звукопоглъщащ слой от високотехнологичен материал с дебелина само 0,3 mm (S.A.S.), който намалява с около 50% предаването на ударния шум при ходене или падане на предмети върху подовата настилка. Тези настилки са най-подходящи и за полагане върху подове с вградена отоплителна система.

Паркетните дъски на Krono Original се съединяват една за друга чрез системата за скопчване Twin Clic (3) и по-новата 1clic2go (4). И двете позволяват бързо, лесно и качествено (без фуги) свързване на дъските при минимално използване на инструменти. Втората система има специален закопчаващ механизъм, който сигурно свързва челата на всеки две съседни дъски и не позволява изместването им една спрямо друга във вертикална посока.

В „Практикер“ се предлагат и всички останали материали, необходими за направа на подовата настилка. От съществено значение е изборът на материала, който се подлага под настилката от ламинатни дъски. Предлагат се няколко вида такива материали (5), като изборът зависи от конкретните условия. Една от задачите на подложния пласт е да компенсира допустимите минимални неравности на пода, които не бива да надхвърлят 3 mm/m. Освен това в зависимост от вида на материала или комбинацията от материали, както и от общата му дебелина той изпълнява в различна степен още няколко важни функции – подобряване на шумоизолацията и топлоизолацията на подовата конструкция, защита на ламинатната настилка от проникване на влага, включително под формата на водни пари, откъм подовата плоча. От материала на подложната настилка (експандиран (EPS) или екструдиран (XPS) полистирол, полиуретан и др.) зависи и устойчивостта й на натиск. За защита срещу овлажняване се използва полиетиленово фолио с дебелина 120 μm или 200 μm, а най-добрата защита, включително срещу преминаване на водни пари, е алуминиевото фолио. Някои от тези материали не са подходящи за използване при наличие на подова отоплителна система.

За завършване на подовата настилка са необходими още первазни летви, ъглови и крайни капачки за тях, както и скоби за тяхното монтиране. Тук ще обърнем внимание само на специалните первазни летви и скоби (6), които позволяват скрито прокарване на електрически кабел, както и на препарата Clickguard (7), който, нанесен по продължение на кантовете на дъските, осигурява водоплътността на фугите и така предпазва сигурно настилката от повреждане при разливане на вода върху пода. Препаратът не е лепило, поради което не пречи при необходимост настилката да бъде разглобена.

Накрая не може да пропуснем нещо, което привлече силно вниманието ни – импрегнираните масивни дъски „Teрацо“ (8) с размери 3600х146х27 mm с надлъжно набраздена лицева повърхност, специално предназначени за дървени настилки на открито – тераси, веранди, покрай басейни, беседки и други такива места. Те позволяват професионалното изграждане на изключително привлекателни и удобни за отдих кътчета около къщата и в градината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото