В категории: 2015, Брой 11/2015, Градина

Дробилки на VIKING за всяка градина

Viking1

За преработване на растителните отпадъци от градината и превръщането им в биологичен тор – компост, е необходимо те да бъдат раздробени на малки късчета с дробилка. Към момента „Андреас Штил“ предлага общо 7 модела на дробилки VIKING, задвижвани с електрически ток и един модел – GB 460 C, който се задвижва от бензинов двигател с вътрешно горене. Моделите са подбрани така, че да покриват диапазона от потребности според преобладаващия вид растителни отпадъци, дебелината на твърдите клончета и пръчки, обема на работа и наличието на електрическо захранване. Там, където такава възможност липсва, решението е в модела GB 460 C – мощна „всеядна“ машина, способна еднакво лесно и добре да надробява както клони с диаметър до 75 mm, така и меки материали. Този модел е най-доброто решение навсякъде, където обемът на работа и вида на материалите налага използване на такава мощна машина.

Дробилките с електрически двигател се делят на две групи в зависимост от конструкцията на режещия апарат и съответно на начина на рязане. При моделите GE 135 L и GE 140 L нарязването на материала става посредством въртящ се с ниска честота (40 min¯¹) вал с множество надлъжно разположени зъби. Подаваните в машината материали попадат в процепа между зъбите и насрещна опора, която се регулира така, че той да бъде минимален. При това положение зъбите първоначално „захапват“ клонките, притеглят ги надолу, след което ги прерязват напречно и те изпадат във вид на парченца с дължина, колкото е стъпката между зъбите – около 25 mm за този вид дробилки. Веднъж попаднали в гърлото на машината, дори и доста силно разклонените клони, биват буквално „всмукани” и нарязани на парченца. При неправилно регулирана опора зъбите не прерязват изцяло стъблото, а от машината излиза частично прищипана от зъбите пръчка.

Viking_2-2

Този вид машини са подходящи за нарязване на твърди дървесни материали (клони и храсти), като моделът GE 135 L се справя със стъбла и клони с диаметър до 35 mm, а GE 140 L – до 40 mm. Очевидно това са стойности, които дори надхвърлят обичайните за градински отпадък дебелини, защото пръчки с такъв диаметър може да бъдат употребени и за изгаряне в печка или камина.

Характерно за този вид дробилки е по-ниското в сравнение с останалите модели ниво на отделяния при работа шум. Затова, навярно, производителят ги е поставил в обособена група – „Тихи електрически дробилки“, за това им качество подсказва и добавката „L“ в наименованието на моделите. Когато става дума за нивото на отделяния шум, трябва да се има предвид, че при всички модели на дробилки VIKING са взети нарочни мерки са снижаване нивото на шума, което позволява безпроблемната им употреба в градини с близко разположени и чувствителни към шума съседи.

New3

Дробилките с режещ валяк имат особеността, че при подаване на по-дебел клон или стъбло, както и при по-твърд (изсъхнал) материал, валът може да спре въртенето си и да блокира, при което двигателят се самоизключва. В такива случаи посоката на въртене трябва да се променя, за да може валът да изхвърли обратно проблемната пръчка. При модела GE 135 L това става ръчно чрез натискане на съответния бутон, докато при GE 140 L при възникване на такава ситуация машината автоматично обръща посоката на въртене.

Viking_2-3

Дробилките GE 135 L и GE 140 L имат кош с прозрачни стени, в който се събира раздробеният материал. Вместимостта му е 60 l. Оригинално решение при модела GE 140 L е възможността машината да се наклони, докато се прибира в коша за събиране на раздробените материали. Така височината й се намалява почти наполовина – 390х567х525 mm (широчина х дължина х височина), което е несъмнено удобство и предимство при съхраняване. Помислено е и за улесненото преместване на машините, като всяка от тях има по две колела (пластмасови с гумен бандаж) с диаметър 200 mm. Големината им улеснява преминаването на неравности, дори да се движи по стълби, като позволява изтегляне или спускане на машината от стъпало на стъпало, без да се налага вдигането й на ръце.

Отворът за подаване на материалите има наподобяваща четирилистна детелина форма, което улеснява вкарването на по-силно разклонени клонки.

Тези две дробилки са замислени като оптимално решение за любителите градинари, включително и затова, че предлагат и най-добро съотношение между цена и качество.

Втората група от пет модела имат различна система и механизъм за нарязване на материалите. Наречена Multi-Cut тя е разработка на VIKING и съответно е патентно защитена. Както подсказва и наименованието, режещият апарат е създаден с цел машината да може еднакво добре да раздробява както твърди дървесни материали, така и мека растителност. С две думи, тези машини са универсални и поради това най-пригодни за производство на собствен компост.

В зависимост от модела всяка от машините използва режеща система Multi-Cut, която в повечето случаи носи неговия номер. Така например в модела GE 250 е използвана системата Multi-Cut 250.

Viking_2-4

Общото при тази система е, че режещият апарат представлява монтиран под наклон стоманен диск, който се върти с честотата 2800¯¹. Към него са закрепени няколко различни по форма и големина ножове. Благодарение на сложната конфигурация от ножове, рязането се извършва чрез нанасяни с голяма честота на удари от няколко ножа, разположени под различен наклон спрямо подаваните в машината материали. Самият диск също е поставен под наклон, така че и намиращите се върху повърхността му плоски ножове да режат под наклон, а не да удрят перпендикулярно. Ножовете подлежат на многократно заточване, както и на смяна при необходимост. Конструкцията на режещата система е разработена и с оглед намаляване на отделяния по време на работа шум.

Независимо, че дробилките от тази група, използващи режеща система Multi-Cut, се справят отлично с меки растителни отпадъци, листна маса и окосена трева, със същата лекота и качество те раздробяват и твърда дървесина – стъбла и клонки, при това с дебелини до 30 или 35 mm в зависимост от модела.

Различията между експлоатационните възможности на дробилките от тази група не са толкова отчетливи, че да може с лекота категорично да се отсече коя е най-подходящата за дадения случай. Затова събрахме в обща таблица основните технически характеристики на цялата гама дробилки, които „Андреас Штил“ предлага към днешна дата на нашия пазар.

New2

Освен по максималния диаметър на дървесните клонки и стъбла, които машината може да раздробява, предпочитанията към един или друг модел зависят още от вида и количеството на раздробяваните материали, включително от съотношението между твърдите дървесни съставки – клонки и стъбла, и меките растителни отпадъци. Тези зависимости са онагледени на поместената тук схема, която подготвихме за продаваните у нас машини, заимствайки от цитираната в статията „Собствено производство на биологичен тор – компост“ брошура на VIKING.

Зависимостта между различните модели и тяхната производителност се вижда ясно от схемата. Най-мощен сред захранваните с електрически ток модели, съответно пригоден за раздробяване на най-големи обеми растителни отпадъци, е моделът GE 260, чийто електродвигател с мощност 2900 W изисква захранване с трифазен ток. С най-малка мощност на електродвигателя е моделът GE 103 – 1800 W, като разликата в дебелината на стъблото, което може да реже, е само 5 mm в полза на по-мощната от него машина GE 260. От схемата се вижда още, че моделът GE 260 има близо два пъти по-голяма производителност и освен това възможностите му за рязане на твърди и меки растителни отпадъци практически са изравнени. Вижда се също, че дробилката GE 103 е създадена с приоритет раздробяване на твърди дървесни отпадъци.

Viking_2-5

Viking18

Справка в таблицата и схемата обяснява, например, приликите и разликите между моделите GE 250 и GE 260, които имат еднакви режещи апарати – Multi-Cut 250. И двете машини се справят еднакво добре с раздробяване на двете групи материали – твърди и меки. Същевременно по-мощният двигател на GE 260 –

2900 W (срещу 2500 W при GE 250) позволява на машината да реже по-дебели клонки (35 mm) и което е дори по-съществено – да има с около 1/3 по-голяма производителност. При разлика в цените от само около 20 лв., при това в полза на GE 260, пречка за нейното придобиване може да се окаже само необходимостта от захранване с трифазен ток. По подобен начин всеки лесно може да направи верния за себе си избор.

Ето още малко допълнителна информация, която също може да бъде полезна при избора на машина. Моделът VIKING GE 103 например има два отвора за подаване на материалите. Единият е с форма на четирилистна детелина, което улеснява напъхването на по-разклонени клони и храсти. Широкият правоъгълен отвор е предназначен за подаване на меки растителни отпадъци, включително шума. Моделът GE 150 също има отвор с детелинообразна форма, който се намира във фуния с намалена дължина.

New6

Моделите GE 250, GE 250 S и GE 260 имат голяма, монтирана под наклон дълга фуния, което улеснява подаването на по-големи количества и по-дълги материали. Фуниите са изработени така, че да намаляват разпространяването в околното пространство на шума по време на работа, осигуряват и защита на работещия срещу евентуално изхвърлени обратно парчета от материала.

Когато е необходимо раздробяването на големи количества отпадъци, независимо дали са твърди или меки, дори и на клони с дебелина до 75 mm, когато липсва достъп до захранване с електрически ток, решението е мощната дробилка GB 460 C, която се задвижва с двигател с вътрешно горене. При нея е използвана система на рязане Multi-Cut 450, която се отличава с иновативна двукамерна система за отделно надробяване на меките и твърди материали. Съответстващо на теглото й от 78 kg, машината има стабилна ходова система с надуваеми гуми.

Viking_2-6

За повече подробности посетете сайта на „Андреас Штил“ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 11/2015, Градина

Ключови думи


 
към началото