В категории: 2015, Брой 11/2015, Градина, Представяме ви

Трактор за косене VIKING със световен рекорд от 215 km/h

Formula-1_1

Когато прочетохме информацията за поставения от моторна косачка на VIKING световен рекорд от 215 km/h, признаваме си, бяхме изненадани и учудени, защото бе трудно да си представим машина, предназначена за кротко движение и косене на големи тревни площи, да препуска с бясна скорост върху писта за състезателни автомобили. Бързо обаче съобразихме, че макар болидите от Formula 1 да не се движат обичайно по градските улици, шосета и магистрали, именно тяхното развитие е двигателят на върховите постижения в автомобилостроенето.

Понеже тракторите за косене разчитат на собствения си ход, съответно двигател с вътрешно горене, съединител, скоростна кутия, окачване, ходова част и т.н., те на практика са и превозни средства, макар и със специализирани функции. От това следва, че ходовите качества на всяка такава машина в много голяма степен определят и нейните функционални възможности, производителност и дълготрайност като косачка. Логичният извод от казаното дотук е, че ако даден производител, в случая VIKING, претендира и полага усилия от десетилетия да бъде световен лидер в производството на такива косачки, трябва да побеждава и на състезателната писта.

Именно такова значение има резултатът, постигнат от отбора на VIKING и пилота Пекка Лундефарет, на проведеното на 5 ноември 2015 г. състезание за такъв вид машини на пистата на норвежкото летище Torp-Sandefjord. Машината, с която е бил поставен рекордът от 215 km/h е модифициран трактор за косене на VIKING от серията T6. При това става дума за средна скорост при изминаването на отсечка с дължина 1 миля (около 1,6 km) при неблагоприятни атмосферни условия.

Рекордният резултат е дело на продължила с месеци подготовка от страна на VIKING, представителството за Скандинавските държави на компанията-майка STIHL и норвежкия съюз за моторни спортове.

Formula-1_2

Спазено е било изискването при подобни състезателни прояви машината да бъде с напълно съхранена способност да върши това, за което е създадена – да коси, т.е. да има напълно работоспособен косящ апарат и кош за събиране на тревата. Тя е била снабдена с двигател с мощност 408 к.с., заимствана от Formula 1 система за ръчна смяна на скоростите и гуми от арсенала на Formula 3.

Последна информация: Рекордът от 214,967 km/h, поставен от Пекка Лундефарет с модифициран трактор за косене серия Т6 на STIHL, е записан в „Книгата за рекорди на Гинес“.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 11/2015, Градина, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото