В категории: Брой 12/2015, Дърводелство и обзавеждане, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Паркетни подови настилки

Par1Избрано от архива на списание „Направи сам“ – бр. 1-2/2001 г.

Par2_v1Когато стане дума за подови покрития, съставени от готови, лесно и бързо сглобяващи се дъски, в съзнанието най-често изплува представата за ламинатните покрития. Това не е случайно, защото този вид покрития са все още новост за страната ни и съответно “хит” в строителството и вътрешното обзавеждане (Забележка: публикацията е от 2001 г.). Тези покрития напълно се вписват в духа на времето – монтират се бързо и лесно, покритието е веднага готово за експлоатация, те имат отличен външен вид, силно устойчиви са на замърсявания и съответно грижите за поддържането им са минимални. На всичко отгоре имат и немалка гарантирана дълготрайност. Водещите производители дават до 15 години гаранция за покритията в жилищни помещения и до 5 години за покрития в обществени сгради с интензивно движение с обувки по пода. Цената им е относително ниска и след време без голямо финансово натоварване може да се подменят с нови.

За формирането на тази представа принос има и „Направи сам” с поредицата от статии, които посветихме на паркетите на немската фирма WITEX, европейски лидер в тази област.

Така например „гвоздеят“ в статията от брой 9-10/2000 г. бяха подовите покрития LocTec на WITEX, изпълнени по системата чрез „закопчаване “ на дъските една за друга, благодарение на специално оформените им кантове. Макар че съединението се извършва без лепило, дъските се притискат съвсем плътно една към друга, така че не остават видими фуги. Отгоре на всичко, тези покрития са разглобяеми, при което дъските не се повреждат и с лекота може да бъдат пренаредени на друго място или пък повредената дъска лесно да се подмени. Покритията от този вид може лесно и успешно да се подреждат и от неспециалисти, без да са необходими специални пристягащи приспособления.

Part2nПри всичките си ценни качества все пак ламинатните покрития все още не са „върхът на сладоледа”. На царския трон се намират най-качествените подови покрития от готови паркетни дъски, изработени от истинска дървесина, а не от заместители, имитиращи дървесната структура. С две думи отново се връщаме към класическото дървено подово покритие, каквото са старите паркети, но на значително по-високо ниво.

Part3Part4Part5Съвременните дървени паркети съчетават предимствата на ламинатните покрития с използването на естествени дървесни материали и екологично чисти защитни покрития.

Паркетните дъски на WITEX са съставени от три слоя и дебелината им съответно е 14 или 13 mm. Повърхностният пласт е от масивна благородна дървесина, средният е от северни млади ели, а основата е от смърч или ела. Общото за всички паркети е, че дъските имат напълно еднакви размери и правилна форма, така че се сглобяват съвсем плътно една към друга. Влажността на материала е ниска (8% ± 2%), което гарантира, че дъските няма да се свият вследствие съсъхване и така да се отворят фуги. Съществена характеристика на тези паркети е, че макар и от дървесен произход, те имат сравнително малко съпротивление на топлопреминаване (R= 0,090 m²K/W), което ги прави подходящи за поставяне върху подове с вградено лъчисто отопление в тях.

 

Тук ще разгледаме два вида паркетни дъски на WITEX.

Паркети с предварително лакирана лицева повърхност

Тези паркети се произвеждат с размери на дъските 2220х205х14 mm и 2200х180х13 mm. Те са трислойни, като при дъските с по-малката дебелина, долният слой е от елов фурнир.

Лицевата повърхност на паркетите е от дебел фурнир от благородна дървесина: бук, дъб, клен, бреза, череша или малко познатото у нас „мербау”.

Върху него е нанесено в пет слоя покритие от специален акрилен лак, втвърден чрез облъчване н UV лъчи. Лакът е напълно екологично чист, не съдържа никакви вредни за здравето вещества, не отделя прословутите за нашата мебелна промишленост формалдехиди, не отделя и никакви тежки метали. Поради това тези подови покрития са изключително подходящи за хора, страдащи от алергия.

Освен това покритието е еластично, не се напуква след време и е силно устойчиво на изтриване, т.е. на износване.

Дъските се продават опаковани в пакети от по 6 дъски, еквивалентни съответно на 7,3 m² и 8 m².

Паркети с твърда паркетна вакса

При тези паркети лицевата повърхност е обработена със специална твърда паркетна вакса, съставена изключително от органични и напълно чисти в екологично отношение вещества. При нейното нанасяне тя прониква дълбоко в дървесината и гарантира трайна защита срещу вода или други неагресивни течности, като вино, чай кафе и т.н.

Тези паркети са особено подходящи за хора, изключително чувствителни към различни алергени.

Произвеждат се паркети от бук, дъб, клен и мербау.

Дъските имат размери 1820х190х14 mm и с един пакет се покриват около 8 m².

След като говорим за „царицата на подовите покрития” логично следва въпросът за цената на удоволствието да имаш у дома си най-качественото във всяко отношение покритие. Най-общо казано цената им е около два пъти по-висока от цената на качествени ламинатни покрития. В тази цена обаче често са калкулирани фирменият монтаж и подложните материали. Така че в крайна сметка тя допълнително се снижава, но и паркет се поставя за дълги години напред. Подовото покритие винаги е представлявало значителна инвестиция и затова често пъти неуместните икономии впоследствие излизат по-скъпи

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото