В категории: Брой 1-2/2002, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Bosch стартира с нови електроинструменти

Началото на годината е времето, когато всички големи производители придставят на пазара новите си модели, с които целят утвърждаване на присъствието си на световните пазари. Не случайно и повечето от големите специализирани изложения, включително за машини и инструменти се провеждат в началото на годината и там може да се види всичко, което ще определя пазарното равнище за много месеци напред.

Най-представителното специализирано изложение за инструменти е провежданото в Кьолн, Германия, а тук, в аванс, ще ви представим две нови машини от колекцията на Роберт БОШ.

schaberSЕлектрически шабър GSE 300

Това е един сравнително по-малко познат у нас инструмент, което, според нас, се дължи на недостатъчното му представяне и на непознаване на ефекта от приложението му. В действителност това е един изключително ефективен и производителен инструмент за премахване на различни тънки пластове от лепило, при подмяна на лепени меки подови покрития, изстъргване на дебели пластове боя, премахване на остатъците от лепило при подмяна на облицовки от керамични и други плочки, почистване на повърхнини от залепнали по тях втвърдени частички от циментови и варо-циментови разтвори и т.н. Чудесен инструмент е и за отстраняване на здраво залепналия във фалцовете стар и твърд маджун. При проведени в редакцията ни тестове се оказа отличен инструмент за извършване и на такива деликатни операции, като изстъргването на замърсявания от вече втвърдена боя върху здрави прозоречни стъкла, без да ги повреди. Той е отличен помощник и когато се налага почистването на фуги, например между облицовъчни плочки.

Електрическият шабър работи с различни по форма и приложение накрайници, наподобяващи различни по широчина плоски длета. Работният инструмент се движи постъпателно-възвратно с ход 3 mm и плавно регулируема честота от 6 500 до 8 800 удара в минута. Производителността му е удивителна при извършване на такива деликатни и трудоемки операции – несравнима с извършването им на ръка с обикновени ръчни инструменти. Регулирането на честотата на ударите позволява точно подбиране на най-подходящия режим на работа според обработвания материал и възможно максимална производителност, която може да се постигне без опасност от повреждане на почистваната основа, когато е крехка и лесно чуплива.

В обобщение на всичко казано дотук може да се каже, че електрическият шабър е едва ли не задължителен за всеки, който се занимава с полагане на подови покрития, с различни облицовки от плочки или бояджийски дейности. Това е типичен инструмент за извършване на ремонтни и възстановителни работи.

Сферата на приложение на машината силно се разширява от многообразието работни твърдосплавни инструменти: шпахтели с различна широчина, длета за почистване на фуги или фалцове на прозоречни крила, длета за премахване на тапицерски кламери и т.н. Стандартно инструментът се доставя с два твърдосплавни шпахтела с широчина 60 и 100 mm и един шпахтел от инструментална стомана с широчина 80 mm.

Смяната на работния инструмент се извършва бързо и лесно благодарение на системата на БОШ за захващане SDS. Освобождаването на опашката на инструмента става само с натискане на един бутон, без каквито и да били помощни средства.

Шабърът GSE 300 е много удобен по време на работа благодарение на ергономичния си дизайн и малко тегло – 1,5 kg. Облицованата с мека гума ръкохватка е много удобна за държане и същевременно поглъща вибрациите от машината, без да ги предава на ръката. Всички важни за дълготрайността детайли са изработени от специални метални сплави, които я правят устойчива на удари и с голяма експлоатационна продължителност даже и при най-натоварен и продължителен режим на работа.

Моделът GSE 300 има мощен за този вид инструменти електрически двигател – 300 W, който гарантира висока производителност.

Hammer1SМладата генерация в петкилограмовия клас

В този клас BOSCH предлага две нови машини: перфоратора GBH 5-40 и къртача GSH 5E. За ориентиране в терминологията уточняваме, че перфораторът представлява комбинирана машина, предназначена за високопроизводително пробиване едновременно чрез въртеливо движение на свредлото и нанасяне на силни удари с голяма честота върху неговата опашка. Къртачът е електрическа машина, предназначена изключително за къртене на бетон с помощта на остри и плоски длета – без въртеливо движение на инструмента.

И двете машини са създадени след продължително симулативно тестване на компютър при най-разнообразни режими на работа. Това е позволило успешното решаване на класическата за всеки конструктор задача: как на базата на една много добра и доказала се машина да се конструира друга, още по-добра. В резултат на това са създадени две машини, които се отличават с повишена сила на удара върху работния инструмент и забележимо удължен експлоатационен живот. Така например в сравнение с основните конкуренти от други марки комбинираният перфоратор GBH 5-40 има около 30% по-голяма дълготрайност, доказана при многобройни тестове от независими специализирани лаборатории. Най-голям принос за това има усъвършенстваната система за смазване на ударния механизъм и електродвигателя, а така също здравата алуминиева отливка на тялото и компактният дизайн на машината.

HammerSБлагодарение на енергията (силата) на удара върху свредлото от 2 до 8,5 J комбинираният перфоратор GBH 5-40 DE има много добра производителност при пробиване на отвори в бетон. При изключено въртеливо движение енергията на ударите върху длетото в режим на къртене нараства до 10 J. Тази ударна мощност на машината в редица случаи може да се окаже прекомерно голяма, поради което силата на ударите се редуцира чрез електронно регулиране. Новост е заложената в перфоратора функция за автоматично възстановяване на максималната ударна мощност след прекъсване на токозахранването. Така се гарантира, че при следващия цикъл на работа машината отново ще работи с пълна мощност, но може да се намалява, само когато това е необходимо и в рамките на текущия работен цикъл.

Къртачът GSH 5E има същата електронна система за управление, както вече описаният комбиниран перфоратор. Той също се отличава с повишена експлоатационна дълготрайност поради усъвършенстваната си система за смазване и здравата метална конструкция. Енергията на ударите върху опашката на длетото е 12 J, което го нарежда измежду най-производителните машини от този клас. Едновременно с повишаване на мощността при къртене конструкторите са взели редица допълнителни мерки за подобряване на комфорта при работа – най-вече за ограничаване предаването на вибрациите от машината към ръцете на работника. За целта новата машина има двустепенна демпферираща система (Vibration Control), която снижава силата на вибрациите с около 50%.

Значителни подобрения има и в обслужването на машината. Така например благодарение на нова система за закрепване на захранващия кабел опасността от неговото прекъсване при характерните за такива машини тежки условия на експлоатация е силно ограничена. Ако все пак това се случи, или пък е необходима смяна на четките, извършването на сервизната операция е силно улеснено благодарение на специалната конструкция на капачката за достъп до тях. В новата машина са използвани и доказалите ефективността си в милиони произведени досега инструменти на BOSCH системи като: електроника за поддържане на постоянни обороти, системата Vario-Lock за фиксиране на свредлото при завъртането му в най-удобното за работа положение, сервизен дисплей за индикация за състоянието на четките и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото