В категории: Брой 1-2/2002, Електроинсталация, Ремонти

Най-дълготрайната енергоспестяваща лампа

lamp2_VSПубликуваната в НС 7-8/2001 статия за новите осветителни лампи предизвика обясним интерес у читателите на списанието ни и най-вече в частта й за енергоспестяващите лампи. Те са новост за нашия пазар и съвсем не са евтини – струват по около 18-20 лева едната и повече в зависимост основно от мощността ґ. Фактор, който за мнозина е причина по-внимателно да обмислят подобна покупка. Срещу тази първоначална инвестиция производителите предлагат две неща: петкратно по-нисък разход на електроенергия при еднаква светлинна мощност с обикновените лампи с нажежаема жичка и поне петнайсеткратно по-дълъг живот. В предишната статия пресметнахме, че при цени на електроенергията за домакински нужди, с покупката на една енергоспестяваща лампа се спестяват около 100 лева в рамките на нейния експлоатационен живот. Именно тук е и проблемът. Докато първото твърдение е лесно доказуемо, то неколцина читатели поставиха под съмнение верността на декларирания от производителите експлоатационен период. И това е основателно, защото при среднодневна експлоатация 6-7 часа са необходими поне шест години, за да може човек да се увери в гарантираните поне 15 000 часа безотказна работа.

Такова изследване с продължителност няколко години в България едва ли някому е хрумвало да прави, но Интернет е могъща медия и стига човек да знае какво търси, неминуемо ще го намери. В случая намерихме резултатите от тест на NOR-Elektronik, Щутгард. Те са тествали 30 енергоспестяващи лампи, продавани по това време на немския пазар, като последната от тях, победителят в теста (General Elektrik), е загаснал след 33 425 часа или след четири години при работа в режим 22 часа на ден и обичайната за един дом честота на включване и изключване. Всички лампи са били с мощност 11-15W, която по светлинен добив е еквивалентна на лампа с нажежаема жичка с мощност 60 W, която от своя страна е издържала 955 часа.

При енергоспестяващите лампи е установена значителна разлика в дълготрайността им. Най-слабо са се представили лампи от групата на т.нар. „безименни”, т.е. такива, дето у нас ги наричат „куче марка”. Техният живот е бил до около 2000 часа – около два пъти повече от обикновената крушка при десетократно по-висока цена. По-голямата група на сравнително познати производители е показала средна експлоатационна продължителност 5000–7000 часа, което все пак доста отстъпва от рекламните им твърдения.

Най-високи показатели са дали лампите на Osram, General Elektrik и Philps, чиято продължителност нас светене е била съответно 33 425, 19 976 и 13 589 часа при над 12 000 цикъла на включване и изключване. Те оформят група, която се намира значително по-напред от четвъртия в класацията, иначе също известната марка Sylvania с 6 761 часа.

tablSSКато се оценяват резултатите от този тестове, е необходимо да се има предвид, че това са лампи, произведени преди четири години – твърде дълъг срок за днешното бързо развитие на модерните технологии. Изводът обаче е ясен и той е общовалиден: по-скъпото винаги излиза по-евтино, а името и реномето на производителя е гаранция за качеството на стоката. Макар че има и изключения, които дават предимство на марката. Лампата на General Elektrik е струвала само 10 DM, колкото и безименните лампи, срещу средна цена на 20-25 DM на останалите конкуренти от първите четири в класацията.

lamp1SКъм казаното дотук ще споделим и малко личен опит по отношение чувствителността на тези лампи, които по същността си са газоразрядни и малко или повече се влияят от величината на захранващото напрежение. Този проблем за немеца вероятно не стои, но тормози цели райони в България, особено през натоварените зимни месеци. Така например купена от Германия лампа Philips SL 25 при падане на напрежението под 195 V започва периодично да гасне и отново да прави опити да се запали, докато купената от нашенското МЕТРО Osram Dulux EL Longlife работи отлично и при 175 V. Това е проблем, който може да се окаже решаващ за избора на вида на лампите, особено за вилните зони.

НС

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2002, Електроинсталация, Ремонти

Ключови думи


 
към началото