В категории: Брой 1-2/2002, Хоби

Рецепти на майстор за майстори

Инж. Бойко Пенев

Ако вкъщи има майстор, животът е пълен с изненади. Домакинята се прибира у дома, изпълнена с трепетно очакване дали ще завари нова камина в хола, наводнение в апартамента или душ-кабина в банята. За да заслужат внимание и уважение обаче, домашните таланти трябва да се изявяват и в области, които техните доверчиви половинки считат за свой изконен приоритет. Истинските майстори се познават отдалече. Те винаги са готови да помогнат на своите събратя – с идеи, съвети или с полезен опит. Предлагам на своите колеги още една възможност да учудят близки или приятели с неподозираните си умения. А при несполука не се отчайвайте – опитайте пак. Важно условие за успех е никой да не ви се пречка в работата и да не ви дава акъл.

Рецептите, които ще прочетете, са изпитани и доказани. Те са накарали още нашите дядовци да си облизват пръстите. Открих ги в издадената през 1940 г. „ГОТВАРСКА КНИГА. Златно ръководство на домакинята”, написана от Ана Кръстева. Запазил съм автентичният вид на текстовете.

Рецепта за закуска

Тутманик

Това е една чисто народна сирена баница, не луксозна, но доста вкусна. Взимаме отъ хлебаря подквасено тесто за един хлебъ (1 кгр.) и го разделяме на три равни части. Отъ всека частъ разточваме по една дебеличка кора. Отделно си приготовляваме смесъ отъ разтрошено сирене и 2-3 разбити яйца. Настиламе едната кора въ намазана тава (или тепсия), поръсваме съ горещо масло и сирене и покриваме съ последната кора, която намазваме съ масло. Надупчваме тутманика съ вилица, за да попие маслото. Набождаме на неколко места парчета сланина и печемъ в умерена фурна по-дълго време. Накрая намазваме тутманика съ разбито въ вода яйце и оставяме отново въ фурната да се запече.

Вместо сирене може да се употреби извара.

За да бъде по-пухкава плънката, смесете натрошеното сирене и яйцата с 1/2 кофичка кисело мляко, в което предварително сте разбъркали добре от 1/2 до 1 ч. л. сода бикарбонат. Плънката не се бърка дълго, за да се запазят цели парченцата сирене и да се усещат в тутманика. За 1 kg тесто са необходими 250-400 g сирене или извара, в зависимост от това колко са солени. Вече запечената кора на тутманика е по-добре да се намаже с разбит в 2-3 с. л. вода жълтък. Не забравяйте към тази закуска да поднесете айран или боза, при това задължително охладени. Ученическите спомени ще ви споходят заедно с добрия апетит.BoykoS

Рецепта за обяд

Обикновена супа съ фиде

Вземашъ джоланъ, говежди или телешки, и го поставяшъ въ достатъчно вода да ври. Поставяшъ 1 глава лукъ, 1-2 червени домати, морковъ, 2 картофа, целина, коренче магданозъ. Когато месото е вече добре сварено (отделя се от кокалите), прецеждашъ супата и поставяшъ фидето. Месото (разсолътъ) поставяш въ отделенъ съдъ, похлюпенъ, на топло место. Накрая настъргвашъ хренъ, посолявашъ го, поливашъ го съ оцетъ и го сервирашъ за разсола.

Според мен супата става по-вкусна, ако се приготви със свински джолан. Изберете обаче заден джолан с тегло 600-800 g. За улеснение може да сварите месото в тенджера под налягане, да прецедите бульона и да добавите в него зеленчуците. По желание фидето може да се замени с 2-3 картофа. В никакъв случай не забравяйте коренчето магданоз. То придава неповторим вкус на ястието. И най-важното – не се притеснявайте, ако не се получи супата. С добре сварения и гарниран с хрян разсол, са подходящи червените вина от групата на трапезните, а върви и пелин. Предвидливи са били домакините преди 60 години!

Рецепта за престиж

Пълненъ шаранъ

Взимаме по-големъ шаранъ (около 2 кгр.), разрезанъ откъмъ корема. Приготвяме си следната заплънка: запражваме въ дървено масло повечко лукъ, нарезанъ на дребно. Прибавяме 1 1/2 водна чаша счукани орехи, червенъ пиперъ и ситно нарезанъ магданозъ. Съ тази смесъ напълваме рибата и я зашиваме. Овиваме отвсекъде плътно пълнения шаранъ съ подсолено тесто и го печемъ въ тава. Може да се опече и безъ тесто, като го полеемъ съ дървено масло и намажемъ съ червенъ пиперъ.

Не увивайте шарана в тесто, ако за пръв път печете риба. Предпазва се от прегаряне, като се покрива с фолио или намокрена амбалажна хартия, а за да не се залепи за тавата, под шарана се подлагат няколко дървени пръчици.

За напредналите: тестото се приготвя от около 1/2 kg брашно, 1 ч. л. сол и хладка вода. За по-лесно разточване на дебелата кора, в която ще увием шарана, може да се добави и един жълтък. Доброто изпичане на рибите е голям майсторлък.

Наслука!

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2002, Хоби

Ключови думи


 
към началото