В категории: Бани и кухни, Брой 3-4/2002, Електроинсталация, Облицовки и настилки, Отопление, Ремонти, Строителство

Системи DEVI за отопление на тънки подове

Devi1S

Още прабабите ни са предавали от поколение на поколение изпитаната рецепта за добро здраве и домашен комфорт: „Топли крака и студена глава”. От всички отоплителни системи единствено подовото отопление напълно отговаря на това изискване, а от възможните топлинни източници електричеството е най-удобно за пренасяне и позволява прецизно автоматично регулиране на топлината. При този вид отопление целият под практически се превръща в нискотемпературно отоплително тяло, което излъчва топлина равномерно от цялата си повърхност. За разлика от радиаторните системи, при подовото отопление най-топлият въздух е най-ниско, а най-студеният е над главата.

Heat3SHeat4S

Така краката на обитаващите помещението хора се намират в най-топлата зона, а главите – в по-хладната, т.е. на практика се изпълнява изискването за здравословен микроклимат в помещенията. Нещо повече – в съвременните жилища все по-нашироко се използват подови покрития, които се отнасят към групата на т. нар. „студени настилки”, каквито са покритията от мраморни плочи, и в по-малка степен различните плочи от теракота или неговата разновидност гранитогреса. Такива са подовете в баните и кухните, а все по-често и в холовете, предназначени за посрещане на гости. Колкото и висока да е температурата на въздуха в помещението, подовата настилка винаги ще се възприема като студена и неприятна при стъпване с бос крак върху нея. Типичен пример за това са баните, където трудно може да се избегне стъпването с боси крака на излизане от ваната или душ-кабината, например.

Причината за това е високата топлоотнемаща способност на тези материали и единственото спасение в случая е монтиране на подово отопление, което осигурява по-висока повърхностна температура на пода. Върху такъв под стъпването с бос крак вече е удоволствие.

Ето защо електрическото подово отопление може да се изгражда не само като основно средство за отопление на жилището, но то винаги има запазено място за комфорт и в жилища, отоплявани по друг начин, включително и чрез водно централно отопление.

За да бъде по-пълно сравнението, ще посочим само, че при останалите системи за отопление се използват отоплителни уреди с висока повърхностна температура (различни електрически, нафтови или с твърдо гориво печки, радиатори), около които се създава мощен поток от кръгово циркулиращ в помещението въздух. Въздухът, затоплен от радиатора, се издига над главата, остава там, докато изстине, и след това се спуска под формата на студено течение около краката. В допълнение въздушният поток, образуващ се около и над отоплителното тяло, неминуемо увлича и прах и затова стените и таваните са повече или по-малко „опушени”. Активната циркулация на въздуха с прахта в него в никакъв случай не допринася за укрепване на здравето и затова, особено за страдащите от астма и алергии, подовото отопление е истински „дар Божи”.

Описаното и показано на илюстрациите разпределение на температурните зони в помещението позволява понижаване на средната температура на въздуха с 2 °С при повишен топлинен комфорт. Тези два градуса обаче означават снижаване на енергийните разходи за отопление с цели 20% – стойност, която при непрестанно покачващите се цени на топлоносителите е важен фактор при взимане на решение за монтиране на подово отопление.

Devi2StermostatSВ добавка към предимствата на подовото отопление е и фактът, че то е невидимо и не заема място. Така възможностите за обзавеждане са значително по-свободни, защото липсват ограниченията, които несъмнено налагат наличието на отоплителни тела.

За електрическото подово отопление сме писали и преди (виж НС 3-4/1999) и пак е било за системата на датската фирма DEVI A/S. Причините за това са поне три: DEVI е безспорният световен лидер в тази област, неговите продукти се продават и поддържат в България и най-важната – както много неща в строителството, така и при подовите отоплителни системи винаги трябва да се избира най-доброто, най-сигурното, защото веднъж вградена в подовата конструкция, отоплителната система практически не подлежи на ремонт. Цялостната отоплителна система DEVI доказано отговаря на тези условия. Отопляващият елемент в нея са специални нагревателни кабели, които са двупроводни с метална екранировка и двойна изолация. Заводската им гаранция е 10 години, а на практика надхвърля 50 години или, както се казва – дълготрайността на отоплителната система съвпада с тази на самата сграда.

Devi5SНовото в тази статия са специалните системи DEVI за отопление на тънки подове. Системите се състоят от нагревателни рогозки devimat™, инсталирани непосредствено под подовата повърхност, и високотехнологичните терморегулатори devireg™, които прецизно регулират топлинния поток.

Нагревателните рогозка devimat™ са самозалепващи, благодарение на което направата на отоплителната система се превръща в детински лесна работа, която всеки сам може да свърши с лекота при гарантирано качество. Второто голямо предимство на devimat™ е минималната дебелина от само 2,5-3 mm, поради което са отлично решение за полагане непосредствено под подовите плочки. Съчетани със съвременните лепила, които позволяват залепване на новите теракотени плочки направо върху старото покритие, рогозките devimat™ нямат конкуренция при извършване на ремонти за обновяване на покритията в бани, тоалетни и кухни, защото не се налага допълнително повдигане на нивото. При това те са напълно защитени от водата и няма никакви ограничения за монтаж във влажни помещения.

Рогозките се произвеждат с широчина 50 cm и различна дължина, в зависимост от площта, която трябва да се отоплява. У нас се предлагат нагревателни рогозки с площ от 1 до 5 m2 и мощност 150 W/m². Грубо изчисление показва, че енергийните разходи за целогодишно отопляване на баня са средно 100 kWh/m², а когато подовото отопление е допълнително, само за комфорт, средногодишният разход спада до около 50 kWh/m², като същевременно се намаляват и разходите за основния вид отопление.

ShemaSПървата задача при избора на нагревателна рогозка е добре да се обмисли и пресметне схемата за разполагане според конфигурацията на помещението. За целта е необходимо да се начертае схема на помещението и на нея да се нанесат мебелите, под които не се поставя отопление. По този начин се гарантира още, че след време няма да настъпи повреждане на отоплителната система при пробиване на отвор за дюбел за монтиране на тоалетна чиния, например. Избира се рогозка, чиято площ е най-близо до свободната от мебели подова площ.

Много по-съвременно и практично решение обаче е да седнете пред компютъра си и да влезете в страницата на DEVI, където на адрес www.devi.com ще намерите система за проектиране на подовата отоплителна система – matplanner. Продуктът за проектиране е на няколко езика, като в случая сме избрали немския. Първоначално се избира формата на помещението и се задават неговите размери. След това върху плана се поставят санитарните прибори с точните им размери, очертават се вратите с посоката на отваряне и прозорците, както и мястото за монтиране на термостата. Те се избират от подробни менюта, без каквито и да било затруднения. След това за секунди продуктът пресмята свободната площ, необходимата дължина на нагревателната рогозка devimat™ и нейното разположение.

plan1Splan2S

Във всеки момент може да промените конфигурацията на помещението и ще получите новия, при това безгрешен проект.

Системата DEVI за тънки подове позволява автоматично регулиране на температурата. Измежду всички енергийни източници електричеството позволява най-лесно и същевременно прецизно и автоматично регулиране на температурата, а оттук и оптималният разход на електроенергия. За тази цел отоплителната система се свързва с електрическата инсталация задължително посредством термостат. DEVI предлага широка гама от електронни термостати, които покриват всички случаи на използване на нагревателните системи DEVI и съответно имат повече или по-малко възможности за прецизно регулиране на температурите, както и различна цена.

Man-on-the-floorSНай-съвършен е интелигентният програмируем термостат devireg™ 550, който е с вграден седмичен таймер с функция за прогнозиране и възможност за самообучение. Той измерва едновременно повърхностната температура на пода и температурата на въздуха. Позволява поддържането на специфичен отоплителен режим през различните части на денонощието, както и през отделните дни на седмицата, т.е. различава нощните от дневните потребности от отопление, както и делничните, работни дни от празничните. В резултат на тези му „умения” термостатът devireg™ 550 е най-пестелив и от икономията на електроенергия бързо се изплаща. За по-малки помещения може да се използват и по-скромните електронни термостати с подов сензор – devireg™ 120 и devireg™ 520.

DEVI-S

1 Измерете помещението и начертайте скица, която ще ви помогне да изберете подходящата отоплителна система DEVI. Нанесете на скицата разположението на нагревателната рогозка devimat™.

2 Отбележете положението на тоалетната чиния, преди да я преместите, така ще избегнете поставянето ѝ върху devimat™ и пробиването на системата с винтове.

3 Издълбайте канал със сечение 10 х 10 mm в стената от термостата до пода и в пода – до около 1 m от стената. В този канал залепете гофрирана тръбичка за подовия сензор на термостата и запечатайте края ѝ.

4 Почистете добре пода от замърсяванията и сапунените остатъци и положете самозалепващата се рогозка. Ако не полагате devimat™ върху стар теракот, подът трябва да бъде изравнен.

5 Когато стигнете до края, разрежете сивата мрежа, за да обърнете devimat™. Внимавайте да не отрежете или нараните червения кабел.

6 Обърнете нагревателната рогозка и я нагласете, както е необходимо. Самозалепващото се свойство се запазва до 10-20 нагласявания, така че можете да премествате devimat™ няколко пъти.

7 След като сте положили рогозката devimat™, покрийте я с тънък слой замазка, която плътно да обхваща кабелите, така че да не се получават въздушни джобове около тях.

8 След като замазката се втвърди, можете да нанесете с гребен лепило за теракот за топъл под…

9 …и да наредите плочките.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото