В категории: Актуални статии, Градина, Хоби

Естествена защита срещу влагата

 

 

Избрано от архива на сп. „Направи сам“, бр. 1-2/2001 г.

feucht1SВлагата в основите на сградата е проблем, който създава много грижи и трудно се отстранява. Особено при стари сгради, строени без добра подземна хидроизолация, без функциониращ или затлачен с годините дренаж. Повишената влага в мазетата на практика ги прави неизползваеми, а просмукващата се по стените нагоре, постепенно ги руши, предизвиква корозия на недобре защитената арматура, поврежда стоманените водопроводни тръби и т.н.

Съществуват редица съвременни методи и средства за прекъсване достъпа на влагата до строителната конструкция, създаване в зидовете на хидронепроницаеми хоризонтални прегради и др. Всички те обаче изискват много труд и средства.

Преди да пристъпите към някой от съвременните методи си заслужава да изпробвате от опита на нашите деди. Опит, който родените в панелните гета техни наследници, са забравили или пропуснали да научат.

Рецептата е в засаждане на дървета в непосредствена близост до къщата, включително и на пълзящи по стените растения. feucht2SДърветата постоянно се нуждаят от влага. Със силно развитата си коренова система изсмукват от почвата големи количества вода и така непрекъснато я подсушават. Този процес особено се активира напролет, когато се разлистват. В същото време това е периодът, когато снеговете се топят и подпочвената влага е висока.

Покрай ползата от изсушаването на почвата около основите, шпалирът от зелена растителност придава неповторима прелест на общия изглед на къщата и отлично я вписва в околната среда. Освен радост за окото и отърваване от влагата, растителността може да донесе и наслада за небцето, когато насаждението е от овощни дървета – ябълки, сливи, череши. Особено „жадни“ за влага и съответно подходящи за изсушаване на почвата са крушите.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Градина, Хоби

Ключови думи


 
към началото