В категории: Бани и кухни, Брой 1-2/2001, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Сухо строителство

ROTOCUT най-новия режещ инструмент на Bosch

Bo1SВъв времената, когато сякаш всичко вече е измислено и направено, рядко нов инструмент така бързо се е налагал на пазара както новият Rotocut на БОШ. От една страна, инструментът наподобява познатите ръчни фрези, а от друга – той е принципно нова машина, предназначена основно за криволинейно рязане в различни по твърдост и състав материали: масивна дървесина или плочи от дървесни материали, гипсокартон, плексиглас, керамични облицовъчни плочки и др. Областите на приложение при вътрешното строителство и ремонтните работи са изключително много. Навсякъде, където е необходимо да се изреже отвор с произволна форма и големина, най-подходящият инструмент за това е именно Rotocut. Както подсказва и наименованието му, той реже чрез въртеливо движение на работния инструмент. Специалният накрайник с диаметър между 3 -6 mm се върти с честота 30 000 min-1 и с лекота изпилва материала. Освен че реже с периферията си, накрайникът има и специално заточен връх, така че безпроблемно пробива предмета при започване на рязането. Предлагат се накрайници за: плочи от гипс, керамични и фаянсови облицовъчни плочки, битумни покривни плочи, за дърво, пластмаси и плексиглас.

Самата машина е достатъчно компактна и лека, така че позволява удобна работа с една ръка. Мощността на двигателя е 450 W, а дълбочината на пробиване, респективно на рязане – 25 mm. Към нея допълнително се доставят накрайник за засмукване на отделения при рязането прах, приспособление за изрязване на кръгови отвори и приставка за по-лесно плъзгане на машината върху обработваемия детайл.

Bo2SДълбочината на рязане се нагласява точно чрез преместване и фиксиране на опората, а смяната на накрайниците става лесно и бързо, при което шпинделът на машината се блокира неподвижно.

Макар че машината принадлежи към синята, т.е. професионалната, серия на БОШ, тя няма аналог сред любителската серия и с еднакъв успех може да се използва както за професионални цели, така и в домашната работилница.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото