В категории: Брой 3-4/2001, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Електроинструментите на Skil. Системата CLIC.

clic1SГолемите фирми, затова са големи, за да не се боят сами да си създават проблеми и след това да ги решават. Именно такъв проблем си създаде Роберт БОШ, като придоби собствеността върху американската фирма SKILSAW Inc., която включи във фирмената си групировка.

Това бе отличен ход на БОШ да затвърди позициите си на огромния американски пазар, където SKIL от години е предпочитаният лидер сред производителите на електрически ръчни инструменти. Фирмата има дългогодишни традиции в тяхното разработване и производство, като предлага на практика всички видове ръчни инструменти, включително и машини за механизиране на работата в градината.

Машините SKIL имат доказано отлично качество и функционалност. SKILSAW Inc. са не само голям производител, но фирмата е и родоначалник на някои от инструментите, без които не може да си представим която и да било дърводелска работилница. Така например малцина знаят, че ръчният циркулярен трион е изобретен и за пръв път пуснат на пазара именно от SKIL през далечната 1924, година, когато даже и електрическата бормашина все още е била футуристичен лукс.

Подобно на БОШ, SKILSAW също произвежда машините си в две основни линии: професионална и любителска, като втората силно надделява в производствената є програма. Понеже живеем в държава, в която редица основни понятия са напълно объркани, редно е да споменем няколко думи и за понятията професионална и любителска, или още непрофесионална или полупрофесионална машина.

clic2SОсновното отличие на професионалните машини е повишената им дълготрайност, пригодност за работа в силно натоварен режим и без почивка. Съответно на това при тях са взети редица решения за повишаване на износоустойчивостта на най-натоварените възли, за по-сигурната защита срещу попадане на абразивни частици и т.н. Това, естествено, води и до значително завишаване на цената им.

По своите функционални характеристики машините от любителската серия малко се отличават от професионалните и в преобладаващия брой случаи тяхното натоварване е далеч от предвидените от производителя граници.

Известно е също така, че за българския пазар и за българския майстор понятията „професионална“ и „непрофесионална“ употреба са силно размити. Границите на двете области не само се застъпват, а и „непрофесионалната“ сфера в много голяма степен е навлязла в територията, резервирана според разбиранията на производителите за „професионална“. По тази причина преобладаващите инструменти в предимно по-малките фирми, занимаващи се с дърводелски, шлосерки, строителни, автомобилни и други услуги, са именно от „любителската“ серия.

Основната причина се крие в пределната чувствителност на българина към цените, а при непрофесионалните машини те са значително по-ниски. Същевременно качеството на машините от реномирани производители, какъвто, несъмнено, е SKILSAW Inc., е толкова добро, че прави използването им за професионални цели напълно приемливо.

Ето че се върнахме и до споменатия в началото проблем. Роберт БОШ сам си създаде конкуренция, като едновременно предлага своята „зелена серия“ от непрофесионални машини с марката BOSCH и машините SKIL от същия клас.

От гледна точка на потребителите това е една много добра новина, защото получават възможността да се сдобият с машини с много добро качество и функционални възможности, произведени от световен утвърден производител. Те се предлагат на цени, много близки до цените на машините от най-нисък клас, от „световно неизвестни“ производители и с непознати доскоро марки, които, малко или повече, заливат нашия пазар. Навярно това е и причината БОШ да предприеме този ход – след като държи палмата на първенството при професионалните и полупрофесионални машини, трайно да подобри позициите си и в ниския в ценово отношение пазарен сегмент.

Понеже става дума за сравняване на машини от един и същ клас, произлизащи от една и съща фирмена групировка, ние не бихме се нагърбили с ролята на Парис, за да отсъдим коя от тях е по- и най-добра. Още повече, че сравнението трябва да се прави машина по машина при модели с еднакви характеристики. Оставаме това да преценят читателите ни, като с удоволствие ще публикуваме отзиви на хора, вече придобили опит при работа с машини SKIL.

Тук ще представим малко по-подробно машините със системата CLIC на SKIL.

Наименованието CLIC наподобява звука, който издава механизмът на машината при затягане или освобождаване на работния инструмент. Характерното при тези машини е, че замяната на работния инструмент става изключително лесно и бързо. Така например за затягане на свредлото в патронника на бормашината вече не е необходим познатият от дълги години насам ключ за движение на челюстите. Едно завъртане без усилие на ръката, ‘CLIC’, и готово. Свредлото е здраво затегнато и веднага може да се пристъпи към работа. По същия начин, отново без какъвто и да било помощен инструмент, става и неговото освобождаване и изваждане от патронника.

Невероятното удобство при работа с машини с тази система би оценил веднага всеки, комуто, например, поне веднъж се е налагало да сменя затегнал се диск на ъглошлайфмашина. Колкото и да натиска върху специалния ключ, по-вероятно е да нарани ръката си, но не и да помръдне фиксиращата го гайка.

clic3SПодобни неволи напълно отпадат при новата система. Гайката се завърта и затяга без особено усилие с една ръка, а закрепването на абразивния диск е съвсем сигурно.

По подобен начин става и закрепването на лентата при лентовите шлифовъчни машини.

С две думи, системата ‘CLIC’ представлява голямо удобство за работещия, позволява бързата и безпроблемна смяна на работния инструмент. При нея премеждия като описаната смяна на затегнат диск вече са изключени.

И още нещо за машините на SKIL. По правило те се продават в подходящо подбрани комплекти (Smartset). Идеята на производителя е, че вие не купувате само една машина, а цял комплект, т.е. всичко, от което се нуждаете на минутата, за да започнете без бавене даден вид дейност. Така например, ако имате нужда от пробиване на отвори, вие купувате бормашина. Когато обаче бормашината е SKIL, вие купувате елегантно куфарче, в което освен машината има и всички необходими за целта инструменти – най-често използваните свредла, предпазни очила, ръкавици, метър и т.н.

Всяка машина се предлага в специфичен по съдържание комплект с най-необходимите за нея инструменти – ножчета за рязане, шлифовъчни ленти и т.н.

За технически грамотна публика, каквато несъмнено са читателите на „Направи сам“, смятаме за достатъчно да публикуваме само кратките технически характеристики на всяка от предлаганите в рамките на Великденската кампания машини на SKIL. Всеки сам ще може да направи най-верния за себе си избор, включително и като сравни цените на тези машини със сходни модели на други производители. Машините се продават от партньорите на Роберт БОШ в страната.

Понеже става дума за задокеанска техника, естествено е да възникне и въпросът, който от години си задават българите: „кога ще ги стигнем американците?“ Е, поне по отношение на пазара ги стигнахме. Нашите майстори вече имат на разположение същите машини, с които работят и американците.

clic4SНС

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото