В категории: Бани и кухни, Брой 3-4/2001, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Гранитогресът. Вечните облицовки

Пазарът е залят от всевъзможни по вид, форма и оцветяване вносни керамични плочи за подови настилки. Покрай отдавна известните производители на подова керамика от Италия и Испания, значителен пазарен дял получи и производството на южната ни съседка Турция, най-вече поради относително ниските цени на нейните плочки. По-малко известни са плочките на големия чешки производител BochemiaGres, и то незаслужено, според нас, защото фирмата има над стогодишна история и традиции, високо качество на продукцията и много богат асортимент.

Понеже основната нишка в списанието ни през всичките двайсет и една години, откак е на пазара, е образователната, тук ще се спрем малко по-подробно на един сравнително нов материал за подови покрития. У нас е познат под добилото гражданственост наименование гранитогрес. Същевременно много малко се знае за неговите качества, разновидности и технология при полагане на покритията. Понятието „гранитогрес“ на практика отсъства от световния терминологичен речник и даже най-мощните търсачки в Интернет са безпомощни да го открият.

Материалът е произведен от италианските фабрики за подова керамика, а италианците са му дали популярното наименование „Gres Porzellanato“. Според нас българското наименование подсказва още, че става дума за материал, който не само отлично имитира естествения гранит, но и не му отстъпва по твърдост и износоустойчивост. Което си е самата истина.

BGres1SГранитогресът е изкуствен керамичен високотехнологичен материал, който бързо се налага на пазара като предпочитано подово покритие.

Произведените от него подови плочки имат редица, при това много съществени, предимства пред класическите керамични плочки. Като се добави и фактът, че плочите от гранитогрес напоследък доста поевтиняха, като на практика цените се изравниха с обикновените керамични плочи, може да се каже, че пред този нов материал се откриват отлични перспективи не само за употреба в обществени сгради, както бе доскоро, но и в жилищни сгради.

И така, какво представлява гранитогресът? Той е изкуствен материал, получен от сухо пресовани много фино смлени минерали (фелдшпати и флуорити), изпечени при температура около 1300 °C.

При тези условия се получават плочки, които по всички технически и експлоатационни показатели далеч надвишават обикновените керамични плочки – покрити с глазура или без нея. Нещо повече, те превъзхождат и практически всички облицовъчни плочи от естествен камък.

Плочките от гранитогрес са изключително твърди и износоустойчиви. Последното се дължи и на факта, че целият материал, от който е направена плочката, е еднороден по структура и цвят, а не както при обикновената подова керамика, щом се олющи глазурата, отдолу става видим вече друг материал. Поради това, дори и да се надраска плочка от гранитогрес, колкото и трудно да е това, драскотината много трудно би се забелязала, защото няма разлика в материала на повърхността и в дълбочина на плочката. Твърдостта на гранитогреса (съответно устойчивостта му на издраскване, неговата износоустойчивост) е 7-8 по МООС, а устойчивостта му на натиск – 51 N/mm². За отбелязване е, че по всички показатели той значително надхвърля изискванията и на най-строгите европейски норми за керамични подови покрития.

Другата характерна особеност на гранитогреса е изключително малката му водопопиваемост, която практически клони към нулата. За отбелязване е, че докато възприетите в Европа норми на стандарта DIN EN 176 , група B1, допуска до 3% водопоглъщаемост спрямо масата на плочката, при гранитогреса този показател е 0,1%.

Това на практика означава, че той е не само изключително подходящ за поставяне в мокри помещения, но и на открито – тераси и балкони, защото нищожната водопопиваемост го прави и изключително мразоустойчив.

Еднородната структура на гранитогреса по цялата дебелина на плочката позволява неговото повърхностно шлифоване и полиране, поради което могат да се получат блестящи, наподобяващи най-добрите мраморни плочи покрития. По същата причина плочите от гранитогрес на практика не се глазират. Освен това глазура в случая не е необходима и поради факта, че твърдостта на плочката не отстъпва на твърдостта на иначе тънката глазурена коричка, която защитава обикновените керамични плочки.

Плътната структура на материала и почти пълната липса на капиляри в него правят повърхността на плочките силно устойчива срещу образуване на петна, а прахта и замърсяването на такъв под се почиства много лесно и с обикновени миещи препарати.

При фабрично полираните плочи от повърхността им се отнеме материал на дълбочина около 0,5 mm, за да се постигне гланцът. При тази обработка обаче в повърхността се откриват повече или по-малко микрокапиляри, които способстват за задържане на различни замърсявания. Ето защо в заведения за хранене или кухни, например, се препоръчва повърхностно импрегниране на подовото покритие със специални за това препарати.

Гранитогресът е също така много устойчив на въздействието на почти всички използвани в бита, а и в производството химикали – киселини, основи, органични разтворители и др.

Това открива още една изключително важна област за неговото приложение – производствени помещения на хранително-вкусовата промишленост, в които е наложително поддържането на изключителна чистота.

BGres3SГранитогресът е силно устойчив и на температурни колебания в доста широки граници, което го прави много подходящ за облицоване на пода пред и около камини и други нагревателни уреди.

Чрез добавяне в керамичната маса на по-дребни или по-едри минерални зърна на производителите се е удало да създадат плочки, чиято структура отлично имитира различни естествени скални материали.

Плочките се произвеждат с матова (неполирана), с шлифована или силно полирана, с гладка и релефна повърхност. За илюстрация на разнообразната декорация на плочките от гранитогрес сме подбрали примери от колекцията на чешката фабрика BohemiaGres. Освен различни по форма и големина плочки се произвеждат и редица изделия, без които подовата облицовка би останала незавършена – бордюри, первази, фризове и т.н.

Изключителните експлоатационни характеристики на гранитогреса естествено първо предизвикаха общественото строителство. Няма по-подходящ от него материал за подовете на различни чакални и фоайета на летища, гари, хотели, магазини и ресторанти, офиси и т.н. От снимките обаче е видно, че той отлично се вписва и в домашния интериор, при това не само в по-интензивно натоварени помещения като коридорите например. Колкото до лесното почистване на подовете, затова вече стана дума и това е фактор, на който домакините биха удвоили коефициента на тежест при избора.

Според нас значителен интерес представляват и готовите детайли за облицоване на стълбища. Това е силно разпространена в чужбина, но не и в България практика. Бетонните стълбища се облицоват бързо и лесно, добиват отличен външен вид и което е много важно – напълно се избягват мръсни и внасящи в помещенията влага процеси, както това е неизбежно при мозаечни стъпала.

Производителите вече използват и специални водоструйни технологии за повърхностно издълбаване върху плочите гранитогрес на различни декоративни елементи, например инициалите или логото на фирмата да се издълбаят неизтриваемо в подовата настилка. По същия начин плочите може криволинейно да се режат, като в изреза (подобно на интарзията при работа с фурнири) се постави също така прецизно изрязан елемент с друг цвят и структура. Чрез пясъкоструйна технология повърхността на плочите може да се награпи за намаляване на опасността от подхлъзване.

BGres2SИнтересно е също така да се знае, че напоследък плочите гранитогрес освен за подови покрития все по-често се използват и за стенни облицовки, както това се вижда и от поместените тук илюстрации. Отлично естетическо въздействие имат полираните до огледален блясък плочи, които освен това много трудно се замърсяват и много лесно се почистват.

Колкото до полагането на плочките, то също има своите особености. Плочките се режат и отчупват подобно на обикновените керамични плочки. Еднородната им структура позволява чрез шлифоване ефектно и качествено обработване на кантовете и техните ръбове, получени при отчупването.

BGres4SЛипсата на отворени капиляри и пори по долната повърхност на плочките изисква използване на лепила, специално посочени от производителите като подходящи за лепене на гранитогрес. Понеже преобладаващата част от вносните лепила са от немски производители, ако надписите на опаковката им не са преведени на български, добре е да се знае, че немското наименование, съответстващо на нашето „гранитогрес“, е „Feinsteinzeug“ и то трябва да бъде категорично посочено, за да сте сигурни, че лепилото е подходящо за случая.

Водещите производители предлагат на пазара също така и материали, които подобряват сцеплението между пласта лепило и повърхността на плочката.

BGres5SПоради крехкостта на материала за дълготрайността и издръжливостта на покритието от гранитогрес на удари, е изключително важно под плочките да не останат кухини с въздух. Всяка плочка трябва добре и плътно да прилегне в пласта лепило, а фугите да се запълнят старателно с фугираща маса. Същото важи и за евентуално оставени да стърчат ръбове на плочките, например при неправилно изпълнени стълбищни облицовки.

Технологията за залепване на керамични подови покрития подробно е описана в НС 5-6/2000 (залепване на закрито) и НС 1-2/2001 (залепване на открито), поради което няма да се връщаме отново на тази тема.

Облицовъчни материали на BochemiaGres

Под това название се продават облицовъчните плочи на един от европейските лидери в тази област – чешката фабрика Chlumchany, намираща се на двайсетина километра от меката на пивоварите – гр. Пилзен. Производството на керамични изделия датира от 1873 г. От 1912 г. започва производството на керамични плочки, а от 1926 г. то става водещо в предприятието. След падането на Берлинската стена фабриката е модернизирана през 1990 г. – монтирани са съвременни пещи и понастоящем тук се произвеждат над 10 милиона квадратни метра годишно подови облицовки от най-модерния и качествен за момента материал – гранитогреса.

Каталогът на фирмата обхваща много широка гама от различни по качество, декорация, релеф и форма плочки и аксесоари към тях. Те са разделени на няколко основни групи, всяка от които съдържа по няколко подгрупи:

Taurus

Неглазирани плочки с висока износоустойчивост (твърдост при надраскване над 7 по МООС), водопопиваемост под 0,1% и поради това са абсолютно мразоустойчиви. Имат висока устойчивост и срещу въздействието на химически агресивни вещества. Предлагат се с неполирана и полирана повърхност.

Предназначени са предимно за помещения с голямо натоварване, като фоайета на хотели, търговски и складови площи. Монтират се в закрити помещения или на открити площи.

Kentaur

Глазирани, високо синтеровани плочи, сходни с гранитогреса. Различават се от предната група по по-ниската устойчивост на издраскване (твърдост 5 по МООС), имат същата ниска водопоглъщаемост.

Използват се за силно натоварени площи, еднакво подходящи за полагане в закрити помещения или на открито.

Vega

Глазирани, високо синтеровани плочи, с много добра устойчивост срещу замърсявания с петна или под въздействието на различни химикали. Устойчивостта им на изтриване е сравнително по-ниска (твърдост 3-5 по МООС), а водопоглъщането е под 2%.

Препоръчват се за офиси и жилищни помещения, в които няма интензивно движение.

Gemini

Неглазирани плочки, произведени по класическата технология в тунелна пещ. Имат висока устойчивост срещу замърсяване и въздействие на химикали, висока износоустойчивост (твърдост над 6 по МООС), водопоглъщане под 3%, т.е. отново абсолютна мразоустойчивост.

В обсега им на приложение влизат интензивно натоварени обществени сгради, балкони и тераси, сутеренни помещения. Произвеждат се плочки с по-голяма дебелина (до 18 mm), особено подходящи за подове в различни работилници и силно натоварени складови помещения.

Replika

Плочките от тази група притежават всички вече посочени технически и експлоатационни характеристики. Особеното при тях е, че могат да се произвеждат по поръчка, като точно възпроизвеждат създадени преди десетилетия декоративни елементи. Те се използват предимно за възстановяване на постройки с архитектурно значение, какъвто е случаят с Централната баня в София, чиито декоративни облицовки се възстановяват именно с плочки на BochemiaGres.

* * *

Накрая остана съвсем не последният по тежест въпрос – каква е цената на удоволствието вместо обикновени керамични плочки да облицовате подовете с гранитогрес. Техническите и експлоатационни предимства на този избор вече достатъчно категорично изяснихме. Логично е също така, че когато става дума за решение „за цял живот“, факторът цена да не бъде определящ.

И все пак, къде се намират плочките от гранитогрес в ценово отношение спрямо обикновената подова керамика? Съвсем точен отговор, естествено, не може да се даде, защото всеки модел и големина плочки имат различни цени.

Най-общо казано обаче, плочките от гранитогрес струват колкото обикновените евтини керамични плочки внос от Турция – около 20 лева на квадратен метър. Така например ценовият диапазон на плочките Taurus с матирана повърхност е в границите 17-32 лева с ДДС. При плочките с полирана повърхност цената е между 40 и 60 лева. Цените на серията Kentaur пък варират в интервала 20-25 лв/m². (Бележка на редакцията: Цените са валидни към април 2001 г.)

НС

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото