В категории: Брой 3-4/2001, Градина

Лозе в саксия

Losa1SАко нямате градина, ако обичате необичайните неща, ако искате да създадете нещо различно, засадете лозе в саксия – оригинално, ефектно и приятно. Единственото, с което трябва да се въоръжите е търпение. През първата и втората година все още няма да ядете грозде собствено производство. Чак на третата може да се похвалите с реколтата – лоза, отглеждана в 30-сантиметрова саксия може да роди до 5 големи чепки на година.

Едно от предимствата на лозето в саксия е, че е преносимо. Можете да го предпазите от слана и студове през ранната пролет. През лятото пък можете да го пренесете до слънчева страна или да го приберете на топло, за да предизвикате ранното узряване на гроздето. През зимата можете да закопаете саксията в земята (стига да има къде), за да зазимите растението.

Засаждане

Ако започвате от клонка, трябва да я подготвите за пресаждане, като първоначално я засадите в 18-сантиметрова саксия. Окончателното преместване на лозата трябва да е в 23 или в 30-сантиметрова саксия, но имайте предвид, че след това саксията трябва да бъде пренасяна. Не се двуумете каква саксия да използвате – глинените саксии са по-тежки от пластмасовите, но имат много повече предимства и са за предпочитане (виж НС, 1-2/2001).

Наредете дебел пласт глина и добавете торна смеска, като оставите свободни 5 cm до ръба на саксията. Торни смески с понижено съдържание на пръст (например торфените) не се препоръчват при отглеждането на грозде.

Losa3S

Изработване на подпори за лозата

След като засадите лозата, поставете в средата на саксията пръчка с височина 1,50 m (за предпочитане е тръстикова). Следва изработването на подпорната рамка, която ще е нужна чак след като саксията се премести на постоянното и място. Разположете на равно разстояние една от друга в близост до стените на саксията още няколко пръчки. Най-важното в случая е краищата им да опират в дъното на саксията. “Венеца”, за който ще се захване лозата се изработва от маркуч за топла вода с диаметър 12 mm и дължина 1,50 m. За съединяване на краищата му идеална работа върши медна или неръждаема тръбичка, която се пъха в маркуча. Според броя на пръчките се изработват отвори откъм долната страна на “венеца”, след което той се монтира внимателно. Получената конструкция е много стабилна, макар че е възможно закрепването на лозата да стане само на централната пръчка, както е показано на илюстрацията.

Култивиране

Целта на култивирането е лозата да достигне височина 1,20 m. Единственият начин за стимулиране растежа на лозата в саксия е подкастрянето. Веднага щом засадите лозата, отрежете я на такава височина така, че да остане само с две пъпки.

Losa2SПрез първата година позволете на растението да развие само едно разклонение, като премахвате всяко по-слабо. Вертикалният растеж се подобрява, ако поддържате само по едно листо. Преди да се прекрати растежът и, лозата трябва да достигне височина 1,50 m.

На втората година отрежете лозата до 1,20 m височина (до нивото на “венеца”). През третата година оставете две плодни разклонения откъм върха и ги прикрепете към венеца. Всяко от двете разклонения трябва да поеме тежестта само на една чепка.

Накрая трябва да се позволи на лозата да развие до 5 плодни разклонения откъм върха, на всяко от които да израства по една, добре оформена чепка. Помагайте на узряването със седмично захранване с течен тор, богат на калий.

Ето и още един алтернативен метод за отглеждане на лоза в саксия: вместо да спрете растежа на лозата при 1,20 m и да оставите само едно плодно разклонение откъм върха, можете да я увиете около венеца и тогава прекратите растежа. Това води до създаването на едно стъбло, от което винаги могат да растат плодови разклонения. Оставяйте да зрее по една чепка на 30 cm.

Сортове, подходящи за лозе в саксия

Често препоръчван за отглеждане в саксия е Buckland Sweewater. С доста по-добри вкусови качества е Black Hamburg – той има доста здрави листа и се самоопрашва, поради което е лесен за отглеждане. Подходящи са също всички лози Chasselas (също самоопрашващи се) – узрелите им плодове имат приятен вкус и чудесен аромат.

Най-доброто място, на което лозето ви ще расте без проблеми е слънчева, южна страна.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2001, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото