В категории: 2016, Брой 1-2/2016, Градина

Роботизирани косачки за трева на VIKING

Kosachki1

Началото на новата година донесе поредната добра новина за българските почитатели на марката VIKING. Представителството на компанията за нашата страна, „Андреас Штил“ ЕООД, ни информира, че роботизираните косачки за трева на VIKING – MI 422 и MI 422 P, вече се предлагат и в България.

За запознатите с развитието на косачките за трева информацията не е неочаквана. Като лидер на пазара на машини за поддръжка на градини и паркове, VIKING е сред производителите, които създават новостите, бележещи развитието на тази техника. След задвижваните с бензинов двигател косачки за трева се появиха задвижваните с електродвигател с мрежово захранване, последваха ги автономните косачки с акумулаторни батерии. Тяхното логично развитие доведе и до появата на напълно самостоятелно работещи, роботизирани косачки. Машини-мечта, които самостоятелно, неуморно, почти безшумно, прилежно и качествено се трудят да бъде тревната морава поддържана винаги зелена и жизнена, равна като килим. Съчетано с редовно, също автоматизирано поливане, естествено. И най-важното – разтоварват собствениците от извършването на тази неизбежна, неотложна и поглъщаща немалко от и без това оскъдното свободно време работа.

Роботизираните косачки за трева на VIKING вече шеста година поред кръстосват, косейки неуморно тревните морави в хиляди и хиляди градини в Европа и света като цяло. Сега е дошло време и българските градинари-любители да се радват на това поредно чудо на техниката. При това да разчитат на услугите на местен, оторизиран от компанията търговец, с произтичащите от това предимства като техническа помощ, гаранционно и сервизно обслужване, и т.н. Взетото от „Андреас Штил“ решение може да се разглежда и като експертна преценка, че българският пазар и потребителите са вече „узрели“ за притежанието на тази най-високотехнологична към момента косачка за трева.

Косачките роботи на VIKING MI 422 и MI 422 P са създадени за косене на малки и средно големи тревни площи – съответно до 500 m² за първата и до 1000 m², за втората. Те са отлично решение на проблема как човек хем да се радва на тучната си, изваяна като на рекламна снимка дворна затревена поляна, хем да не му се налага поне веднъж, понякога и два пъти седмично да я коси. Без право на избор, често и при не особено благоприятни метеорологични условия. Това е тегоба, която към представата за „наслада“, породена от съвършената природна красота, добавя и „измъчена“. Това с най-голяма сила важи за хора, които са погълнати изцяло от своите професионални ангажименти, за които понятието свободно време почти не съществува. Пък и да не е съвсем така, мнозина биха предпочели друго по-приятно занимание през оскъдното свободно време, отколкото да тикат и крачат след косачката. Тук бихме добавили и една трета група хора –

любителите на смислените технически творения, които изпитват несъмнено удоволствие, излежавайки се на припек или сянка, да наблюдават с премрежен поглед как елегантната машинка неуморно и „интелигентно“, без да капризничи, чевръсто си върши работата.

На тези, които изпитват притеснение от влизането на поредното „чудо на техниката“ в и без това пренаситения с компютризирани устройства дом, пред необходимостта на проучват внимателно поредното обемисто ръководство за работа, производителят обещава, че роботизираните косачки на VIKING изискват минимални познания и усилия за инсталиране на системата, а поддържането им почти не изисква грижи. За хората, които държат на крайния резултат, се подчертава, че роботизираните косачки осигуряват перфектно качество на косене.

2

Най-общо казано, подготовката за работа на системата за косене се свежда до обозначаване на територията, която роботът косачка ще обхожда и коси. Това става чрез ограждането й с прикрепен към земята електрически кабел и монтиране на зареждащата робота станция. С помощта на команден пулт и LCD панел за визуализация на стойностите на настройваните параметри, на машината се задава желаният режим на работа – бил той напълно автоматичен по нейна преценка или по конкретен седмичен график.

Оттук нататък косачката си знае работата. Тя обхожда и коси затревената поляна в определените й граници според работната си програма. Нощният режим е възможен и благодарение на това, че конструкторите са постигнали много ниско ниво на създавания от машината шум – 62 dB. Поради това тя не дразни слуха, не нарушава съня на хората. Същото се отнася и за следобедната дрямка на двора.

Роботът ориентира движението си по сигнала, който излъчва поставеният по периферията електрически кабел.

Щом капацитетът на батерията достигне определена долна граница, косачката спира работа и тръгва да търси кабела. Щом го достигне, тя се ориентира по него и се движи докато достигане зареждащата станция. „Паркира“ в нея с точност, която позволява сама да се включи в електрическия контакт за поредното зареждане на батерията. Щом процесът на зареждане завърши, косачката излиза на заден ход от станцията и се завръща, за да продължи косенето. Необходимо е да се каже, че остатъчният капацитет на батерията е напълно достатъчен да захранва робота до достигане на станцията. Досега няма регистриран случай, косачката да закъса и спре поради липса на енергия.

Kosachki4

Роботът е защитен срещу възможни въздействия на излъчващи високочестотни сигнали уреди, не се влияе и от наличието в близост на други работещи, примерно в съседния двор, подобни косачки. Това се постига чрез специфично кодиране на насочващия електрически сигнал от кабела. Корпусът на машината има високо чувствителен периферен сензор, който реагира мигновено, като спира въртенето на ножа и движението на робота при най-лек досег с изпречило се на пътя му препятствие, възрастен човек, дете или домашен любимец. След това веднага рязко променя посоката на движение, за да излезе от конфликтната зона и да продължи косенето. Ако по време на работа бъде повдигнат от земята, роботът моментално реагира, като спира въртенето на ножа. След това обаче не може да бъде задействан отново, докато не бъде въведен неговия уникален PIN код. Това от една страна не позволява на дете или възрастен човек, който не знае кода, да пусне машината отново. Също така я защитава и срещу крадци, за които косачката става неизползваема плячка. По същия начин машината блокира и след известен престой извън оградената с кабела зона. Роботът също така разпознава и дъжд. Когато завали, той се прибира в станцията си или отказва да излезе на работа, докато тревата е мокра и поради това не е подходяща за косене.

Вече стана дума за възможностите на двата модела по отношение на големината на площта, която са пригодени да косят. Широчината на косене и на двете машини е 20 cm. Съответно на това MI 422 има акумулаторна батерия с капацитет 40 Wh, докато батерията на MI 422 P e с капацитет 80 Wh. Косачките са оптимизирани от гледна точка на тяхната производителност. Първият модел, пригоден за косене на тревна площ до 500 m², се нуждае от активно (за косене) работно време средно 10 часа седмично, докато вторият се справя със своите до 1000 m² за общо около 17 часа седмично.

Височината на косене за двата модела може да се регулира плавно в границите 20–60 mm. Режещият нож се върти с честота 4450 minˉ¹. Скоростта на въртене е съобразена с профила на ножа, така че да се постигне оптимално съчетание между качеството на косене и минималното ниво на шума при максимална енергийна ефективност, т.е. минимален разход на електрическа енергия. След всяко спиране на електродвигателя посоката на въртене на двустранно заточения нож се обръща. Изработен от качествена специално закалена стомана, с оптимизиран профил на острието за по-лесно и чисто рязане на тревата, както и поради честата смяна на посоката на въртене, ножът се износва равномерно. Така се избягва появата на дисбаланс, значително се удължава експлоатационната му дълготрайност. Обичайно ножът издържа безпроблемно целия годишен период, през който тревата се нуждае от редовно косене.

Честото косене на тревата се отразява благотворно на нейния растеж, защото всеки път се отрязва съвсем малка дължина от стъблата й. Ситно нарязаните късчета трева се разхвърлят от ножа равномерно из тревната площ. Поради това те не загниват, а се разграждат по-лесно и бързо до естествен биологичен тор, който наторява почвата и подхранва растежа на живата трева. Така тя расте по-гъста и здрава.

Оптимизираният, значително намален разход на електроенергия, се дължи и на безчетковия електродвигател, който е оптималното решение за всяка акумулаторно захранвана машина. Освен че работи значително по-тихо и не искри, този двигател е много по-добре защитен срещу външни въздействия и над два пъти по-дълголетен, практически не се нуждае от поддържане. Мощността на електромотора и подходящите колела позволяват на косачката да изкачва и да коси терени с наклон до 35% за MI 422 и до 40% за MI 422 P. При това машината нагажда скоростта си според наклона, за да се получи равномерно висока след косенето трева. При завършване на всеки работен цикъл роботът се движи по различен маршрут до достигане на зареждащата станция. Благодарение на това върху окосената трева не остават видими следи от преминаването на косачката.

4

И двата модела имат защита от нечисти помисли и посегателство, или както днес му казват „противозаконно отнемане“. Съществено предимство е възможността зареждащата станция да се постави и извън предвидената за косене площ, включително на защитено от дъжд и слънце място. Това разширява възможността тя да се намира на по-закътано и скрито за външни хора място. Вече стана дума, че ако роботът бъде „заловен“ по време на косене, се активира защитата срещу кражба, която прави невъзможно неговото пускане и използване, без да се задейства верният PIN код. Освен това роботът е програмиран така, че да работи само със своята зареждаща станция.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 1-2/2016, Градина

Ключови думи


 
към началото