В категории: Брой 12/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Бормашини на Skil

Ударно-пробивна бормашина 6092

Както се вижда от снимката, най-характерното отличие на тази бормашина е системата за засмукване на прахта, която в значително количество се отделя при пробиване на отвори в тухлен зид или бетонна плоча. Това я прави специализиран инструмент за пробиване на отвори за закрепвания с дюбели, който е направо безценен, когато това се върши в обитавани и съответно мебелирани помещения. Всеки, който има макар и малък опит от такава дейност добре знае, че докато пробиването на един отвор отнема секунди време, почистването на прахта и песъчинките може да отнеме часове. Нещата допълнително се влошават при пробиване на отвори в тавана, примерно за закрепване на полилей или корниз за пердета, защото прахта обилно се сипе върху главата и пълни очите на работещия.

Устройството за засмукване и събиране е закрепено към бормашината посредством дълго рамо, в чийто преден край се намира прахоуловителят с резервоар за събиране на прахта. Връзката между бормашината и рамото е плъзгаща се, което позволява при опрян в стената прахоуловител, машината да се премества напред до пробиване на необходимата дълбочина. Тъй като за правилното монтиране на дюбелите дълбочината на отвора е важна, машината има ограничител, който позволява предварително задаване на дълбочината на пробиване.

При пробиване на отвор прахоуловителят се притиска плътно към стената и с натиск върху бормашината свредлото влиза в стената. Прахоуловителят е свързан с гъвкав маркуч към отвор в близост до вентилаторната перка на двигателя в предната част на бормашината. Така около пробивания отвор се създава вакуум, който изсмуква отделената прах. Тя се задържа от филтър и събира в резервоар, намиращ се в долната част на прахоуловителя. След напълване на резервоара, той се снема и почиства на подходящо място.

Прахоулавящата система лесно се демонтира и тогава машината се използва като обикновена бормашина с включено или изключено ударно действие. Естествено, не липсва и възможността за промяна на посоката на въртене, което позволява използването на бормашината и като електрическа отвертка. С две думи това е едно много удачно и икономически изгодно решение за домашната работилница, защото не се налага покупката и съхраняването на две бормашини – една специализирана и една обикновена.

Бормашината има електродвигател с мощност 550 W и регулируема честота на въртене в границите 0-3000 min-1 с възможност за предварително задаване на максималната. Съответно честотата на ударите в режим на ударно пробиване е 0-4800 min-1. Подходяща е за пробиване в бетон на отвори с диаметър до 8 mm, а в тухлена зидария – до 16 mm. В стомана пробива отвори до Ø13, а в дърво – до Ø 35. Машината тежи 2,1 kg. Патронникът е бързопритягащ със заключващ механизъм, пригоден за работа с ударно действие.

Акумулаторна ударно-пробивна бормашина 2497

Машината привлече вниманието ни най-вече поради дадената й висока оценка при проведени тестове от испанското списание OCU-Compra Maestra. Изпитанията се показали технически и експлоатационни характеристики над средните за този вид машини, и както можеше и да се очаква – в съчетание с изключително атрактивна, според испанските специалисти, цена.

Бормашината се захранва с никел-кадмиева акумулаторна батерия с номинално напрежение 14,4 V и капацитет 1,2 Ah.

Тя може да се използва за:

– Ударно пробиване в тухлена зидария на отвори с максимален диаметър 12 mm.

– Пробиване на отвори в стомана с диаметър до 10 mm и в дърво до 25 mm.

– Завиване на винтове с диаметър до 6 mm при максимален въртящ момент 22 Nm. Големината му се регулира на 15 степени плюс режим на пробиване с изключен регулиращ съединител.

Машината има двускоростна механична предавателна кухия, която в съчетание с плавното регулиране на честотата на въртене позволява нейната промяна в границите 0-350 min-1 и 0-1300 min-1. Патронникът е бързопритягащ със система за заключване срещу саморахлабване при ударно пробиване.

Доставя се с бързо зарядно устройство, което зарежда батерията за 1 час. То има електронна защита срещу прегряване и повреждане на батерията поради зареждане с прекалено силен ток. Бормашината се продава с две батерии, което позволява на практика непрекъсната работа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото