В категории: Брой 12/2007, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Нова серия перфоратори на Bosch

В края на тази година Bosch нанесе поредния си удар на пазара на любителските ръчни електрически инструменти, където е безспорният европейски лидер, като пусна едновременно няколко нови модела перфоратори измежду които PBH 3000-2 FRE, PBH 3000 FRE, и PBH 2800 RE. И трите машини попадат в тегловия клас 3 kg. Пазарно изследване сред професионалните машини е показало, че 77% от световния пазар се пада именно на перфораторите в този клас. А това, което важи за професионалната техника, в значително по-голяма степен се отнася и за машините в любителския клас. Тук не за пръв път, когато пишем за поредната машина от зелената серия на Bosch, се налага да направим уговорката, че когато става дума за производител от световна величина понятието „любителска машина” звучи все по-условно, а границите между тези две основни групи се стесняват все повече. За това говори и фактът, че и четирите нови модела имат електропневматичен ударен механизъм, чието многократно превъзходство, когато става дума за пробиване на отвори или къртене в бетон, е азбучна истина. Ще си позволим дори обобщението, че вече именно перфораторът е идеалното решение за домашната работилница, защото еднакво добре се справя и с най-тежки задачи за пробиване на отвори в дърво и метали, покрива всички срещани в домашната практика потребности от пробиване на отвори в бетон и други твърди строителни материали, а когато се налага изкъртване на стара облицовка от плочки, изкопаване на канали в стените за електрическата инсталация или изкъртване на старата мазилка или подова замазка, и с тази задача се справя безпроблемно.

За топмодела PBH 3000-2 FRE твърдят, че е първият любителски перфоратор с двускоростна механична предавателна кутия. На първа предавка честотата на въртене се регулира плавно в границите от 0 до 1450 min-1, докато на втора горната граница е 3000 min-1. Честотата на ударите върху опашката на инструмента е 4000 min-1. Това позволява по-гъвкав избор на оптималната честота на въртене в зависимост от пробивания материал. По-високата честота е по-подходяща за пробиване на дърво, пластмаси, стомана и цветни метали. Машината има два превключвателя – за избор на предавката и режима на работа на перфоратора, които са така конструирани, че при избрана втора предавка, ударното действие на машината е блокирано и тя работи само като обикновена бормашина. В този режим на пробиване се използват свредла за дърво или метал с цилиндрична опашка. Затова в комплекта на перфоратора се намира и бързопритягащ челюстен патронник, който се поставя на мястото на патронника за свредла и шила със захват SDS-plus. Всеки от двата патронника се сваля и поставя лесно, като за целта се издърпва заключващият пръстен. За отбелязване е, че единствено PBH 3000-2 FRE има тази възможност. При останалите модели SDS-plus патронникът не може да се сваля, а челюстният патронник се поставя посредством адаптер с опашка SDS-plus. Максималният диаметър на опашката на цилиндрично свредло при работа с челюстен патронник е 13 mm. За отбелязване е също, че системата Vario-Lock на SDS-plus патронника на всички машини позволява завъртане и фиксиране на инструмента в 36 различни позиции, което при къртене с плоско длето е съществено удобство.

PBH 3000-2 FRE има два превключвателя със защита срещу неволно завъртане. С първия се избира механичната предавка, а вторият служи за избор на режима на работа: пробиване без удар, ударно пробиване, нагласяване и фиксиране положението на длетото и къртене при изключено въртеливо движение. Теглото му е 3,3 kg, а останалите две машини тежат по 3,0 kg.

Останалите два модела имат едноскоростна предавателна кутия (съответно честотата на въртене може да се регулира в границите 0-1450 min-1). PBH 3000 FRE се доставя в комплект с бързопритягащ челюстен патронник с SDS-plus адаптер.

Първите две машини имат електродвигател с мощност 750 W, който в комбинация с пневматичния ударен механизъм, осигурява енергия на единичния удар 2,8 J (за модела PBH 2800 RE тези стойности са съответно 720 W и 2,6 J), която е напълно достатъчна за посочените дейности. Перфораторите пробиват в бетон отвори с диаметър до 26 mm, а с боркорона издълбават отвори с диаметър до 68 mm, в дърво пробиват до Ø30, а в стомана до Ø13.

Ръкохватката е удобна и щадяща ръката, като в горния й край има двустранно оформени улеи за по-удобно хващане най-вече при къртене или пробиване на отвори с голям диаметър, когато върху машината трябва да бъде прилаган по-силен натиск.

Всички машини имат предпазен съединител, който се задейства при претоварване.

Предлагайки няколко модела перфоратори с много близки експлоатационни характеристики Bosch очевидно предоставя по-широки възможности за избор според цената, която разликата между най-скъпата и най-евтината машина е около 70 Евро.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото