В категории: 2016, Брой 3-4/2016, Инструменти

Поставяне на капси с голям диаметър

Capsi1

Capsi2

Металните капси с голям диаметър са задължителен елемент при изработване на различни покривала, сенници, паравани, врати от полиетиленово платно за малка оранжерия и други изделия от предимно изкуствени материи, предназначени за използване на открито и закрито. Те са особено необходими, когато покривалото трябва да обгръща добре защитаваните с него предмети. Още повече, когато е подложено на силен вятър или мощна въздушна струя, както е при превозни средства, сенници за лодки и др. Ето защо по краищата на покривалото се поставят метални капси, през които се промушва въжето, което го държи добре опънато и здраво закрепено. Капсите имат и друго важно предназначение – те укрепват материала и защитават отвора от деформация и разкъсване поради силата, упражнявана от тънкото въже върху малка площ. Поради това фабрично произведените покривала почти винаги имат капси по периферията си.

В редица случаи обаче, конфекцията не върши работа и поради това се налага изработката на индивидуално покривало от подбран материал, с форма, кройка и размери според конкретния случай. Такива са покривалата за моторни превозни средства и ремаркета, сенници и паравани в градината, и др. Индивидуално решение най-често са сенниците и особено покривалата за лодки, които трябва да покриват плътно корпуса и конзолата с щурвала и двигателя. Освен това покривалото трябва да бъде здраво закрепено, за да не го отвее въздушната струя при транспортиране на лодката.

3

С две думи, когато човек е привикнал и умее сам да решава подобни проблеми от майсторско естество, неминуемо идва момент, когато ще му се наложи да поставя метални капси. За капси с малък диаметър вероятността това да се случи е най-голяма, а инструменти за тази цел на пазара бол. Типичен пример е поставянето на капси с диаметър 5 mm примерно за заздравяване на отворите в кожен колан, дреха или друго изделие. Револверни клещи-замби за пробиване на отвори с диаметър 2,5–5,0 mm, както и клещи за поставяне на такива капси се продават едва ли не във всеки магазин за инструменти, а самата операция е онагледена в тази статия от списанието.

Преминаването в по-горната, според големината на капсите група, отвежда в сферата на професионалните инструменти, по-конкретно към използване на преси и сменяеми матрици. Когато човек се сблъска за пръв път с този проблем, лесно може се обезвери и да се насочи към търсене на ателие за подобен вид услуги с всичките затруднения при такова решение. Но както понякога става, когато тъмата на отчаянието те налегне, неочаквано проблясва светлинка, сочеща пътя за избавление. Да го изминем заедно.

Обичайно е човек да се насочи най-напред към намиране на самите капси. Първосигналното решение е да влезе в някой от по-големите магазини от вида „Направи си сам“ и да избере капсите по големина, цвят и материал. Когато покривалото ще се ползва на лодка или в близост до море, където всичко що е от обикновена стомана ръждясва, повече от препоръчително е изборът да бъде съобразен и с тази особеност. В универсалните магазини обаче изборът на капси е сравнително по-ограничен, а най-същественото – поне ние не успяхме да открием инструмент за поставяне на капси с диаметър, по-голям от 5 mm. (Б.Р. Статията е писана през август 2015 г.) Въпреки това, и особено когато човек няма достатъчно ясна представа с какво точно се захваща, често „морето му е до колене“ и без много да се замисля прави първата крачка, като купува капси с подходящия диаметър, примерно 10, 11, 14 mm.

4

В нашия случай решението за покупка бе мотивирано и от мъглявата надежда, че все някак ще му се намери колая. Например да се използва коничен зидарски отвес, като работата се довърши с малко чукче с леко заоблена глава. Все пак става дума за поставяне на десетина капси. Незнанието и липсата на опит пораждат оптимизъм, който пък е стимул за търсене на решение.

Първоначалният ентусиазъм обаче бързо се изпари, след като тренировъчният опит за поставяне на капса с помощта на 3 различни по големина зидарски отвеси и голяма гайка за опора (пристегната в менгеме заради върха на отвеса) завърши безславно. Няма смисъл да описваме този експеримент, защото резултатът попада в рубриката „Срам за майстора“.

Логично бе да потърсим друго решение. Описание на споделен „самоправски“ опит в световната мрежа не открихме. Вместо това изплуваха няколко професионални решения с търговска насоченост – специализирани за монтиране на капси ръчни преси и необходимите за всеки размер капси матрици (според използваното в сайтовете наименование). Най-евтиният модел струва около 75 лева, а всяка от матриците – по около 15 лв. За монтиране на капси с примерно четири големини инвестицията е около 140 лева, което за домашна употреба, често за едно- или двукратно използване, не е най-удачното решение. При това не само заради парите, а и защото пресата заема немалко пространство, нещо, което в домашната работилница по правило винаги е дефицит.

Най-накрая търсенето ни се увенча с успех – попаднахме на практично решение, специално създадено за случаи, когато инцидентно се налага поставяне на капси в домашни условия.

Става дума за кутийки, които съдържат неголямо количество капси с еднаква големина и най-важното – инструмент за тяхното поставяне – поансон и матрица. Пресата в случая е заменена с чук.

При цена около 7,50 лв. всеки комплект включва различен брой капси според тяхната големина – примерно 24 бр. при Ø8 или 15 бр. при Ø11. Без претенция за пълна изчерпателност открихме такива комплекти с капси с диаметър 4, 5, 8, 9, 11 и 14 mm. Като цена решението е много добро. Освен това няколко кутийки с различни по големина капси почти не заемат място, ала когато потрябват, винаги ще бъдат под ръка.

Capsi7

Другият задължителен инструмент е замбата за изрязване на отворите за капсите. Много добро решение е показаният тук комплект от дорник и сменяеми замби с диаметри 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9 mm. Към този комплект би трябвало да се купят още 1–2 замби за по-големи капси – примерно Ø10, Ø11 и Ø14. Комплекти от този вид са много практични в ценово отношение, заемат и по-малко място отколкото съответният брой обикновени замби. Показаният тук комплект е чешко производство, а цената му е колкото на револверни клещи със замби.

Всяка капса се състои от две части – цилиндрично тяло (шийка) с периферна част и профилна шайба.

С помощта на инструмента краят на шийката се деформира така, че да притисне равномерно и силно шайбата към периферията на срещулежащата част на капсата. Това не може да се извърши качествено без специализиран инструмент, който се състои от две части – матрица и поансон. На същия принцип с аналогични по вид и предназначение инструменти работят и специализираните преси. В нашия случай усилието на натиск, което пресата упражнява, е заменено с няколко премерени удара с чука.

6

Както се вижда на снимките, матрицата представлява цилиндрично стоманено тяло с едностранно оформен кръгов жлеб. В него плътно, без възможност за странично приплъзване, ляга периферната част на капсата. Жлебът повтаря нейния профил, което предпазва лицевата страна на капсата от деформиране. Матрицата с капсата се поставят така, че шийката да преминава през отвора в платното, след което върху нея се нахлузва и шайбата. Развалцоването на шийката се извършва с помощта на премерени по сила удари с чук върху опашката на поансона. Той представлява полусфера с периферна част с кръгов жлеб, който окончателно оформя огънатия ръб на шийката. Така лесно и точно, без деформиране на тънкостенната капса, се получава плътно прилягане и силно притискане на двете части една към друга. Капсата плътно притиска платното, а лицевите й части са без деформации.

Изпробвахме и вариант вместо с чук, притискането на поансона към матрицата да се извършва с шлосерско менгеме. Поставянето на капсата става дори още по-добре – при контролиран плавен натиск, което допълнително улеснява избягването на деформации, по-силно притискане една към друга на двете части на капсата, съответно, по-сигурно закрепване. Менгемето трябва да бъде чисто, без следи от масло или други замърсявания, които биха се пренесли върху текстилната материя.

7

Накрая изпробвахме и възможността да използваме стара стойка със зъбна рейка за закрепване на ръчна бормашина. Притегнахме опашката на поансона в челюстния патронник и стойката се превърна в преса за поставяне на капси. Това решение би могло да позволи и използването на професионални матрици, което би имало смисъл при необходимост от поставяне на по-голямо количество.

Шест месеца по-късно (март 2016)

Половин година по-късно установихме, че идеята за продажба на комплекти капси, заедно с инструмента за тяхното поставяне, е стигнала и до една от популярните търговски вериги „Направи сам“. Решението е аналогично на вече описаното – комплект с капси, който включва поансон и матрица. Избраните за тестване капси с диаметър на отвора 10 mm имат по-голяма периферна част – Ø21 mm срещу Ø18 mm при първия, вече описан вид. Съответно на това има разлика в размерите на матриците, различна е и формата на поансоните. По-голямата контактна площ между капсата и тъканта е предимство при по-голямо натоварване.

8

Комплектът съдържа 25 капси, чиято цена на брой е практически еднаква с вече описаните – 56 ст. срещу 50 ст.

Монтирането на тези капси се извършва по вече описания подробно начин – с чук или менгеме. Поради големия си диаметър (17 mm) поансонът не може да бъде закрепен директно в патронника на ръчна бормашина, за да се използва нейната стойка вместо преса. Възможни са няколко решения – престъргване на струг, пробиване на отвор за преходна опашка, заварка и т.н.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Поставяне на капси с голям диаметър”

Христо Найденов | август 9th, 2020 at 5:36 pm

Какъв е най-големия вътрешен диаметър на капсите ?
От къде могат да се закупят ?

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 3-4/2016, Инструменти

Ключови думи


 
към началото