В категории: Брой 12/2007, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти

Ново поколение ъглошлифовъчни машини на Меtabo

Metabo, един от лидерите в производството на професионални ръчни електрически инструменти за втори път в рамките на един месец прави нещо рядко срещано при този вид производство. След като пусна на пазара изцяло обновена генерация перфоратори и къртачи (виж НС 11/2007), която несъмнено бележи ново значително по-високо ниво от постигнатото досега, сега прави още по-тотална смяна на цялата си продуктова линия в сектора на малките ъглошлифовъчни машини, като пуска едновременно 12 нови модела. Тяхната поява на пазара е планирана за януари 2008 г. и несъмнено ще заздрави още повече и без това силните позиции на Metabo в този много бързо развиващ се пазарен сегмент.

Неочакваният, на пръв поглед, ход за смяна на цялата палитра успешно продавани машини, включително допълването й с модели, които нямат сходни от по-старото поколение, има своето логично обяснение в борбата между гигантите на световния пазар за завземане на все по-обширна територия. Вниманието е насочено именно към малкия клас ъглошлифовъчни машини, защото те се утвърдиха като най-предпочитаните, най-често използвани и не случайно заемат над 70% от пазара на ъглошлифовъчни машини в Европейския съюз. Благодарение на малките си размери, ниско тегло и притежаващи достатъчно голяма мощност, достигаща до 1400 W, това са машините, които се наложиха убедително като най-подходящи за преобладаващата част от дейностите, свързани с рязане на метали и неметали, изпиляване, почистване и шлифоване на метални повърхнини, повърхностна обработка на мозайки и какво ли още не.

Там, където има голямо търсене, естествено е и борбата за надмощие да бъде най-ожесточена. Затова в края на изтичащата година Metabo прави своята категорична заявка за лидерска позиция и през идната 2008 година. Затова вкарва в битката изцяло обновена и усъвършенствана серия от дванайсет нови модела ъглошлифовъчни машини. Както подчертава самият производител, новото поколение машини са станали още по-мощни, по-издържливи на претоварване и по-износоустойчиви, по-сигурни и удобни при работа. Иначе казано, отлични екземпляри, убедително защищаващи марката Made in Germany.

Новата армада включва моделите: W 8-100, W 8-115, W 8-125, W 8-115 Quick, W 8-125 Quick, WE 9- 125 Quick, W 11-125 Quick, W 11-150 Quick, WB 11-125 Quick, WB 11-150 Quick, WE 14-125 Plus, WE 14-150 Quick, WE 14-150 Plus и WE Partner Edition. Ориентацията в това многообразие никак не е сложна стига човек да знае принципа на образуване на наименованията.

Първата група букви означава:

– W – ъглошлифовъчна машина

– E – система за електронно регулиране

– B – наличие на спирачна система

Втората група (цифри) има следното значение:

– Числото се умножава по 100, за да се получи мощността на електродвигателя. Така например „8” означава електрическа мощност 800 W.

– Третата група (цифри) показва диаметъра на абразивния диск – съответно 125 означава Ø125.

Думичката Quick означава, че машината е снабдена с едноименната система на Metabo за бърза и лесна смяна на диска на ръка без помощен инструмент.

Първото, което веднага се набива на очи е, че новите модели са станали средно с по 100 W по-мощни и съответно на това по-производителни. Така например долната граница на мощността им е 800 W, докато при по-старите е 700 W. Също така моделите с мощност 1000 W се заменят с 1100 W машини.

Разликата между производителността при рязане с машина от по-старото поколение (W 7-115 Qiuck) и една от новите (WE 14-125 Plus) е илюстрирана с фирмен видеофилм, който нагледно доказва, че втората има 56% по-висока производителност. При рязане на стоманена водопроводна тръба (1/2”) с диск с дебелина 1 mm по-новата машина е направила четири среза за общо 13 s, докато на вече остарялата са били потребни 15 s, за да направи само два среза. За да бъдем съвсем коректни обаче, трябва да подчертаем, че новата машина е с два пъти по-мощен електродвигател, така че според нас този тест доказва за пореден път очевидното, а именно, че винаги е за предпочитане човек да притежава по-нова като модел и по-мощна машина, стига някакви специални причини да не налагат купуване на някой от най-малките модели.

Освен чрез повишаване на номиналната електрическата мощност със 100 W ефективната мощност на новите машини в действителност е още по-голяма, като при моделите без електронно управление завишението достига 10-15%. Това е постигнато благодарение на „изтискване” на резерви от електродвигателя, станало възможно благодарение на оптимизираното и организирано по нов начин въздушно охлаждане. Вместо досега използваната система на радиално обдухване, при новите машини въздушният поток е организиран така, че да преминава диагонално по цялата дължина на тялото. Отворите за засмукване на въздуха се намират в задния край, а за изхвърлянето му изходящият отвор се намира в предния горен край на тялото. За оптимизиране на вентилацията четките на двигателя за завъртени на 90о – вертикално, а не както обичайно се поставят в хоризонтално положение. Освен това отворите за засмукване на въздуха са разположени и оразмерени така, че дори и при държане на тялото в задния му край, при което ръката може да закрие част от тях, да не се нарушава добрата вентилация и охлаждане на двигателя. Така се постигат едновременно две цели – повишаване на мощността, оттук и на производителността при работа и на второ място – отклоняване на въздушната струя встрани от работещия.

Сърцето на всяка машина на Metabo е специално разработеният от фирмата електродвигател Marathon. Името му недвусмислено подсказва неговата най-съществена характеристика – изключително устойчив на външни влияния, включително на потока абразивни неметални и метални частици, които неминуемо се засмукват заедно с охлаждащия въздух. Това именно гарантира неговата продължителна безаварийна работа. Намотките са от меден проводник с 12-слойно защитно покритие, над което е завършващото връхно покритие от лак с висока твърдост, която се постига чрез изпичане. В предния край на ротора е монтирана специална въртяща се заедно с него решетка, която отблъсква и изхвърля навън всички твърди частички, които въздушните вихри връщат обратно към електрическите намотки. Прахово покритие на епоксидна основа окончателно подсилва и защитава намотките от въздействието на металните частици, които се отделят обилно при рязане и шлифоване. Тук е мястото да се каже, че системата за вентилация на машините Metabo е по-ефективна, отколкото използваните от други производители методи за филтриране на въздуха за охлаждане, които причиняват силно намаляване на неговия дебит, поради което охлаждането се влошава и лесно се стига прегряване.

Всичко това дава и отговор на въпроса, защо при машините на Metabo сервизното поддържане е разредено през продължителни интервали от време. Принос за високата издръжливост на новите ъглошлифовъчни машини при всякакви условия на работа и натоварвания несъмнено има и отлятата от здрава алуминиева сплав редукторна кутия, която е и отличен проводник на топлината, поради което спомага за по-доброто охлаждане на предавателния механизъм.

Всички ъглошлифовъчни машини работят във вредна, особено за двигателя, среда, причинена от обилното отделяне на силно абразивни частици, включително на фини метални стружки. Затова защитата на машината е от особена важност, а в новата си серия Metabo са въвели редица нови решения в тази насока. Освен вече споменатите мерки за защита на двигателя и неговите намотки, пусковият ключ е с напълно непроницаема за праха конструкция, напълно капсуловани са и четкодържателите. По този начин се гарантира, че няма да възникне късо съединение поради наслоения върху тях метален прах. Значително е подобрено и уплътняването на сачмения лагер на ротора откъм страната на колектора, като е поставен нов, по-сигурно уплътняващ срещу проникване на прах двоен лабиринтен семеринг.

Новост е и механичната спирачна система, която преустановява въртенето на диска само 3 s след изключване на захранването. Върху вала на двигателя е закрепен неподвижно и се върти заедно с него метален спирачен диск. При изключено състояние на машината към него е притиснат плътно притискателният диск. При включване пусковият бутон посредством лостова система първо отделя притискателния от спирачния диск и едва след това се включва електрозахранването. Обратно, при спиране на машината и изтегляне на пусковия бутон назад, той освобождава притискателния диск, който прилепва към спирачния и бързо преустановява неговото и на ротора въртене. Има и други системи за ускорено спиране въртенето на диска, но е доказано, че механичната е най-сигурна и най-щадяща двигателя и неговите четки. По този начин машината с такава система е по-безопасна при работа и най-малкото не се налага досадното изчакване докато дискът спре да се върти преди да бъде поставена върху масата или пода.

Друга новост е усъвършенстваната конструкция на пусковия бутон, която не позволява случайно включване на машината. За разлика от обикновените ключове, при които електрическият контакт се осъществява чрез избутване на ключа напред, при новите машини на Metabo бутонът извършва двойно движение – първоначално се натиска надолу и едва след това става възможно да бъде избутан напред. Това отново е мярка за повишаване на сигурността при работа.

За предотвратяване на рязкото изхвърляне на машината назад и нагоре при възникване на т.нар. обратен удар вследствие заклинване на диска или още по-лошо – неговото счупване при невнимателно подаване към острия ръб на рязан детайл или по друга причина, ъглошлифовъчните машини на Metabo имат специален предпазен механичен съединител, който ограничава големината на предавания към диска въртящ момент. Типична ситуация за задействане на този съединител е заклинването на диска при рязане на тръба или на метален профил, когато в края на операцията той провисне и вече прерязаните краища притиснат диска двустранно. Това може да предизвика рязко и неконтролируемо отскачане на машината, както и счупване на тънкия режещ диск, чийто летящи с голяма скорост парчета да причинят наранявания и материални щети. Предпазният механизъм използва две триещи се шайби, чрез които се осъществява връзката между голямото зъбно колело в конусния редуктор и вала. Въртящият момент от ротора на двигателя се предава на вала благодарение на контролираното триене между тях, поради притискането им от фабрично настроена спирална пружина. При рязко нарастване на въртящия момент, поради заклинване на диска, съпротивлението на триене между двете шайби бива преодоляно и те превъртат една спрямо друга. Така ударът се омекотява – двигателят продължава да се върти, а валът с диска, не. Така не само се опазва работещият, но се предпазва и двигателят от прегряване, защото роторът му продължава да се върти, а вентилаторната перка да засмуква въздух. За разлика от машините на други производители, които решават проблема чрез изключване на двигателя посредством електронна защита, решението на Metabo има две съществени предимства. Първото е, че не се преустановява въртенето на двигателя, не се нарушава охлаждането му и се предпазва от прегряване. Второто е, че системата реагира само при действително заклинване на диска, а не при работа в режим на претоварване, което е характерно за работата в производствени условия.

Към мерките, предприети за защита на работещите с новите ъглошлифовъчни машини на Metabo, не може да се подмине системата за гасене на вибрациите, предавани на ръката чрез допълнителната разположена отпред ръкохватка. Тя е конструирана така, че твърдата връзка между частта, която се завива с винт към тялото на машината и самата ръкохватка е напълно прекъсната. Връзката между тях е осъществена от еластичен силно поглъщащ вибрациите елемент, благодарение на което ниво им е снижено с 60%. Резултатът е минимална умора при по-продължителна работа, без наложителни чести прекъсвания за отпочиване на ръцете.

Машините с обозначение Quick в наименованието имат много ценната система за бърза смяна на абразивния диск без за това да е необходим специален ключ. Гайката се завива и притяга единствено на ръка, така се и отвива без забележимо усилие. В това неоценимо удобство ще се убеди всеки, комуто макар и веднъж се е налагало да се бори геройски със затегната гайка, когато пъпките на ключа се изкривяват, а тя не помръдва и на милиметър дори.

По подобен начин и за удобство на работещия е решен и механизмът за закрепване на предпазния щит. Това отново се върши без допълнителен инструмент, лесно и бързо, което стимулира работника да нагласява положението на предпазителя всеки път така, че да му осигурява максимална безопасност.

Системите за електронно управление на работата на електродвигателя при част от новите ъглошлифовъчни машини са два типа. Системата Vario-Constamatic (VC) позволява съвсем плавна промяна на честотата на въртене от неподвижен диск до достигане на максималната за дадената машина стойност. Същевременно тя осигурява плавно развъртане на диска, без механичен тласък и токов удар в мрежата, поддържа постоянна честота на въртене при умерено натоварване, както и защита от самоволно включване на машината след аварийно прекъсване на електрозахранването.

Към всичко това системата Vario-Tacho-Constamatic (VTC) добавя още две ценни свойства – поддържане на постоянна честота на въртене и при най-тежко натоварване на двигателя, както и контрол върху температурата на намотките на двигателя, свързано с неговата защита чрез изключване на захранването при надхвърляне на допустимата граница на натоварване.

Електронното управление и регулиране в крайна сметка води до повишаване на производителността при работа, позволява точно нагаждане на режима на обработка в зависимост от вида на рязания или шлифован материал, повишава се сигурността на хората след аварийно изключване на машината, намалява се натоварването на ръцете в момента на пускане на двигателя и не на последно място защитава двигателя срещу претоварване и изгаряне.

Накрая не може да не споменем и за обновения дизайн на машините, тяхното изтънено и със стеснена долна част тяло (в предния и задния край), което го прави значително по-удобно за обхващане с ръка. Обвивката от мека еластична материя спомага за намаляване на вибрациите и по-сигурно държане на инструмента.

Техническите характеристики на всяка от новата серия малки ъглошлифовъчни машини на Metabo са дадени в таблицата. Както се вижда от илюстрациите, машините трудно се различават една от друга на външен вид с уговорката, че снимките не позволяват съпоставяне на размерите им. Въпреки съществената разлика в мощността, теглата им се различават с не повече от 200 g. Разликата в мощността дава най-голямо отражение в големината на максималния въртящ момент, който е от 2,2 Nm при моделите с мощност 800 W до 3,5 Nm при най-голямата машина WE14-150 Plus, чийто двигател е с мощност 1400 W. Изборът на машина с по-малък диск е оправдано, когато се работи на места с ограничени възможности за разполагане и движение на машината. Практиката е показала, че най-често използваните малки ъглошлифовъчни машини работят с дискове Ø125 mm. Всички модели имат система за застопоряване на предпазния щит без допълнителен инструмент. С изключение на три модела от най-малките, при всички останали притягането на диска става също без инструмент със специална гайка по системата Quick, което е несъмнено предимство. С изключение на най-малкият модел всички останали имат системата за намаляване нивото на вибрациите Vibra Tech.

С механична спирачна система са снабдени само два от моделите WB11-125 Quick и WB11-150 Quick. Това техническо решение естествено оскъпява машината и затова е приложено в модели, специално предназначени за работа в условия, при които бързото спиране на въртенето на диска е от важно значение. Електронното управление на двигателя е използвано при три модела, като по-съвършената система Vario-Tacho-Constamatic (VTC) е при най-мощните модели WE14-125 Plus и WE14-150 Plus, които се очаква да работят често при максимално натоварване и да дават максимална производителност. Електронното управление на честотата на въртене е несъмнено предимство, защото позволява разширяване на диапазона на обработваните материали, включително и при почистване на повърхности с ротационна четка. Същевременно тази възможност се използва доста ограничено, докато при основните дейности, характерни за ъглошлифовъчните машини, рязане на метални и шлифоване на черни метали, рязане на строителни материали (плочки, тухли, керемиди) дискът трябва да се върти с максималната честота на машината. При рязане с тънък диск, ниската честота на въртене, съответно ниската периферна скорост, дори е опасна, защото дискът може да се счупи.

С други думи изборът е голям и за всеки конкретен случай може да се подбере оптималната, включително и в ценово отношение, ъглошлифовъчна машина от новата серия на Metabo.

 

За допълнителна актуална информация виж сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото