В категории: 2016, автомобили, Актуални статии, Брой 7-8/2016, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Инверторни заваръчни апарати DECA

Deca1

В НС 1-2/2016 представихме за пръв път групата DECA S.p.A., чиято централа и основни производствени мощности са базирани в република Сан Марино. Над 15 години нейните продукти се продават успешно и в нашата страна благодарение на партньорството й с „Ташев-Галвинг“. Основана през 1972 г., компанията е специализирана в две основни производствени направления – заваръчни апарати и устройства за зареждане на стартерни и тягови акумулаторни батерии. В януарския брой на списанието отдадохме предпочитание на зареждащите устройства, защото зимата е сезонът, когато грижите за автомобилните акумулаторни батерии излизат на преден план.

На тазгодишната пролетна партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ г-н Симоне Лорензети, търговски мениджър в DECA, представи подробно произвежданата от компанията заваръчна техника, област, в която тя също е един от лидерите на пазара. Над 70% от продукцията й е предназначена за износ, докато около 30% се продава в Италия. На европейския пазар се продават 55% от продуктите на DECA. За високото им качество говори и фактът, че 13% от заваръчните апарати се предоставят на други компании, които ги продават под собствените си марки.

Deca2

Продуктовата палитра на DECA е много обширна. Тя обхваща заваръчна техника за напреднали любители, занаятчийски и авторемонтни дейности, за машиностроене, строителство, индустриални и ред други дейности, изискващи професионална, с високо качество и надеждност техника. Освен за заваряване, компанията произвежда и апарати за плазмено рязане на метали.

Според основното им експлоатационно предназначение заваръчните апарати на DECA се делят на четири групи:

» LIGHT DUTY – за ремонтни и малки по обем и продължителност заваръчни дейности, както и за домашни работилници

» PROFESSIONAL – високо производително оборудване за професионални цели

» AUTOMOTIVE – специализирана техника за авторемонтни работилници (купета и каросерии), особено подходяща за заваряване на тънки материали

» INDUSTRIAL – оборудване за заваряване на метални конструкции в строителството, на материали с по-голяма дебелина.

Според технологията на заваряване DECA предлага апарати за:

» MMA – ръчно електродъгово заваряване с обмазани електроди. Апарати (електрожени) с традиционна конструкция и променливо напрежение на заваръчния ток, инверторни правотокови апарати

» TIG (WIG) – заваряване с волфрамов електрод в среда на инертен газ (предимно аргон)

» MIG-MAG – заваряване в среда на инертен (аргон), активен газ (CO2) или газова смес

» PAC – апарати за плазмено рязане

» SPOT – апарати за точкова заварка. Особено голям интерес представлява системата (комплект) за изправяне на огънати врати и други части на купето чрез издърпване на ламарината (SW 22) посредством точково заварен елемент с триъгълна форма.

Тук ще представим няколко модела заваръчни апарати, които по преценка на специалистите на „Ташев-Галвинг“, представляват най-голям интерес за българския пазар. Част от тях можахме и да изпробваме в редакционната ни работилница. Някои от моделите се предлагат на промоционални цени до края на май 2016 г., поради което публикуваме и актуалните към момента продажни цени.

 

SIL 415

Deca3

Този модел е един от четири инверторни заваръчни апарата с микропроцесорно управление, предназначени за ръчно заваряване с обмазани електроди. Всички те принадлежат към групата LIGHT DUTY. Апаратите се различават по максималната сила на заваръчния ток, която при този модел може да се регулира в диапазона 10–150 A. Той е пригоден за заваряване с електроди с диаметър от 1,6 mm до 4 mm. За отбелязване е продължителността на работния режим на апарата, който е 60% при максималната сила на заваръчния ток 150 A и температура на въздуха 20 °С. Това означава примерно, че в отрязък от време 10 min с апарата може да се заварява в продължение на 6 min, докато останалите 4 min са необходими за неговото охлаждане. При сила на заваръчния ток 115 A продължителността на работа се удължава на 80%, а при сила на тока 80 A (електроди ≤ Ø2,5) и по-ниска, апаратът не се нуждае от почивни паузи за охлаждане.

Понеже едно от множеството предимства на инверторните заваръчни апарати са малките им размери и тегло, посочваме данните за модела SIL 415: 132х335х206 mm и тегло 3,6 kg.

Изходящият от апарата заваръчен ток е прав, което позволява заваряване на различни метали с подходящите за тях електроди: рутилови, базични, електроди за неръждаема стомана, както и за чугун. В зависимост от вида на електродите се избира и полярността на заваръчния ток.

Deca4

Всички модели от серията SIL притежават характерните за качествените инверторни апарати функции, които значително улесняват работата и съществено спомагат за подобряване на качеството на заварката.

» HOT START – в мига на установяване на електрически контакт между електрода и заварявания детайл силата на заваръчния ток се повишава краткотрайно, при което се получава мощен електрически импулс, който много улеснява запалването на дъгата. Най-често това става само с леко докосване на върха на електрода до детайла. Неизбежното при традиционните променливотокови електрожени многократно чукане с върха на електрода, при което обмазката често се оронва, което допълнително влошава положението, този проблем при инверторните апарати на практика липсва. Тази функция е особено полезна за електроди, при които дъгата се запалва по-трудно.

» ARC FORCE – позволява краткотрайно увеличаване на силата на заваръчния ток, което стабилизира допълнително дъгата, тя гори по-равномерно, без прекъсвания и характерното припукване. При базичните електроди например, вместо да се пренася във вид на едри капки, разтопеният метал от електрода се отделя под формата на ситни капчици. Всичко това значително спомага за подобряване на качеството на заваръчния шев.

» ANTI STICKING – при възникване на късо съединение между електрода и заварявания предмет защитата на апарата моментално, за около секунда, прекъсва електрическата верига или силно намалява силата на заваръчния ток, поради което върхът на електрода не успява да се разтопи и да се самозавари („залепне“). След отдалечаване на електрода от заварявания детайл, процесът на заваряване автоматично се възобновява.

Освен от електрическа мрежа апаратът може да се захранва и от електрогенератор, който осигурява напрежение 230 ±15% и сила на тока 16 A (за SIL 415).

Този апарат може да се използва и за TIG заваряване, за което е необходимо да се използва допълнителен набор – горелка с волфрамов електрод (кит TIG-TG925). Апаратът се предлага в удобно за носене и съхраняване пластмасово куфарче.

В магазините на „Ташев-Галвинг“ цената на модела SIL 415 е 389 лв.

 

SILTIG 415

Deca5

Този модел е разновидност на вече описания, като съществената разлика е, че е фабрично окомплектован с горелка за TIG заваряване с нетопим волфрамов електрод в среда на защитен инертен газ – аргон, хелий или смес от тях. Заваряването се извършва чрез ръчно подаване на добавъчен материал. TIG методът се прилага за заваряване както на много тънки материали – 0,5–0,6 mm, така и на масивни детайли, например при възстановяване на спукани блокове и глави на автомобилни двигатели. С TIG апарат може да се заваряват нелегирани и специални стомани, алуминий, магнезиеви сплави, мед и медни сплави, сив чугун, никел, титан и други метали.

Апаратът разполага с вече описаните функции ANTI STICKING, ARC FORCE и HOT START с тази разлика, че при него последните две може да бъдат настройвани ръчно, при което избраната стойност се изписва на LCD дисплей. SILTIG 415 разполага в добавка и с функцията TIG LIFT, която спомага за по-прецизно, по-фино заваряване на листове от различни метали при посочената минимална дебелина.

Апаратът може да се използва и за заваряване с обмазани електроди така, както и моделът SIL 415 (Ø1,6–4 mm). За целта е необходимо да се купят съответния набор кабели с ръкохватка за електрода и щипка-маса (кит MMA – DS 10). Останалите параметри – размери, тегло, сила на заваръчния ток, са както при SIL 415.

Цената на апарата е 650,12 лв. До 1 юни 2016 г. е в сила промоционална цена – 549 лв.

 

MOS 150 Gen

Deca6

Този, заедно с още два модела от серията, е поредният представител в групата на професионалните заваръчни апарати (Professional). Както и останалите модели на DECA, обект на тази статия, това са инверторни апарати, които заваряват с прав ток. Работят с рутилови и базични електроди, електроди за заваряване на неръждаема стомана и чугун. Притежават описаните вече функции, които улесняват запалването на заваръчната дъга, предотвратяват „залепването“ на електрода и краткотрайно повишават силата на заваръчния ток, когато това е необходимо за получаване на по-качествен заваръчен шев: HOT START, ARC FORCE и ANTI STICKING.

При този най-малък по мощност модел силата на заваръчния ток може да се регулира в границите 5–140 A, което позволява заваряване с електроди от Ø1,6 до Ø3,2. Работният режим при сила на тока 140 A е 35%, а при 100 A – 60%.

Моделите от тази серия освен от електрическата мрежа може да бъдат захранвани и от електрогенератор при колебания на напрежението в границите ±30%. Размерите на всеки от трите модела са 320х130х170 mm при тегло 3,9 kg.

Апаратът се продава в комплект с кабели за заваряване с обмазани електроди, защитна маска и чукче с метална четка за очукване и почистване на шлаката. Отделно може да се купи набор за TIG заваряване (кит TIG-TG9) за извършване на този вид заварки. Апаратът има термозащита и защита срещу свръхнапрежение на електрическата мрежа.

Цената му в магазините на „Ташев-Галвинг“ е 599 лв.

 

MASTRO 160 LAB

Deca7

Този е поредният модел инверторен правотоков заваръчен апарат с микропроцесорно управление, предназначен за индустриални приложения (Industrial). В стандартната си окомплектовка е пригоден за работа с рутилови и базични електроди, електроди за заваряване на неръждаема стомана и чугун. Силата на заваръчния ток се регулира в границите 10–160 A. Заварява с електроди с диаметър от Ø1,6 до Ø4,0. При максималната сила на тока и температура на въздуха 25 °С работният му режим е 45%.

Поддържа функциите HOT START, ARC FORCE и ANTI STICKING. Може да работи с набор за TIG заваряване (кит TIG-TG925), което позволява заваряване при висока точност на тънка ламарина от нелегирана и неръждаема стомана, мед, никел и др.

Апаратът има защита от прегряване и свръхнапрежение. Може да бъде захранван от електрогенератор при отклонение на напрежението на тока от –15% до +30%. Размерите на апарата са 350х150х270 mm, а теглото му е 5,9 kg.

Цената е 926 лв.

 

MASTRO 50evo

Deca8

Този модел, както и моделите MASTRO 32evo и MASTRO 40evo, принадлежат към групата апарати Industrial, предназначени за строителни монтажни дейности и заваряване на дебелостенни детайли. Това са по-мощни инверторни заваръчни апарати, съответно оразмерени за работа при по-високо натоварване. Основното им предназначение е за заваряване с обмазани електроди, като чрез закупуване на допълнителен набор (кит TIG-TG9) те работят и като TIG апарати. Освен с най-масово използваните рутилови и базични електроди (съответно за заваряване на нелегирани и легирани стомани и чугун), MASTRO 50evo може да заварява и с електроди с целулозна обмазка (Cellulosic). Този вид електроди се използват при заваряване на тръби и резервоари, работещи под високо налягане, при които двустранното заваряване е невъзможно. Намаленото образуване на шлака при тях ги прави предпочитани и при трудни условия на заваряване – например при вертикални шевове, заварявани в посока от горе на долу.

Друга особеност при апаратите от серията MASTRO evo е възможността за регулиране в степени от 1 до 10 на функцията ARC FORCE, т.е. степента на нарастване на силата на заваръчния ток при къса дъга. Така се постига по-дълбоко проваряване на метала, което се препоръчва при работа с базични електроди и при заваряване на дебели листове.

Апаратите разполагат и с вече описаните функции HOT START и ANTI STICKING. Те имат защита срещу прегряване и съответната предупреждаваща сигнализация.

В режим на заваряване с обмазани електроди MASTRO 50evo може да работи при сила на заваръчния ток от 30 до 180 A. При максималната сила на тока работният режим е 40%. При заваряване със 145 A работният режим е 60%, при 115 A – 100%. Апаратът може да работи с електроди с диаметър 1,6–5 mm.

При използване на горелка за TIG заваряване, освен нелегирани и легирани стомани, апаратът може да заварява мед, никел и други метали. Силата на заваръчния ток може да се регулира в диапазона 5–200 A. При избор на режима TIG автоматично се включва и функцията LIFT ARC. Тя улеснява запалването на дъгата, спомага за удължаване на дълготрайността на волфрамовия електрод, предотвратява проникването му в заваръчната вана с разтопен метал.

Трите модела може да бъдат захранвани и от електрогенератор при допустимо колебание на напрежението ±30%. Размерите им са 400х160х260 mm, а теглото им е 6,8 kg.

Цената на MASTRO 50evo е 1435,90 лв.

 

MASTROTIG 200

Deca9

Този инверторен апарат с микропроцесорно управление е предназначен за работа при индустриални условия (Industrial). В стандартното си изпълнение той се доставя комплектуван като TIG заваръчен апарат. Допълнителният набор, кит MMA-DS 20, го превръща в апарат за заваряване с обмазани електроди. Освен към захранващата електрическа мрежа апаратът се свързва с маркуч към редуцирвентила на бутилката с аргон. Пускането и спирането на защитния газ става с електромагнитен вентил, който се командва от ръкохватката на горелката.

Силата на заваръчния ток при режим TIG може да се регулира в границите 5–200 A, като се заварява с нетопим волфрамов електрод с диаметър 1,6–3,2 mm. При заваряване с обмазани електроди силата на тока се регулира в обхвата 30–180 A. Апаратът може да заварява с електроди с диаметър от 1,6 до 4,0 mm. При максимална сила на заваръчния ток 200 A работният му режим е 40%. Освен от електрическата мрежа апаратът може се захранва и от електрогенератор при допустимо отклонение на стойността на напрежението ±30%.

При работа в режим TIG апаратът има редица допълнителни функции и позволява настройки на параметрите на заваръчния процес, които улесняват работата и най-вече осигуряват високо качество на заваряване.

Deca10

» TIG LIFT ARC – улеснява запалването на дъгата, спомага за удължаване на дълготрайността на волфрамовия електрод, предотвратява проникването му в заваръчната вана с разтопен метал

» TIG HF – улеснява запалването на дъгата чрез подаване на високочестотен ток

» TIG 2T/4T – в първия случай заваряването продължава докато е натиснат бутонът върху ръкохватката на горелката. При неговото отпускане дъгата изгасва. При втория случай след натискане и отпускане на бутона заваряването продължава до повторното му натискане и отпускане

» Регулируема функция HOT START (режим MMA) – позволява регулиране в границите 0–100% нарастването на силата на началния пиков ток за улесняване на запалването на дъгата

» Регулируема функция SLOPE DOWN (режим TIG) – задава се интервалът от време (0–19 s) след прекъсване на процеса на заваряване чрез натискане на бутона на ръкохватката за достигана на крайната стойност на заваръчния ток (10% от нормалната величина, min 5 A) преди дъгата да прекъсне. Това се прави за намаляване на дълбочината на кратера, който често се образува в края на заваръчния шев

» ARC FORCE – краткотрайно се увеличава силата на заваръчния ток при скъсяване на дължината на дъгата. Спомага значително за подобряване на якостните качества на заваръчния шев

» ANTI-STICKING – предотвратява „залепването“ на електрода към заварявания материал

» TIG BI-LEVEL (TIG 4T) – преход от една стойност на силата на заваръчния ток към друга без прекъсване на заваръчната дъга и процеса на работа. Използва се при заваряване на детайли с различна дебелина. Активира се чрез краткотрайно натискане на пусковия бутон, при което силата на заваръчния ток намалява на 50% от зададената стойност. Повторното бързо натискане на бутона, възстановява първоначалната стойност.

» PRE-GAS (TIG) – предварително пускане на защитния газ преди запалване на дъгата (0,2 s)

» POST-GAS (TIG) – времетраенето на продължаващото изтичане на газта за защита на кристализиращия метал в края на шева се регулира автоматично от микропроцесорното управление на апарата в зависимост от силата на заваръчния ток и продължителността на заваряване.

Апаратът има защита срещу прегряване и свръхнапрежение на захранващия ток. Размерите на MASTROTIG 200 са 400х160х260 mm, а теглото му е 7,8 kg. Редовна цена – 2018, 90 лв. Промоционална цена, валидна до 1 юни 2016 г. – 1699 лв.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

* * *

Накрая ще добавим и няколко практически съвета, взети от обширната презентация на представителя на DECA г-н Симоне Лорензети. С подходящо подбрани обмазани електроди с инверторен правотоков апарат може да се заваряват:

» нелегирана стомана (с въглеродно съдържание до 0,25%);

» легирани стомани (само някои видове);

» чугун (малки ремонтни работи);

» алуминий (малки ремонтни работи).

5

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото