В категории: 2016, Актуални статии, Брой 5-6/2016, Градина

STIHL AkkuSystem COMPACT – компактни акумулаторни машини за домашната градина

1

Групата на акумулаторно захранваните градински инструменти на STIHL е щедър на информация източник за новости в развитието на технологиите, за появата на нови видове машини и все по-усъвършенствани модели на вече съществуващите. В резултат на това все повече електрически, захранвани с мрежово напрежение машини, придобиват автономност, осигурена им от мощна акумулаторна батерия.

Устремният поход на акумулаторните инструменти е всеобща тенденция. Като световен лидер в своята област STIHL създава непрестанно нови, все по-иновативни, по-производителни и по-удобни за работа машини.

2

Сега, за наше голямо удоволствие, за пореден път имаме възможността да представим поредната открояваща се новост в този сектор. Този път не отделна нова машина, а система, съдържаща четирите най-необходими за поддържане на дворната градина инструменти – STIHL AkkuSystem COMPACT. Бихме казали, че STIHL възпроизвежда в акумулаторно захранван вариант едно от своите много успешни, практични решения – комбинираната система STIHL KombiSystem – различни по вид и приложение за работа в градината инструменти, присъединявани към един задвижващ агрегат според конкретната необходимост.

Именно това е идеята, реализирана и в системата STIHL AkkuSystem COMPACT. Тя включва към момента четирите най-необходими за всяка дворна градина и поради това най-често използвани инструменти: верижен трион, ножица за жив плет, тример за косене на трева и уред за обдухване (въздушна метла). Всички те работят с едни и същи акумулаторни батерии, което създава условия за взаимозаменяемост.

Новата система е предназначена за домашната градина, съответно всяка от машините е съобразена в най-голяма степен и с физическите възможности на градинаря любител. Тя трябва да носи и удоволствие по време на работа, а не преумора.

Затова, от една страна, всяка от машините има достатъчно мощен електродвигател и батерия, осигуряваща оптимална продължителност на работа. От друга, машините са олекотени и в максимална степен удобни за работа. Естествено, като продукт на STIHL, те носят характерния за марката изискан дизайнерски почерк на производителя.

8

Системата STIHL AkkuSystem COMPACT разполага с два модела специално разработени за нея акумулаторни батерии – STIHL AK 10 и STIHL AK 20. При еднакво захранващо напрежение 36 V, те се различават по своя капацитет, респективно по своята електрическа енергия. От избора на батерията ще зависи продължителността на работа с едно зареждане за всяка от машините. За по-голяма яснота техническите параметри на двата модела, продължителността на работа и времето за зареждане са дадени в таблицата.

Капацитетът на батериите е съобразен с мощността на електродвигателите, консумираната от тях електроенергия и спецификата на работа. Целта на производителя е да предостави възможност при наличието на две батерии човек да може в рамките на около час да свърши всички градински работи без прекъсване за зареждане на батерията. Докато с едната се работи, другата се зарежда.

За характерните предимства на акумулаторните инструменти вече няма смисъл да говорим за пореден път подробно – автономност, без влачещ се електрически кабел и зависимост от електрически контакти, тиха работа, ниско ниво на вибрациите, липса на всякакви вредни изгорели газове. Това означава още отпадане на необходимостта от използване на антифон за защита на слуха, а и околните ще са доволни, че не нахлувате шумно в личното им пространство.

Поради това, че информацията в голяма степен е изпреварваща, STIHL все още не оповестява всички технически параметри и характеристики. За сметка на това обаче, не е пропуснато нещо много съществено, особено за пазара на любителски инструменти – очаквайте изключително атрактивни продажни цени.

Ето и машините, включени в системата STIHL AkkuSystem COMPACT.

Верижен трион STIHL MSA 120 C-BQ

STIHL1

Това е компактен и лек трион с тегло от само 2,5 kg (без батерията), а с батерия AK 20 тежи 3,7 kg. Дължината на рязане е 30 cm. Веригата 1/4″-PM3 е специално разработена за акумулаторни верижни триони. Има много добра производителност на рязане, осигурява чист срез. Машината има механизъм за опъване на веригата, който силно улеснява тази операция, без да е необходимо използването на допълнителни инструменти – гаечен ключ и отвертка. Особено за хора непрофесионалисти е от съществено значение, че при този метод на опъване и двете ръце се намират встрани, на безопасно разстояние от острите й зъби. Допълнително предимство е и това, че механизмът улеснява постигането на оптимална сила на опъване. С едно зареждане на батерията (AK 20) трионът може да направи около 100 среза на бичме с напречно сечение 10 х 10 cm.

Отлична машина за рязане на клони, по-дебели стебла на храсти и леторасти, за тяхното нарязване на парчета, както и за нарязване на дърва за огрев.

4

Ножица за храсти STIHL HSA 56

STIHL2

Отново имаме лека машина с добре балансирана маса, което улеснява обрязването на по-малки по площ и височина живи плетове и храсти. В работно състояние ножицата тежи 3,7 kg (с батерия AK 10), без нея 2,9 kg. Това силно улеснява рязането на по-високи плетове, включително когато се оформят храсти със заоблени форми. Предаваните на ръцете вибрации също са силно намалени. Помислено е и за максимално улесненото поддържане на машината – след завършване на работа ножовете се напръскват със специален спрей STIHL Superclean Harzlöser, който разтваря отлаганията от смоли, и ножицата е подготвена за следващото рязане.

Режещата гарнитура с дължина на рязане 45 cm е производство на заводите на STIHL в Швейцария. Двустранно, прецизно заточените ножове осигуряват леко и чисто рязане дори и на клонки с дебелина до 16 mm. Разстоянието между зъбите е 30 mm.

С едно зареждане на батерията (AK 10) може да бъде подрязан жив плет с дължина около 70 m при височина около 2 m.

6

Моторна коса STIHL FSA 56

STIHL3

Тример, подходящ за косене на тревата по краищата на затревени площи, в близост до препятствия и бордюри, около дървета, храсти и цветя в градината. Машината коси ефикасно на недостъпните за четириколесна косачка места.

Лека и удобна, тя превръща работата в удоволствие. Широчината на косене е 280 mm. Теглото на машината с батерия (AK 10) е 3,3 kg, без нея –2,5 kg. Стъблото е телескопично и позволява промяна на дължината в границите на 20 cm.

С едно зареждане на батерията (AK 10) може да бъдат окосени средно около 100 m2 или около 500 m ивица по краищата на тревната морава.

Уред за обдухване (въздушна метла) STIHL BGA 56

Обдухването с въздушна струя е най-подходящият начин за почистване на пътеки, стълбища и други места в градината от опадали листа и други замърсявания, предимно с растителен произход.

Теглото на въздушната метла STIHL BGA 56 в работно състояние е 3,3 kg (с батерия AK 20), без нея тя тежи 2,1 kg. Дължината на тръбата може да се регулира на три степени в обхвата до 160 mm. Това позволява общата дължина на машината да се нагажда според ръста на работещия. Максималният дебит е 600 m³/h при скорост 45 m/s.

STIHL4

С едно зареждане на батерията (AK 20) с машината може да се почисти площ около 600 m² сух асфалт с нападали върху него сухи листа.

Всяка от машините ще се предлага на пазара в комплект със зарядно устройство AL 101 и батерия АK:

» Ножицата за храсти STIHL HSA 56 и моторната коса STIHL FSA 56 – с АK 10;

» Верижният трион STIHL MSA 120 C-BQ и уредът за обдухване STIHL BGA 56 – с АK 20.

Накрая и последната от добрите новини.

11

В момента (началото на юни) „Андреас Штил“вече предлага уреда за обдухване STIHL BGA 56 и косата FSA 56. За верижния трион MSA 120 C мераклиите ще трябва да изчакат до началото на август, а за ножицата за храсти HSA 56 – края на септември т.г.

12

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Актуални статии, Брой 5-6/2016, Градина

Ключови думи


 
към началото