В категории: 2016, Актуални статии, Брой 7-8/2016, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

Легло по японски – проект „Как да направим“

NS-5_6_1966_S1Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 5-6/1996 г. Статията е от поредица публикации за изработка на оригинални мебели, която е подготвена със съдействието на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД. Използваните за изработката и показани на снимките електроинструменти са модели от времето на излизане на броя. По принципа си на работа те не се различават от съвременните машини, с които работят днешните домашни и професионални майстори.

Източната култура и начин на живот привличат все повече европейци. Това се отнася не само до философията и религията, но също до кулинарното изкуство, устройството на паркове и градини, културата в бита, подреждането на цветя…

На снимката виждате конструкцията на поевропейчен вариант на традиционното японско легло – футон: матрак от естествени влакна, положен върху килимче от оризова слама. Естествените влакна на футона спомагат за добрия въздушен и влажностен обмен и предлагат здравословни условия при спане.

В описаното легло килимчето е заменено с подматрачна скара от летви. Вместо матрак от естествени влакна е използван еластичен матрак, който все повече измества традиционните метални пружини и дюшеци.

bett1NSБългаринът има и още един, изключително стимулиращ мотив сам да се захване да майстори леглото си – финансовият. След като човек прекарва около една трета от живота си в сън, изобщо не подлежи на обсъждане потребността от възможно най-удобно за отдих легло. Едно макар и бегло обхождане на софийските мебелни магазини обаче може да ви отчае със съчетанието на неимоверни цени и понякога незадоволително качество (Бележка на редакцията: става дума за 1996 г.). Макар и невероятно, но може да се видят легла с тапицировка от изкуствена кожа и дунапрен, опънати върху до болка познатите ни талашитени плочи, на цена по-висока от легла с рамка от масивна дървесина.

След като поогледахме асортимента на пазара, стигнахме до следния извод за оптималното българско решение.

bett-sh_NSТова, което не може да се направи в домашни условия, трябва да се купи. На пазара има богат избор от специални ортопедични (според рекламите им) матраци с различни широчини, местно производство или внос. Продават се и много добри вносни скари от огънати еластични летви, върху които се полага матракът. Размерите им съответстват на големината на матраците, а според наличните средства може да се изберат цели или съставени от две подвижни части скари. Тези, които са решили (или им се налага) да бръкнат по-дълбоко в джоба си, могат да снабдят леглото си със скара, чиито части променят наклона си посредством електрическо задвижване.

Колкото до дървената част на леглото, тя спокойно може да бъде изработена в домашни условия като конструктивното решение ще зависи най-вече от материалите и инструментите, с които разполагате.

С тези уговорки ще се върнем към показаната конструкция в стила „направи си сам“.

Запалихме ви, нали? При това луксозният нетипичен дизайн на леглото несъмнено го поставя в графата „легло на мечтите“.

Основният материал за неговата изработка е многослойният дебел шперплат – мултиплекс, фурнирован с брезов фурнир. Този материал се обработва както масивната дървесина, много е здрав и не се измята.

Tabl_legloНеобходимите за разкрояване на детайлите размери са дадени в таблицата, а конструкцията е пояснена на чертежа и снимките. На тези размери би трябвало да се гледа като на препоръчителни, защото най-същественият елемент на леглото е матракът. От неговата големина или от общия размер на двата положени един до друг матраци зависят всички останали размери на дървената конструкция.

Матракът и неговата подложна дървена скара са поставени в дървена рамка (фризове 5 и 6), която е основният носещ елемент на леглото. Рамката лежи върху пода. Скарата от своя страна лежи върху опорните летви 7 и 8, монтирани с лепило и винтове за дърво откъм вътрешната страна на фризовете на рамката.

Околовръст на носещата матрака рамка е направена друга рамка, съставена от фризовете 1 и 2. Функциите ѝ са предимно декоративни, както и да носи облегалките и подвижната масичка.

Leglo-G1SЗа подсилване на декоративния ефект външните кантове на декоративната рамка са удебелени чрез кантовите летви от масивна дървесина или многопластов шперплат 3.

Задачата на краката, съставени от трите елемента 11, 12, 13, е да служат за опора на декоративната рамка и да я предпазват от изкъртване при стъпване или сядане върху нея.

Основната операция при изработване на леглото е разкрояването и рендосването на детайлите.

Рязането се извършва със стационарен или ръчен електрически циркулярен тгрион, а окончателните размери на детайлите, равната и гладка повърхност на кантовете се получават чрез рендосване. Желателно е да се работи на абрихт с по-дълги плотове, защото малките абрихти или ръчното ренде копират по-големите неравности и трудно се получава дъска с напълно равен кант.

Leglo-G2SВсички неразглобяеми сглобки са направени чрез дървени дибли и слепване. Понеже броят на сглобките не е от най-малките, си струва да се работи със специален шаблон за монтиране на дибли, или пък да се използват метални цилиндърчета, чието предназначение е показано на схемата. Най-достъпният начин за точно пробиване на срещулежащите отвори за диблите е следният: Центровете на отворите в единия детайл се маркират и в тях се забива по едно малко (джамджийско) пиронче, след което главата му се отрязва под ъгъл с клещи секачи. Двата детайла се монтират пробно и се притискат един към друг. Върховете на пирончетата маркират точно центровете на срещулежащите отвори за диблите. Известно е също така, че дълбочината на отворите трябва така да се подбере, че между диблата и дъното на отвора да остане пролука от 1-2 mm. В нея се събира изтиканото при набиването на диблата лепило, поради което няма опасност то да разпука дървесината.

От снимките е видно, че леглото има и своите екстри – подвижни облегалки, масичка за сервиране или за поставяне на телевизор. Те се поставят като долният им край се пъха в специални продълговати шлицове, които трябва да се изрежат, преди детайлите да бъдат сглобени. Най-напред в краищата на шлица се пробива по един отвор Ø21. След това той се изрязва с електрически прободен трион и окончателно се оформя с плоска пила. Ръбовете на шлицовете, както и на всички кантове се заоблят с ръчна електрическа фреза.

Понеже дебелината на фризовете 1 и 2 е недостатъчна за стабилното фиксиране на масичката, дълбочината на шлицовете се увеличава чрез изграждане под всеки от тях на малка кутия със същата широчина.

bett3NS

bett5SТова, което не става ясно от пръв поглед, е, че конструкцията на леглото е достатъчно здрава, т.е. подходяща и за по-пълни хора, пък и за по-напористи ергени. Причината за това е, че леглото опира на пода не само на четирите си крака (11,12,13), но и върху фризовете 5 и 6.

Скарата за матраците лежи върху фризовете на рамката, съставена от летвите 7 и 8. Вече изразихме мнението си, че оптималното според нас решение е скарата да се купи готова и по нейната големина да се съобразят размерите на останалите детайли на леглото.

Тук е показано друго решение, пригодно за изпълнение в домашни условия. Скарата се прави от летви от здрава масивна дървесина, които са приковани с електрически телбод към здрава текстилна лента за щори. Всъщност разликата между тази и най-простата от фабричните скари е, че летвите на фабричната са от многослоест жилав материал и са леко огънати нагоре, което осигурява допълнителна еластичност на скарата и пружиниращ ефект.

Накрая остава стандартната механична повърхностна обработка, последвана от нанасяне на защитно и декоративно покритие. Ако качеството на видимите повърхности на детайли е достатъчно добро, за предпочитане е да се запази естественият вид и цвят на дървесината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото