В категории: Брой 11/2007, Градина, Хоби

Снегорини за всяка снежна покривка

Зимата с нейната пухкава снежна покривка носи радост за едни, а за други не съвсем. За децата съмнение няма. Колкото по-дебел е снегът, в който да се отъркалят на воля, толкова по-добре. Възрастните възприемат бялата зимна мантия със смесени чувства, защото дори любителите на ските и планината ще трябва доста да се потрудят с греблото, докато отрият вратата на гаража или проправят път за автомобила до улицата. Понякога дори пробиването в дълбокия сняг на тясна пъртина, колкото хората да се движат в индианска нишка един по един, изисква силно изпотяваща и общо укрепваща организма работа с лопатата. Тези, които зимата изправя пред най-голямо изпитание са хората, които се грижат за почистване от снега на големи площи – паркинги, тротоари и паркови алеи, около планинските хотели, ресторанти и на ред други места.

Времето на дървеното гребло, дори и на модернизираният му вариант от алуминиева ламарина, с който българското племе бе ощастливено преди десетина години при появата на немското чудо МЕТРО на наша територия, очевидно е отминало, освен ако не става дума за площадка от няколко квадратни метра пред входната врата или за открита веранда. Живеем във времето на тоталната механизация, и когато снегът падне, ще бъдем готови да го посрещнем, ако разполагаме с подходящия снегорин.

И така да си дойдем на думата. Сърцето, пардон моторът, на един снегорин, колкото и малък да е той, е двигателят с вътрешно горене. От правилния му избор зависи мощността на снегорина, до колко лесно ще пали през мразовитите дни, разходът на гориво, количеството на вредните съставки в изгорелите газове и дълготрайността на машината. Затова се купува снегорин от сой, както биха казали старите българи или тези, чийто речник не се ограничава в рамките на затлачващия ефира и жълтата преса изпъстрен с улични жаргони български новоговор. Дали една машина е от сой или не, много лесно се познава като се види нейният произход. Ако това е Honda, съмнение няма. Тъй като за двигателите, задължително четиритактови, на този водещ японски производител сме писали не еднократно, преминаваме директно на темата – оптималния избор на снегорин.

От Honda са се погрижили в максимална степен да улеснят този избор, като предлагат широка палитра от общо 17 модела снегорини. От фирма „Киров“ пък, единственият официален вносител на тази техника в България, потвърдиха, че са готови да предоставят избраната машина. Така че от гледна точка на доставката, проблеми няма.

Моделът се подбира най-вече според площта, която трябва да се почиства и дебелината на снежната покривка в съответния район. Съответно на това гамата започва с модели, които се бутат на ръка, докато двигателят върти само фрезата и вентилатора. Тя завършва с професионални машини с хибридно задвижване и електронно управление на скоростта в зависимост от съпротивлението, което оказва снежната преспа насреща. Разликата в цените между най-евтиния и най-скъпия модел е близо 12-кратна. Въпреки това и най-малкият (HD 550) не бива да се подценява, защото производителността му е 29 тона сняг на час. За същото време най-големият (HSM 1590i) изрива и изхвърля встрани на разстояние 21 m цели 92 тона сняг. Обемът на статията не позволява пълен преглед на всички модели, затова ще се спрем на основните и най-продавани.

Най-малък е моделът HD 550, който заема първото стъпало на йерархичната стълбица на Honda. Това е машина, подходяща предимно за почистване на алеите в двора и около къщата, справя се и с равни поляни, като лесно заобикаля дървета, храсти и други препятствия, лесно се пренася през стъпала и други неравности. Същевременно може да бъде добър помощник и за професионално почистване, стига площите да не са големи. Движи се на ръка, но усилието е минимално, защото при въртенето си греблата на фрезата, които загребват снега, издърпват до голяма степен и самата машина. Производителността на снегорина е впечатляваща – 29 тона сняг, които през ръкав се изхвърля на разстояние до 8 m в посока, където да не пречи. Машината тежи 38,5 kg, а благодарение на компактните ù размери (126х53х103 cm) за нея лесно се намира място в гаража или в дворната пристройката за съхраняване на инструменти и градинска техника. Отворът на челния щит, в който се намира фрезата, има размери 50х30 cm. Двигателят е с мощност 4,5 к.с. и с едно зареждане с 1,5 l бензин, колкото е обемът на резервоара, машината работи около 1,5 часа.

Най-често продаваният в световен мащаб снегорин е моделът HS 970. Той е еднакво подходящ за дворния парк, колкото и голям да е той, както и за почистване на обществени терени. По своите технически характеристики и експлоатационни възможности машината се намира в горния край на средната част на фамилната стълбица и оптимално съчетава висока производителност от 50 тона сняг на час със сравнително неголямо тегло – от 99 kg до 110 kg в зависимост от модификацията. Загребаният и раздробен сняг се изхвърля на разстояние до 15 m, като при моделите HS 970 W и HS 970 T насочването на ръкава става ръчно, а при модела HS 970 WS – с електродвигател. Големината на отвора на челния щит е 71×51 cm.

Машината има двигател с мощност 8,2 к.с., който освен загребващата снега фреза и вентилатора, задвижва и ходовата система. При моделите HS 970 W и HS 970 WS задвижването става с две колела с гуми с едър профил, докато HS 970 T има верижно задвижване. Еластичните вериги имат предимство при движение върху терен без твърда настилка. За отбелязване е улесненото запалване на двигателя (при модела HS 970 W се използва стартово въже ), за което от Honda гарантират, че работи безотказно и при температури до –25 оС. Скоростта на движение на машината се регулира плавно благодарение на безстепенната предавателна кутия Hydrostat, която не допуска връщане назад на машината. Греблата на фрезовия апарат имат шнекообразна форма и назъбени кантове, които с лекота загребват и мокър тежък сняг. С две думи тази машина е в състояние да се справи с почистването на снега и при тежки условия, когато по-малките снегорини са безпомощни. И трите разновидности на този модел имат резервоар с вместимост 6 l, което гориво стига за около 2,1 часа работа на двигателя.

Гумите на задвижващите колела са с едър профил, а повърхностният им слой е от специален мек каучук за максимално сцепление към основата, върху която се движи машината.

Снегорините имат предпазен механизъм, който автоматично изключва въртенето на фрезата и на ходовата част, щом ръцете пуснат ръкохватките. Така машината почти моментално спира и престава да бъде опасна за околните.

Модификациите HS 970 W и HS 970 TS имат подобно на автомобилите система на запалване с електрически стартер и ключ, автомобилен фар за работа при недостатъчно осветление или на тъмно, а завъртането на ръкава и насочването на струята изхвърлен сняг се извършва с електродвигател.

В българската класация по продажби наред с този модел първенството се поделя и от по-малкия снегорин HS 760, което е обяснимо с финансови причини и големина на имотите, което на практика е едно и също. Двигателят на HS 760 е с по-малка мощност (4,1 к.с.), което не му пречи да има твърде близки експлоатационни характеристики с по-мощната машина – производителност 46 тона на час, безстепенна предавателна кутия, има разновидности с ръчно или електрическо запалване, с вериги или водещи колела, теглото му (87–96 kg) също почти не го отличава от модела HS 970.

С HSS 1390i вече навлизаме във високия клас снегорини. Най-характерното за тази машина е специално разработеното от Honda хибридно задвижване на ходовата част. Двигателят с мощност 10,3 к.с. задвижва директно само фрезата и електрогенератор, който пък зарежда мощна акумулаторна батерия. Тя от своя страна осигурява електроенергия за двата електродвигателя, които задвижват веригите. Това решение има редица предимства. От една страна, за въртене на фрезата се заделя по-голяма част от мощността на бензиновия двигател, което позволява разчистване и на мокър, тежък и слегнал се сняг. От друга, задвижването на всяка от веригите с отделен електродвигател позволява много по-гъвкаво управление по електронен път и придава голяма повратливост на машината при завой. Снегоринът с лекота се завърта и на 360о, без при това да помръдва от мястото си. Хибридната система на задвижване има и предимството, че при транспортиране машината може да се движи и само с енергията на акумулатора при неработещ бензинов двигател.

При големина на отвора на щита 92х58 cm, производителност 80 тона на час и далечина на изхвърляне на снега 18 m, това вече е съвсем професионален снегорин. Електронна система с микропроцесорно управление следи натоварването на фрезата и съобразно съпротивлението, което оказва снегът, регулира автоматично скоростта на движение на снегорина. Машината има и електронна система, която следи работата на двигателя и сигнализира при възникване на опасна за него ситуация. Ръкавът за изхвърляне на снега също се управлява чрез електрически задвижван механизъм. Има подобрена шумозаглушителна система, която намалява нивото на отделяния шум с около 50%.

Конструкцията на щита, в който се намира фрезовият апарат е усъвършенствана, а целият механизъм може да се накланя странично, да се премества встрани и да се повдига или снижава чрез електро-хидравличен механизъм. При включване на заден ход щитът с фрезата се повдигат автоматично.

Флагманът на семейството снегорини на Honda е моделът HS 1590i. Той съчетава всичко най-добро, което до момента фирмата е разработила за своите машини – втора генерация хибридна система на задвижване и двигател от ново поколение Honda iGX 440 с мощност 12,9 к.с., който се сочи като единственият в света с електронно управление на честотата на въртене. В резултат на това тя се поддържа постоянна, независимо от моментното натоварване на машината. Снегоринът има производителност, съизмерима с тази, която други снегорини постигат при значително по-голяма мощност на двигателите си. Към всички описани вече при предния модел технически възможности, тази машина предлага още редица удобства за нейното управление. Така например специална система „запомня“ височината на фрезовия апарат, при която е работено последно. При подновяване на работата, машината автоматично задава същата височина. Снегоринът има три режима на работа: автоматичен, ръчен и с повишена мощност, както и редица други удобства.

Накрая един добит от собствената практика съвет. Снегът трябва да се почиства възможно най-скоро след като е навалял и е още пукхав или поне мек. Изчака ли се да се слегне, да образува заледена кора и се втвърди, особено пък, ако мине някой и друг автомобил или се гази от хора, той се уплътнява и заледява, след което вече ще бъде необходим не снегорин, а як булдозер като Komatsu например.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2007, Градина, Хоби

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото