В категории: автомобили, Актуални статии, Брой 9-10/2016, Инструменти, Хоби

Въздушна станция. Компресор за гуми и въздушна помпа Black&Decker ASI500

img1

Сред върволицата от ценови промоции на продукти с известни марки и производители от световна класа, за които ежемесечно информира сайтът на електронния магазин на „Ташев-Галвинг“, този път вниманието ни привлякоха две групи продукти на Black&Decker – компактни автомобилни компресори и, да ги наречем най-общо, електрически пистолети за боядисване. Американската марка не се нуждае от представяне. Тя е добре позната, вероятно на всеки домашен майстор. Преди преломната за страната ни 1989 г. електроинструментите Black&Decker присъстваха на българския пазар виртуално – в блажените сънища и мечти на домашния майстор и занаятчия, защото придобиването им бе възможно единствено в магазините „Кореком“ срещу зеленикави US банкноти или непонятните за днешните поколения техни заместители – издадени от държавата бонове. След тази дата рогът на пазарно изобилие се отпуши и електроинструментите на Black&Decker заеха своето подобаващо място и на българския пазар. Значителен принос за това има и фирма „Ташев-Галвинг“ ООД. Като всяка промоционална акция, нали такъв е замисълът, изкусително намалената цена е допълнителен стимул за покупка. Поне за повечето хора. За нас, специално, водеща е доказаната необходимост от един или друг инструмент, както и авторитетът на марката, естествено. А ценовата отстъпка може да бъде само добре дошла.

За да не смесваме наедно различни по предназначението си видове инструменти, в тази статия ще разгледаме компактните автомобилни компресори, а пистолетите за боядисване представяме в отделна статия.

img4

В септемврийската промоционална акция на „Ташев-Галвинг“ са включени два модела компресори – ASI200 и ASI500. За първия, както и за модела ASI300, вече е писано в списанието. Като първо представяне, преди четири години приехме със засилен интерес възможността да изпробваме непознатите за нас модели, да споделим с читателите на „Направи сам“ своите впечатления. Интересът и по-точно очакванията ни бяха допълнително изострени поради необходимостта на пазара да се появят качествени компресори на добра цена, на които да може да се разчита, когато потрябват. Макар и сочени изрично като прибори за лична, а не за професионална употреба, надеждността е водещ фактор при избора на марката, което всеки закъсал на пътя поради аварирала гума автомобилист би могъл да потвърди. Необходимостта от наличие на такъв компресор, при това, когато потрябва, става още по-голяма, защото не след дълго броят на автомобилите, притежавани от „обеднелите“, според някои шамани, користно служещи на „Лукавия”, „злощастни” българи ще надхвърли броя на населението, да не говорим за арсенала от мотоциклети, велосипеди, масово продаваните надувни лодки и куп други продукти, нуждаещи се от надуване със сгъстен въздух. Дори и градинските колички вече се сдобиха с пневматична гума.

Единият от промоционалните модели, ASI200, вече бе представен в посочената статия и затова няма да повтаряме написаното в списанието. Заслужава обаче да отбележим, че успешните продажби през отминалите от публикацията четири години, са непоклатима гаранция за неговите качества и функционалност. Ако човек се ограничи до автомобила и останалите превозни средства с пневматични гуми, този модел в повечето случаи задоволява изискванията – максималното налягане, до което сгъстява въздуха, е 8,27 bar, има електронно управление и течно-кристален дисплей. Измерва точно налягането в гумата, позволява контролиране на стойността му в процеса на напомпване. При предварително зададена стойност, компресорът се самоизключва, щом тя бъде достигната.

Съдейки по посочените от производителя данни за продължителността на надуване на гуми и спортни изделия, които са еднакви с данните за ASI500, може да се приеме, че двата компресора имат еднакъв дебит.

ASI200 е също така компактен и лек – тежи 1,2 kg, а цената му е привлекателна.

 

Въздушна станция

Компресор & въздушна помпа ASI500

Поради първото му представяне в списанието, тук ще заделим повече внимание на модела ASI500.

Той грабва окото с необичайния си, внушаващ респект външен вид, а интересът към него още повече се усилва дори и само след поглед върху най-съществените характеристики и множество приложения, онагледени върху кутията.

img3Надписът върху тялото на машината (Air Station Cordless) подсказва, че приборът е нещо повече от класическия преносим автомобилен компресор. Като „безжична въздушна станция“ той комбинира два източника на сгъстен въздух – с високо и ниско налягане. Освен това може да работа като черпи електрически ток било от акумулаторната батерия на автомобила, било от собствената си вградена акумулаторна батерия.

Технически това означава, че ASI500 обединява две устройства. Едното е обичайният за тази вид прибори бутален компресор, който, в случая, може да нагнетява въздуха до налягане 11,03 bar. Това многократно надхвърля обичайното налягане в автомобилната или на друго използвано в бита превозно средство пневматична гума.

Предвидени за захранване от акумулаторната батерия на автомобила, с минимални габарити и тегло, този вид компресори имат малък дебит на въздушната струя. Компресорът на ASI500 е подходящ за надуване на автомобилни и други гуми, както и за предмети с малък обем, изискващи по-високо налягане, като футболни, баскетболни и други топки, например.

За възможностите на компресора за високо налягане дават представа посочените от производителя данни, които подредихме в таблица.

img5Второто устройство, поместено в тялото на ASI500, представлява центробежна въздушна помпа, чиято турбина осигурява многократно по-голям дебит на изходящия въздух в сравнение с буталния компресор, но за сметка на това при ниско налягане. Този вид устройства се използват за надуване на лодки, матраци и други подобни изделия. Те изискват голям обем на въздуха, като в повечето случаи осигуреното от помпата налягане е достатъчно. Но не винаги. Така например за бордовите камери на надуваема морна лодка (Honda) е необходимо налягане 0,25 bar, стойност, която не може да бъде постигната изцяло с въздушна помпа от центробежен тип. Нейните възможности позволяват вкарване на до около 90% от необходимото количество въздух. След това надуването се довършва с механичната помпа. Би могъл да се използва и компресорът за високо налягане, което обаче изисква подходящ накрайник. Така се пести значително време и физически усилия (за добро или не), защото въздушната помпа извършва основната част от работата.

Наличието на въздушна помпа открива още една много полезна сфера на приложение – ASI500 би могъл да се използва като вакуум помпа за изсмукване на въздуха. Това е голямо удобство, бихме казали необходимост, при изпускане на въздуха от надуваеми лодки, матраци и др., защото силно улеснява прибирането им при минимален обем за съхранение. Възможността за изсмукване на въздуха има практично приложение и в домакинството за вакуумиране на херметично затворени пликове с вентил, каквито се използват за дългосрочно съхраняване на дрехи, постелки и други текстилни изделия при силно намален обем на пакета.

Друга съществена и силно привлекателна, практична страна на модела ASI500 е наличието на вградена акумулаторна батерия. Това позволява автономна работа без наличие на автомобил в непосредствена близост, включително и в дома. Наличието на собствено захранване е голямо улеснение, често с решаващо значение, когато приборът се използва за надуване на лодки, матраци и други подобни изделия. Същото може да се каже за неговото използване за надуване на велосипедни, мотоциклетни и други видове гуми. Дори и за частично надуване на една или повече автомобилни гуми възможността за работа без свързване към външен източник на електрически ток представлява улеснение. Да не говорим когато трябва да се надуват гумите на ремарке или каравана, което иначе би изисквало специалната направа на дълъг кабел, какъвто не се продава.

Батерията е капсулована оловно-киселинна с капацитет 3,2 Ah. По фабрични данни компресорът черпи ток със сила 8 A, което с едно зареждане на батерията предполага продължителност на работа около 20 min. С оглед предпазване на компресора от прегряване, независимо от начина на захранване, производителят препоръчва максимална продължителност на работа 10 min, последвана от 20 min покой за охлаждане. От поместената тук таблица лесно може да се определи колко гуми би могло да се надуят с едно зареждане на батерията или в рамките на препоръчителното времетраене на работния цикъл.

Проверихме и ние. С напълно заредена акумулатор на батерия успяхме да напомпаме двукратно до работното налягане 2 bar напълно изпусната автомобилна гума. При това не каква да е, а гума за SUV с размери 235/60R16. Гумата се наду за 8,30 min. В края при напопване на втората гума компресорът издаде предупреждаващ звуков сигнал, а на панела са появи мигащата индикация, подканваща зареждане на батерията. Макар, че не установихме по промяна на звука забавяне на честотата на работа на компресора, поради изчерпване на заряда в батерията, прекратихме експеримента, за да предпазим батерията от прекомерно разреждане. Освен това десет минутната граница за непрекъсната работа вече бе доблишена. Последващото зареждане на батерията трае около 1,5-2,00 часа.

Акумулаторната батерия се зарежда от мрежата посредством външно зареждащо устройство. Преди първа употреба се препоръчва зареждане в продължение на 4-5 часа. Процесът на зареждане се изобразява на дисплея, а и зареждащото устройство има светодиод, който показва кога процесът е приключил. Необходимо е специално да се подчертае, че зареждащото устройство не е предназначено за директно захранване на устройството от променливотоковата електрическа мрежа.

Освен от собствената си батерия, ASI500 може да се захранва и директно от електрическата инсталация на автомобила чрез кабел, който се включва към стандартното гнездо на запалката. Дължината му от 3,1 m е достатъчна за габаритите на лек автомобил. При този режим продължителността на работа на практика се ограничава само от изискването за продължителност при непрекъсната работа.

img6Подобно на вече описаните автомобилни компресори на Black&Decker и ASI500 има електронно управление, като допълнително удобство при него е по-големият дисплей. В режим на работа с високо налягане на дисплеят отчита:

– Наличното налягането в гумата, т.е. компресорът се използва като електронен манометър. Измерването може да бъде в единиците bar, psi или kPa, по избор. Проверихме точността му, сравнявайки го със специализиран електронен манометър. Отчетените с двата уреда стойности бяха еднакви.

– В режим на напомпване– достигнатото моментно налягане в гумата.

Благодарение на електронното управление желаната крайна стойност на налягането може да бъде предварително зададена, при което компресорът се изключва автоматично, щом тя бъде достигната.

Компресорът има два маркуча. Единият – гумен, за високо налягане, има стандартен накрайник за автомобилен вентил. Към него могат да се присъединяват и трите накрайника, които също влизат в комплекта. Единият е игловиден, специализиран за надуване на топки, а останалите имат конична форма с различни диаметри.

Вторият маркуч представлява гъвкава гофрирана пластмасова тръба и служи за надуване на лодки и други надуваеми прибори. Той се използва и за изтегляне на въздуха от тях. Има два сменяеми накрайника, предназначени за най-често използвани вентили и накрайници.

Двата маркуча, заедно с накрайниците, са прикрепени към тялото на компресора, което е удобно, практично решение при неговото пренасяне и съхраняване. Електрическият кабел за свързване към електроинсталацията на автомобила е закрепен в кухина от долната страна на прибора.

Възможността за използване на ASI500 при различни надуваеми лодки и други плажни и спортни артикули безусловно зависи от наличието на подходящ накрайник за свързване на маркуча към съответния вентил. Съдържащите се в комплекта, естествено, не могат да покрият разнообразието от вентили, включително при торбите за съхраняване на текстилни изделия. Това ще наложи покупка на допълнителни накрайници и преходници от специализирани магазини, възможно е и влагане на лично творчество за изработване или пригаждане на подходящи за целта материали.

ASI500 има и светодиоден източник на светлина, което е несъмнено удобство при работа на тъмно.

Теглото на прибора е 3,03 kg.

img2Накрая бихме добавили препоръка, която липсва в указанията на производителя. От справката, която направихме в сервиза на „Ташев-Галвинг“ е видно, че при продадените досега няколко стотин броя компресори не е имало рекламации, налагащи изрична смяна на батерията. Същевременно всяка акумулаторна батерия изисква периодично зареждане, от което зависи експлоатационната й дълготрайност. Това си струва да се напомни, защото обичайно компресорът не се ползва редовно, а когато възникне необходимост. Веднъж оставен в багажника на автомобила, компресорът може да престои забравен месеци наред, което ще се отрази неблагоприятно върху нивото на заряда, на готовността на батерията за работа, ще се отрази неблагоприятно и върху нейната дълготрайност. Високите летни температура допълнително ускоряват процеса на саморазреждане.

За повече подробности за автомобилните компресори Black&Decker, които „Ташев-Галвинг“ предлага, както и за покупка, посетете електронния магазин на фирмата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото