В категории: 2016, Брой 9-10/2016, Инструменти, Хоби

Новият стандарт Starlock за електроинструменти с осцилиращо дeйствие

starlock2

Сред новостите на пазара на електроинструменти, с които светът навлезе в 2016 г., някак си незабелязана остана практическата реализация на съвместния проект на Bosch и Fein за създаване на единен стандарт за захващане на инструмента при многофункционалните електроинструменти с осцилиращо движение – трион, нож (шабър) или шлифовъчен лист.

Това бе дългоочаквано събитие, защото съществуващият досега хаос машините на всеки производител да са пригодени да работят едва ли не единствено с произвежданите от самия него работни инструменти, създава големи затруднения за потребителите. Причината е продължилата години наред липса на единен стандарт, както това отдавна е направено при много други инструменти. Типичен пример са създадените от Bosch и наложили се като индустриален стандарт системи за бързо закрепване на свредлата (шила и длета) при перфоратори и къртачи – SDS-plus (1975 г.), SDS-max (1985 г.) и SDS-quick (2012 г.).

Всеки от производителите на този вид електроинструменти досега разработва собствена система за бързо и лесно захващане на инструмента, което допълнително ограничава възможностите за избор извън дадената марка. Затова някои производители снабдяват машините си с различни преходни елементи (шайби и гайки), които позволяват пригаждане на произведени от други фирми работни инструменти. Други, основно далекоизточни, започнаха да предлагат инструменти с местоположение, брой и форма на отворите за закрепване, което им придава известна универсалност.

2

starlock3

Създаденият през 1985 г. от немската фирма Fein (основана през 1887 г.) първи в света електроинструмент с осцилиращо движение на ножа, предназначен за улесняване и без повреди по купето смяна на залепени със силиконово лепило автомобилни стъкла, бива развит до модела MultiMaster. Той се появява на пазара през 2007 г. като инструмент с множество, трудно изброими приложения, някои от които са единствено изпълними с този вид инструменти. Постепенно всички производители започнаха да предлагат свои модели на такива машини, преобладаващо използващи несъвместими един с друг инструменти.

Изходът от тази хаос бе намерен в резултат на сътрудничеството между двете създадени по едно и също време преди 140 немски компании Bosch и Fein.

Днес, взети заедно, те са най големите производителя на многофункционални електроинструменти с осцилиращо движение на инструмента. На тях принадлежи и най-големият дял от световния пазар. Смята се, че създадената от Bosch и Fein система за захващане на инструмента Starlock бързо ще обхване над 90% от предлаганите на пазара машини и ще се утвърди като единен индустриален стандарт. Възможността за пълна взаимозаменяемост ще позволи силно разширяване на набора от работни инструменти, а с това и възможните приложения на дадена машина, независимо от нейния производител. Ползата за клиентите ще бъде още по-голяма поради факта, че редица от инструментите са патентовани, съответно се предлагат само от един производител.

Възможността за вариативност и многократно по-голям избор не е единствената полза от утвърждаването на новия единен стандарт Starlock. Наред с удобството при смяна на инструмента и закрепването на друг, новият стандарт оптимизира предаването на движението от електродвигателя на машината към работния инструмент при минимална загуба на мощност. Нещо, до което неминуемо води използването на адаптер за пригаждане на инструмента към машината. Това позволява по-производителна (с около 25% по-бърза) и същевременно по-прецизна обработка – рязане, шлифоване, шабароване (остъргване, изрязване) или полиране. Триизмерната геометрия на захващането на инструмента към машината осигурява сигурното им свързване и предаване на максимална мощност. Новият стандарт осигурява и по-голяма безопасност при работа. Така например нагорещеното от триене по време на рязането трионче лесно може да бъде сменено и без да се докосва с ръка.

starlock4

starlock5

Патентованата система за захващане Starlock позволява оптимална работа на тези инструменти не само с машините на Bosch и Fein, но и с модели на други производители, използващи дванайсетточково захващане. Това ги прави съвместими с най-разпространените на пазара марки машини.

Инструментите със захват Starlock се предлагат на пазара от началото на 2016 г. с марките на производителя им – Bosch или Fein. Те се делят на три групи, според необходимата за дадената операция мощност на машината: Starlock, StarlockPlus и StarlockMax. По този начин се гарантира, че избраният инструмент е подходящ за дадената машина. Системата Starlock е базова и обхваща над 90% от произвежданите от Bosch работни инструменти за този вид машини. StarlockPlus се използва при по-дълги триончета, правещи по-дълбоки срезове. StarlockMax е система за закрепване, позволяваща рязане при голямо натоварване на инструмента и машината – рязане в греди, бичмета и талпи, на метални профили и др.

Инструментите със системата Starlock имат оцветяване, съответстващо на материалите, за чието обработване са подходящи – дърво, метали, абразивни материали, комбинирани материали, примерно дърво с пирони.

6

starlock12

Успоредно с въвеждането на новия стандарт Bosch пуска на пазара новите си модели на многофункционални електроинструменти със система Starlock. На проведената в края на септември т.г. партьорска среща на „Ташев Галвинг“ ООД представителят на направление „Електроинструменти“ при „Роберт Бош“ ЕООД, г-н Ангел Ангелов заяви, че вниманието ще бъде насочено основно към предлагането на нови, още по-мощни акумулаторни инструменти с безчеткови електродвигатели и захранващо напрежение 18 и 10,8 V. Като предварителна информация бяха посочени моделите GOP 18 V-EC, GOP 18 V-EC SL и GOP 12 V-EC SL, които до дни ще бъдат представени на пазара.

starlock13

Новият стандарт Starlock за електроинструменти с осцилиращо дeйствие
от
кл.думи:
4,8 / 5 звезди
Стандарт Starlock за електроинструменти с осцилиращо дeйствие Голям проблем при многофункционалните електроинструменти с осцилиращо действие е, че повечето от тях работят само с инструмент - трионче, нож и др., на производителя на машината. Това на практика закрепостява клиента и го лишава от възможност за избор. Новият стандарт цели да премахне това ограничение за новопроизведени машини.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 9-10/2016, Инструменти, Хоби

Ключови думи


 
към началото