В категории: 2016, Брой 11/2016, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти

Ново поколение професионални акумулаторни винтоверти/ударни бормашини на Bosch с безчеткови електродвигатели

gsr1

Сред потока нови модели, които Bosch непрестанно пуска на пазара, се откроява новото семейство професионални акумулаторни електроинструменти с безчеткови електродвигатели. То включва общо осем нови модела винтоверти-бормашини (GSR) и винтоверти-бормашини с ударно действие (GSB), разделени в две групи – dynamicseries и robustseries. Освен това моделите се различават и по захранващото напрежение – 18 V и 14,4 V. Новите модели заменят досегашните едноименни, работещи с колекторни електродвигатели машини.

Групата dynamicseries включва машини, които се отличават с голяма мощност и здравина, съчетани с компактна големина и по-ниско тегло. Както подсказва и наименованието й, в серията robustseries се предлагат машини с изключително голяма мощност (максимален въртящ момент) и здравина, позволяващи работа при голямо натоварване. Всички нови модели се отличават с голяма дълготрайност, както и с редица нови технически решения, повишаващи износоустойчивостта на машината, безопасността и удобствата при работа.

Благодарение на безчетковите си електродвигатели новите модели практически не се нуждаят от периодично сервизно обслужване за смяна на четките, дълготрайността на двигателите им се повишава над два пъти, по-високият к.п.д. осигурява с около 30% по-продължителна работа с едно зареждане на батерията. Размерите и най-вече дължината на електродвигателя са значително по-малки, в резултат, на което самите електроинструменти са още по-компактни и леки.

Тук ще представим четирите нови модела със захранващо напрежение 18 V. Техните основни технически характеристики са дадени в таблица, което позволява по-лесно ориентиране и съпоставка, включително за възможните приложения на всеки от инструментите.

3

Освен безчетковите електродвигатели, най-съществената новост за всички модели от това семейство е, че имат нов по-прецизно и ефикасно работещ съединител. Тази съвсем нова разработка на Bosch също е световна новост. Новият съединител успешно предотвратява презавиването на винта и евентуално настъпилите от това вредни последици. Щом максималният въртящ момент, приложен върху главата на винта, надхвърли зададената предварително гранична стойност, зъбчатият механизъм на съединителя превърта (прещраква), при което електронното управление моментално реагира и преустановява работата на електродвигателя. По този начин се предотвратява продължителното шумно прещракване, характерно за обикновените механични съединители. Минимизират се също породените при това вибрации, и което е много съществено – значително се намалява механичното износване на съединителя. Резултатът е значително удължаване на експлоатационната дълготрайност на машината. За дълготрайността на машините принос имат и изработените изцяло от стомана с висока износоустойчивост бързопритягащи патронници.

2

За предпазване от повреда всяка от новите машини има по два светодиодни индикатора, които сигнализират при необходимост от изключване на електродвигателя и каква е причината. Белият светодиод сигнализира при блокиране на работния инструмент, червеният алармира при възможно прегряване на двигателя.

Моделите от групата dynamicseries имат изпитаната система Bosch Kick-Back Control, която позволява на работещия да осъществява непрекъснат пълен контрол върху машината, включително при най-силно натоварени операции по завиване на винтове или пробиване на големи отвори. Всяка машина има силно чувствителен сензор, който мигновено реагира при блокиране на работния инструмент поради досег с твърдо препятствие, било в дърво или тухлен зид. В резултат на това електронната система за части от секундата изключва захранването на електродвигателя. Системата Kick-Back Control в много голяма степен намалява риска от внезапно, рязко и мощно завъртане на машината, което може да причини нейното изпускане, нараняване на работещия и други щети.

4

Новите модели се отличават с подобрена ергономичност, способстваща за по-удобната, сигурна и неуморяваща работа. Това се отнася до формата на ръкохватката и еластичното набраздено покритие в зоната на държане с ръка. Така машината приляга по-удобно в дланта, което е още по-важно, когато се работи над главата и на други със затруднен достъп места.

Вече стана дума, че вграждането на безчетков електродвигател способства за намаляване на размерите на машината и особено на нейната дължина. Така например дължината на моделите от групата dynamicseries почти не се отличава от дължината на акумулторните винтоверти със захранващо напрежение 10,8 V и колекторен двигател. Така например GSR 18 V-EC Professional е само с 4 mm по-дълга от GSR 10,8-2-LI Professional.

По-малката големина и тегло на винтовертите е съществено предимство при продължително извършване на серийни операции. Новите машини ще улеснят работата при изграждане на електро- и различни други инсталации, ще облекчат труда на дървоводелците мебелисти, когато се налага завиване на голям брой винтове.

5

Моделите от групата robustseries се отличават преди всичко с изключително голям максимален въртящ момент, достигащ до 75 Nm при условия на „твърдо“ завиване. „Твърдото“ завиване е характерно при завиване на винт в предмет от твърд материал, най-вече метал, което се характеризира с рязко нарастване на големината на въртящия момент в края на завиването. Режимът на „меко“ завиване е характерен при дърво, когато големината на прилагания върху винта въртящ момент нараства плавно и без рязък пик при достигане на главата до повърхността на детайла.

Това са машини, които могат да се справят с тежки операции, които не са по възможностите на техните събратя с по-малки възможности по този определящ за всеки винтоверт или бормашина показател. За сигурното им удържане, тези винтоверти-бормашини имат и втора, допълнителна ръкохватка. Тя се закрепва посредством пръстен с назъбена вътрешна повърхност, чийто профил съвпада с профила на шийката. Този начин на закрепване не позволява на ръкохватката да се завърта дори и при максимално усилие при завиване на винтове или пробиване (изрязване с боркорона) на отвори с голям диаметър. Освен това ръкохватката може да се завърта и фиксира в 23 позиции, което позволява най-удобното и сигурно за конкретния случай държане на машината.

gsr8

Новите винтоверти-бормашини се предлагат в кутии L-Boxx в комплект с по две акумулаторни батерии XL с капацитет 5 Ah. Те са напълно съвместими с всички акумулаторни инструменти на Bosch, работещи с това захранващо напрежение.

Зареждащото устройство (тип CoolPack) поддържа ниска температурата на отделните елементи, което удължава работоспособността им със 100%. Машините имат също така и електронна система (ECP) за защита на всеки от елементите поотделно, която ги предпазва от претоварване, прегряване и дълбоко разреждане.

gsr9

Няколко думи за захранваните с 14,4 V напрежение електроинструменти от новото семейство. По своите размери те не се отличават от машините, работещи с 18 V, по-леки са с около 100 g от тях. Доставят се с батерии с капацитет 4 Ah. Отстъпват по максималната големина на въртящия момент с около 5 Nm. В състояние са да пробиват отвори в дърво при диаметър с 3 mm по-малък при dynamicseries и с 14 mm по-малък при машините robustseries. По отношение на максималния диаметър на завиваните винтове, захранваните с по-ниско напрежение електроинструменти отстъпват с 2 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото