В категории: 2016, Актуални статии, Брой 9-10/2016, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Представяме ви, Ремонти, Строителство

Нови електроинструменти на Hitachi с безчеткови двигатели – партньорска среща на „Ташев Галвинг“ ООД, есен 2016 г.

hitachi1

Част от най-новите продукти на японския гигант Hitachi бяха представени от г-н Крунослав Павичич, регионален мениджър на Hitachi Power Tools за България. Това е поделението, което отговаря за продажбата на електроинструменти и машини в държавите от Централна и Югоизточна Европа, включително България и Албания. „Ташев-Галвинг“ ООД е директен вносител на тези продукти и един от основните партньори на японската компания в България. Машините и инструментите с марката Hitachi заемат основно място в продуктовата програма на българския дистрибутор, както и на неговите търговски партньори, специализирали се в продажбата на машини от висок клас. Всяко поредно представяне на марката Hitachi пред специализирано подбрана аудитория винаги поражда голям интерес, защото тя е измежду световните компании, където в изобилие се раждат новости в развитието на техниката.

За централна тема на презентацията си г-н Павичич обяви новостите при машините с безчеткови електродвигатели и по-конкретно – навлизането им не само в сектора на акумулаторните инструменти, ала така също и при мощните, захранвани с мрежово напрежение машини. Той изрично посочи, че присъствието на семинара на редица от водещите световни производители на електроинструменти, му позволява да изтъкне предимствата на машините с марката Hitachi. В областта на безчетковите електродвигатели японският гигант притежава 130 патента.

В хода на семинара се оказа, че и останалите лектори повече или по-малко бяха избрали тази тема за ключова в презентациите си. Иначе казано посоката на развитие е ясна. Както литиево-йонните батерии вече тотално замениха по-несъвършените си предшественици, така и преходът към новия вид електродвигатели е еднопосочен и неотменен. Докато геният на свободния човек не изобрети поредния, още по-съвършен електродвигател.

По тази тема през последните две и повече години в списанието е писано немалко, ала техниката се развива с темпове, които раждат поток от новости. Затова прескачаме общите разяснения, които г-н Павичич изложи за предимствата на безчетковите електродвигатели и ще се насочим към конкретните им приложения в някои от най-новите машини на Hitachi.

Hitachi G13VE – първата в света ъглошлайфмашина с безчетков електродвигател

hitachi2

Малката ъглошлайфмашина G13VE, предназначена за работа с една ръка, бе представена пред българска публика за пръв път. Машината работи с дискове с диаметър 125 mm. Тя е световна новост, защото появата й на пазара се очаква към края на октомври т.г. Качествата й отреждат мястото на поредния флагман на световния пазар при този вид машини. С новия си модел Hitachi Power Tools сполучливо допълва и развива линията мрежово захранвани машини с безчеткови двигатели, която вече обхваща перфоратори и къртачи, ударни гайковерти и ръчен циркулярен трион.

Характерно за ъглошлайфмашините е, че именно електродвигателят е този, който определя експлоатационния ресурс на машината. Ето защо появата на този първи в света модел с безчетков електродвигател, е много голямо предимство в сравнение с машините с колекторни (четкови) двигатели по отношение на дълготрайността и надеждността им, както и поради практическата липса на необходимост от периодично сервизно обслужване.

И не само това. Моделът G13VE има изключително тънко тяло. Обиколката му е само 176 mm, докато при колекторния модел G13V тя е 200 mm, а при най-близкия конкурент на друга водеща фирма, също с колекторен двигател, този параметър е 205 mm. Тази разлика дава много голямо предимства на машината, защото позволява лесното й обхващане с ръка, удобното и най-важно – сигурно държане по време на работа. Удобната за държане ръкохватка прави работата по-малко уморителна. Тя спомага също така и за постигане на по-голяма точност при рязане и ли пилене.

Благодарение на своя безчетков електродвигател новият модел е станал по-лек (1,8 kg) в сравнение с колекторния G13V (2,1 kg). Новите двигатели имат по-малък диаметър на ротора, по-къси са с 40% и с 30% са по-леки. Липсата на колектор с характерното за него искрене е довело и до намаляване на нивото на отделяния от машината шум – 84 dB срещу 88 dB.

В сравнение с модела G13V и конкурентни машини новата G13VE има и друго, много съществено предимство. При нарастване на натоварването първите реагират със забележимо понижаване на честотата на въртене на диска. За разлика от тях G13VE я поддържа непроменлива в значително по-широк диапазон от натоварване. Тя започва да намалява едва при прекомерно натоварване, и то поне два пъти по-малко, отколкото това се наблюдава при другите машини. Това се дължи на специфичното електронно управление на безчетковия електродвигател, което оптимизира комутацията и силата на подавания към намотките на статора ток. В резултат на това машината развива максимална мощност при зададената честота на въртене на диска. G13VE е значително по-производителна машина – с 40% спрямо G13V и с 15% повече от най-близкия по този показател конкурентен модел.

Ярка демонстрация за предимствата на новата машина на Hitachi е нагряването на електродвигателя по време на работа, фактор, от който зависи продължителността на работа без прекъсвания за охлаждане, както и дълготрайността на машината. При G13VE статорът с намотките се нагрява до 50% по-ниска температура в сравнение с G13VE и 20% по-ниска в сравнение с посочения в презентацията конкурентен модел.

Съществено предимство, дължащо се на безчетковия електродвигател, е че машината се влияе значително по-малко от по-ниското захранващото напрежение. На практика това означава още, че тя може да бъде захранвана и посредством дълъг кабел, без да се поставят повишени изисквания към големината на напречното сечение на проводниците в него. Също така ъглошлайфмашината не проявява капризи при захранване от преносим електрогенератор, който не е от инверторен тип.

Към достойнствата на новата машина се добавят също наличието на плавно развъртане на диска, респективно предотвратяване на появата на токов удар в мрежата, както и защитата, не позволяваща самоволно включване на машината след аварийно прекъсване на захранването. G13VE има и защита на работещия срещу възникване на обратен удар при евентуално заклинване на диска. Честотата на въртене на диска може да се регулира в диапазона 2800–10 000 minˉ¹.

Къртачи с безчетков електродвигател Hitachi H45MEY/H45 ME

hitachi3

Това са поредните още съвсем „пресни“ на пазара мощни машини, които Hitachi пусна в продажба през септември т.г. Те също са членове на семейството машини с безчеткови електродвигатели, с които японският гигант поставя началото на нова генерация къртачи.

По своите възможности и основни характеристики двата модела са идентични, като разликата е в антивибрационната система, съответно в нивото на вибрациите, които машината предава на ръцете на работещия.

Моделът H45ME разполага с антивибрационната система LVH (Low Vibration Handle), при която нивото на предаваните към ръцете вибрации се намалява благодарение на специалната конструкция на основната ръкохватка – шарнирно закрепване в долния край и свързване в горния край към тялото на машината посредством поглъщащ, омекотяващ вибрациите елемент. При този къртач нивото на предаваните вибрации е 11,0 m/s².

Моделът H45MEY има усъвършенствана антивибрационна система на Hitachi, носеща обозначението UVP (User Vibration Protection). Тя съчетава възможностите на LVH със специален механизъм, който посредством подвижна противотежест намалява нивото на вибрациите, които се пораждат в самия ударен механизъм. Това е причина H45MEY да има изключително ниско ниво на предаваните вибрации – 8,0 m/s². По този изключително важен за всяка машина с ударно действие показател, от преките конкуренти на Hitachi само един модел, при това с колекторен двигател, има същото постижение, докато останалите машини, също с реномирани марки, имат резултат еднакъв или близък с този на модела H45ME.

Съвкупността от технически решения, технически параметри и експлоатационни възможности правят къртача Hitachi H45MEY най-добрата машина в тегловия клас 5–7 kg.

И двата модела имат енергия на единичния удар 13,5 J (по актуалния стандарт) или 8,5 J по новия EPTA стандарт (EPTA – The European Power Tool Association). На практика това означава, че тяхната производителност при къртене в бетон (124 kg за 30 min) надхвърля 1,3 пъти постижението на своя предшественик с колекторен двигател.

4

hitachi6

За да не повтаряме вече написаното, всичко казано за предимствата, които безчетковият електродвигател осигурява на ъглошлайфмашината G13VE с пълна сила важи и за двата къртача.

И двата модела имат изключително здраво и устойчиво на външни механични въздействия тяло, което сигурно защитава двигателя (AHB) при тежките условия на работа, обичайни за този вид машини. То има лята алуминиева черупка, като между нея и електродвигателя се намира пласт гума. Намотките на статора са с двойна изолация.

Машините имат електронно управление, което поддържа постоянна честотата на въртене на електродвигателя, респективно честотата на нанасяните върху опашката на шилото удари. Тя може да се задава предварително на четири степени в границите 1320–2850 minˉ¹. Патронникът за захващане на работния инструмент (SDS-max) e добре защитен срещу проникване на прах и позволява неговото поставяне с една ръка. Положението на длетото може да се променя чрез завъртане и фиксиране в 12 положения, за да бъде най-удобно за работа.

Моделът H45ME тежи 6,7 kg, а H45MEY, 7,0 kg. Електродвигателите им имат мощност 1150 W.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

В следващия брой на списанието продължава представянето на новите модели на Hitachi:

» Къртачи H60ME и H60MEY

» Акумулаторни перфоратори DH18DBL/DH18DBQL и DH36DBL/DH36DBQL.

» Мощни акумулаторни винтоверт DS18DBL2 и винтоверт/бормашина с ударно действие DV18DBL2

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото