В категории: Брой 11/2007, Градина

Трион за рязане на клони

Зимата и ранната пролет са времето за есенно-зимната резитба на овощните дървета. Тази важна агротехническа дейност се извършва в периода от падането на листата през късната есен до набъбването на пъпките рано напролет. Тя е задължителна, защото чрез нея се прорежда и формира короната на дърветата, открива се достъпа на слънчевите лъчи до всички клони и плодове, улеснява се растителната защита, активизира се плододаването на дърветата, включително и на старите. С други думи редовната и правилно извършвана есенно-зимна резитба се отразява благотворно върху развитието на надземните и подземни части на овощните дървета. Целта на статията ни е да отговорим на въпроса с какво, а не как се извършва резитбата. Ето защо само обръщаме внимание, че рязането на клоните трябва да се извършва на точно определено място – непосредствено до пръстеновидното удебеление в началото на всеки клон. Оставянето на стърчащо парче от клона (чеп) ще предизвика бързо загниване и през него в стъблото, а оттам в цялото дърво, може да проникне зараза. Ако се реже в основата на удебелението откъм страната на стъблото, раната дълго време няма да зарасне, ще остане открита и дървото може да загние. Най-правилно е горната страна на среза да започва плътно до ръба на удебелението, а долната на 1–2 mm встрани от него по посока на клона. Ще добавим още, че друг вид резитба на овощните дървета се извършва и през пролетно-летния сезон, а когато се налага отстраняване на изсъхнали и счупени клони, за това сезон няма.

За всяка градина, и особено при по-големите с промишлено предназначение, резитбата е силно натоварваща, а понякога и рискована дейност, защото изисква специална механично повдигаща се платформа или многократно покачване върху висока стълба и слизане от нея, а при по-високите дървета нерядко се налага и катерене по дърветата с трион в ръка. Това време на селска идилия, според едни, или на черен полски труд, според други, отдавна е отминало. Благодарение на съвършени механични триони като моделът HT 75 на STIHL рязането се извършва съвсем удобно, лесно и най-вече безопасно. С този верижен трион човек, здраво стъпил на земята, с лекота може да реже клони на височина до 5 m. Както се вижда от снимките, машината има дълъг, изработен от лека и здрава алуминиева сплав, телескопично разгъващ се прът. В предния му край е закрепен режещият агрегат с водеща шина и верига, задвижвана от предавателна кутия. Другият край на пръта е свързан към двутактов бензинов двигател с работен обем 25,4 cm3 и мощност 1,3 к.с. Въртеливото движение от двигателя се предава на предавателната кутия посредством гъвкав вал и два цилиндрични елемента с надлъжни шлицове, влизащи един в друг за осъществяване на телескопичния ефект. Всички те се намират във вътрешността на пръта.

При напълно извадено положение дължината му се увеличава със 120 cm. С монтиран режещ агрегат общата дължина на триона може да се регулира в границите от 265 cm до 385 cm. Дължината на рязане на агрегата е 30 cm, като се използва верига Oilomatic 3/8″ Picco Micro Mini. Към края на пръта може да се монтира и накрайник за поставяне на режещия агрегат под ъгъл спрямо пръта, което в някои случаи е съществено удобство.

Машината, без шина и верига, тежи 6,9 kg. При работа трионът се държи и направлява с две ръце, като умората е минимална, когато се ползва специално създаден за нея презраменен самар с кука, на която машината се окачва. Така тежестта ù се носи от раменете, което е от много съществено значение, както сами установихме при едночасовото тестване на триона.

Благодарение на системата ElastoStart пускането на двигателя е значително облекчено. В ръкохватката за изтегляне на стартерното въже има вграден еластичен елемент, който поема неизбежните удари, предавани по въжето при преминаване на буталото през горна мъртва точка, омекотява ги в голяма степен, изглажда пиковите стойности и по този начин ръката се предпазва от натъртване. Впечатленията ни са, че двигателят пали изключително лесно. В загрято състояние е достатъчно издърпване на въжето на не повече от половината му дължина. Машината има антивибрационна система, базирана на еластично окачване на двигателя, която в значителна степен намалява предаваните на ръцете вибрации.

Трионът има удобна за работа многофункционална ръкохватка, на която са интегрирани и удобно разположени всички органи за управление – спусъкът на газта и предпазителят срещу неволно му задействане, бутоните за стартиране при запалването и спиране на двигателя. Запалването на двигателя е улеснено и благодарение на задействаната с пръст подкачваща горивото към карбуратора помпичка.

Тук си заслужава и малко разсъждения на тема избор на оптималната за дадена дейност и натоварване машина. Моделът HT 75 е строго професионален и позволява кастрене от земята на клони на височина до 5 m. Поради това машината е специализирана за извършване единствено на тази операция. Когато обаче става дума за малка дворна градина с няколко овощни дръвчета, заслужава да се обмисли и вариант за закупуване на комбиниран многофункционален инструмент, какъвто е KombiSystem (виж НС 7-8/2007). В подобни случаи това решение се оказва икономически по-изгодно и по-целесъобразно, защото към един и същ двигател може да се присъединяват накрайници за извършване на различни дейности в градината: косене на трева, бурени и дребни храсти, декоративно подрязване на храсти и жив плет, разрохкване на почвата, почистване от листа и други замърсявания, обрязване по краищата на тревни площи. За рязане на клони се използва специална приставка с режеща верига, чийто прът е с фиксирана дължина 100 cm, а заедно с режещия апарат дължината на приставката става 126 cm. Така че основната експлоатационна разлика между специализираната и комбинираната машини е във височината на рязане от земята.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2007, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото