В категории: 2016, Брой 11/2016, Материали, Представяме ви, Ремонти, Строителство

Международната архитектурна изложба Wienerberger Brick Awards 2016 гостува в София

wienerberger4

На 15 октомври в столицата бе открита изложба, която представя пред българската публика един от най-големите в света архитектурни конкурси Wienerberger Brick Awards 2016. Изложбата, намираща се на т.нар. Мост на влюбените до НДК, ще бъде експонирана до 28 ноември т.г. Тя представлява професионален интерес не само за архитекти, предприемачи и строители, но и за всички, които се интересуват от съвременната архитектура, от постиженията на нейни изтъкнати творци, съчетаващи оригиналност и оптимални условия за обитаване – здравословна жизнена среда и минимални топлинни загуби. Този конкурс представя най-доброто, което предлага съвременната архитектурна и строителна мисъл – модерно строителство, изпълнено с най-дълговечния в човешката цивилизация строителен материал – керамиката.

Организатор на изложбата е „Винербергер“ ЕООД, българският клон на най-големия в света производител на керамични блокове за зидане, австрийският концерн Wienerberger, компания с близо 200-годишна история. На отриването на изложбата присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Мария Бояджийска.

2

Гостите бяха поздравени от управителя на „Винербергер“ ЕООД и „Тондах България“ ЕООД г-н Цанко Миланов, който представи изложбата, традициите и постиженията в провеждането на международния конкурс Wienerberger Brick Awards. Той наблегна на успешното представяне на редица български проекти и творци в архитектурата. В изказването си той заяви:

„За нас керамиката е не просто бизнес модел, за нас тя е страст, предизвикателство, начин на изразяване и комуникация със света. Керамиката е материал с хилядолетни традиции, но той може да бъде и иновативен материал, който позволява на архитектите в наши дни да претворяват своите идеи в смели и силни архитектурни послания“.

Г-н Миланов сподели с гордост, че много български проекти са участвали в предишни издания на конкурса, като през 2012 г. в неговото жури е участвал дори и български архитект в лицето на арх. Пламен Братков. В заключителните си думи г-н Миланов напомни още, че националният конкурс за международното отличие на Wienerberger Brick Awards 2018 продължава с набиране на нови проекти на национално ниво до края на 2016 година. Накрая той сподели своята благодарност към Столична община за подкрепата при организацията на изложбата.

Сред организаторите на изложбата бе и другия управител на „Винербергер“ ЕООД и „Тондах България“ ЕООД, г-н Атанас Буглов, а сред официалните гости и Главният архитект на София г-н Здравко Здравков, който изрази възхищението си от изложбата и посочи, че „устойчивото развитие и стабилността в една икономика се пораждат единствено и само чрез висококачествено строителство. Той обърна внимание и че архитектите и строителите са в основата и стартирането на всеки един стабилен и добър бизнес“.

Това първо по-мащабно представяне на конкурса в страната ни включва финалистите, номинираните и наградените проекти от последното му издание Wienerberger Brick Awards 2016: еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища, жилищни комплекси и нискоенергийни къщи, обществени сгради, природозащитни туристически обекти, винарски изби и ферми за отглеждане на коне. Архитектурата е подбрана от целия свят и представя изключителни постижения с преобладаващо използване на строителната керамика.

3

Сред представените в изложбата проекти е и ротондата „Свети Георги“ в София, за чийто ремонт Столична община е отпуснала през последните години 27 500 лв.

Конкурсът Wienerberger Brick Awards води началото си от 2004 г., като се провежда на всеки 2 години. Той привлича редица изтъкнатите архитекти, създали забележителни креативни сгради, чиито основен материал е изпълнена с едновременно древния и същевременно модерен градивен елемент – керамиката. Идеята е да се отстоява керамиката като устойчив и дълготраен материал. Затова и критериите за избор е иновативност, майсторство на приложение, устойчивост, функционалност и енергийна ефективност на сградите.

За читателите на списание „Направи сам“ г-н Миланов подчерта, че „Керамиката е традиционен строителен материал както в България, така и за преобладаващата част от европейските държави. Класическото, предпочитано и днес решение са автентичните тухлени стени и покрив от истински керемиди, керамични. По последни статистически данни, дори и след ерата на панелните блокове, над 50% от жилищата в България са тухлени. Историята на тухлата почти съвпада по време и развитие с човешката цивилизация. Две мнения няма, че печената глина е най-дълготрайният и устойчив строителен материал. Доказателството е вложено в множество строителни паметници от времето на Вавилонската кула до днес.

Разбира се, днешните тухли са плод на съвременния технически прогрес. Това, което ние предлагаме, отговаря на най-високите изисквания в строителството, свързани с бързото и ефективно изграждане, осигуряване на висока енергийна ефективност на сградите, добра защита срещу проникване на шум в помещенията.

wienerberger6

Керамиката обединява трите най-важни фактора за устойчиво строителство. Тя е екологичен и здравословен, икономически достъпен и най-вече енергийно-ефективен материал. Притежава уникални свойства като добра акумулираща способност спрямо топлина и влага, позволява на стените „да дишат“ – съвкупност от качества, които силно улесняват поддържането на оптимален, здравословен микроклимат в помещенията. Керамичните тухли отлично удовлетворяват най-важното изискване към строителния материал – да осигурява комфорта на обитаване на една сграда.“

На въпроса за българското участие и представяне в конкурса Wienerberger Brick Awards той отговори така: „Български архитекти са измежду редовните участници в конкурса. Може да се каже, че страната ни има достоен представител в почти всяко негово поредно издание. През годините българското участие включва различни по вид и предназначение сгради: от еднофамилни къщи, през офисни и жилищни сгради, курортни комплекси и бизнес центрове и се стигне до конеферми, дори бирарии и винарски изби. Български проекти са и сред получилите високото с международна тежест признание на конкурса.

Така например през 2008 г. бе отличен проектът на арх. Светла и Чавдар Йотови – офис сграда на бул. „Черни връх“. През 2010 г. – сградата „Жаклин“ на арх. Пламен и Росица Браткови. През 2012 г. проектът за реставрацията на манастира „Св. Безсребърници Козма и Дамян“ бе отличен като най-вълнуващата история сред проектите в категорията „Реновация“. Можем да споделим още, че „Винербергер“ ЕООД дари необходимите тухли и керемиди за възстановяването на манастира. През 2014 г. сградата „Червената ябълка“ на арх. Братков беше отличена като специално решение. Това са отличия, които красноречиво говорят за високо ниво на българската архитектура и нейните творци.“

Докато тече изложбата, продължава подготовката за следващото издание на конкурса Wienerberger Brick Awards 2018. Срокът за подаване на заявките за участие в националната селекция изтича в края на тази година. Подробна информация за условията и реда за участие се намират на сайта на „Винербергер“ ЕООД.

wienerberger8

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото