В категории: 2016, Актуални статии, Брой 12/2016, Електроника, Инструменти, Хоби

Металотърсач FERVI MD01

Нова мода се вихри от доста време по крайморските плажове. Покрай редовните ранобудници, които тичат, разхождат се или се отдават на йогистки упражнения в очакване на първите слънчеви лъчи, се появиха и съсредоточени хора, които с металотърсач в ръка обхождат пясъчната ивица. Рядко се връщат без някоя и друга монета, понякога и с по-ценна плячка попаднала в пясъка – бижу например. Уловът често е в кърпа вързан, стига друг ловец на изгубени предмети да не е минал по-рано. За повечето хора комерсиалната страна в случая е на заден план. Водеща е ловната, откривателска тръпка, а когато заниманието се съчетае с добро утрешно раздвижване, ползите са вече няколко.

Казаното дотук описва лични наблюдения от плажна ивица на китно гръцко селце със съхранена природа, а не по нашенски бетонирано и чалгализирано. При това хората с металотърсачи се оказаха… предприемчиви българи.

Тази мода породи интерес към практическото приложение на този вид уреди в ежедневието. А възможността лично да изпробваме предоставен ни от „Ташев-Галвинг“ любителски металотърсач, роди тази статия. Подчертаваме, че моделът е любителски – измежду най-евтините от този вид на пазара. За тези, които сънуват гърнета с жълтици или парчета самородно злато из потоци и рекички, евтини решения няма.

Металотърсачът MD01 носи марката на известната италианската фирма FERVI, чийто продукти у нас се предлагат от „Ташев-Галвинг”. Той е предназначен за откриване на метални предмети – черни (съдържащи желязо) и цветни метали (злато, сребро, мед, платина, алуминий, олово). Уредът е в състояние да открива монета с диаметър 25 mm от разстояние до около 15 cm, което се потвърждава при изпробването му.

Това е достатъчно за споменатото вече плажно приложение. Също така уредът може да бъде много полезен, и то не рядко, на притежателите на вилен имот, градина, на полето или в гора, когато се налага намиране на предмет, примерно ключове, изгубени и скрити за окото в трева, в есенна шума и т.н. Металотърсачът MD01 е от тези придобивки, които дори да се ползват сравнително рядко, стига веднъж да потрябват, както се казва, те се изплащат. При това цената на този модел е съвсем достъпна, дори и за любителски клас техника.

Металотърсачът има класическо за този вид уреди изпълнение. Сондата с диаметър на бобината 170 mm е защитена срещу проникване на прах и вода. Това позволява металотърсачът да се използва и за търсене под вода, т.е. при потопена сонда. Тя е закрепена подвижно в долната част на метален прът, така че при работа да се намира в хоризонтално разположена спрямо терена. Дължината на пръта е променлива и се регулира според ръста на ловеца на „съкровища”. В горния му край е монтирана опора, която приляга към в задната страна на ръката. Това силно улеснява държането и прави работата с металотърсача неуморителна. Ръкохватката е оформена като извивка на пръта. Самият уред е закрепен към пръта.

При откриване на метален предмет металотърсачът издава звук, чиято сила се променя според разстоянието на сондата до него. Той има аналогов измервателен уред със стрелка. Отклонението на стрелката показва близостта на открития предмет, а посоката на отклоняване, вляво или в дясно, неговия вид – желязо (стомана, чугун) или цветен метал. Третата индикация е светлинна, за което екранът на уреда има две групи по 6 светодиода. Тяхната яркост се усилва при доближаване до предмета и отслабва при отдалечаване. Цветът на светодиодите показва вида на метала – червен при черни метали, син – при цветни.

Уредът има бутон за нулиране (връщане на стрелката в положение 0) и настройващо копче за разпознаване на вида на метала. Силата на звука също може да се регулира с копче. Налична е и букса за включване на слушалки, когато не е желателно звукът да се разпространява из околното пространство.

Металотърсачът се захранва с батерия с напрежение 9 V.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Металотърсач FERVI MD01”

Динко | декември 13th, 2016 at 8:13 pm

Каква е цената на този металотърсач, и от къде може да се пробва и купи.
„Направи сам“ Адресът на електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ е посочен в края на статията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото