В категории: 2016, Актуални статии, Брой 12/2016, Градина, Инструменти

Ново поколение машини с двигател STIHL 4-MIX

В началото на всяка поредна година водещите в света производители обичайно представят, така да се каже, стартовия си пакет от нови продукти, с които продължават състезанието в световното първенство – това, което движи техническия прогрес и създава благоденствие на планетата. Ние, от своя страна, като издатели на списание, се стремим да информираме изпреварващо читателите на „Направи сам“ за новите продукти, които след по-малко от месец ще бъдат поредните фаворити на пазара.

Тук представяме част от новостите, с които STIHL ще открие новата 2017 г. Това са моторни коси и храсторези, кастрачки и ръчни комбинирани инструменти (системи на STIHL), за които получихме предварителна информация от представителството на немската компания в страната ни „Андреас Штил“ ЕООД.

В случая новината има още по-голяма значимост от обичайното, защото става дума за нова генерация машини, които се задвижват с обновен двигател с вътрешно горене – значително оптимизирана и усъвършенствана версия на изпитания вече години наред и многократно доказал качествата си двигател STIHL 4-MIX. Оригинална разработка на STIHL, той съчетава предимствата на двата основни вида двигатели с вътрешно горене – четиритактовия и двутактовия. STIHL 4-MIX е четиритактов двигател, работещ с горивна смес, съставена от бензин и масло (1:50). Използва се гориво, характерно за двутактовите двигатели. В резултат той има изключително голяма за работния си обем мощност и развива чувствително по-голям въртящ момент. Това е съчетано с по-ниско съдържание на вредни вещества, отделяните в атмосферата изгорели газове, по-ниско ниво на създавания от двигателя шум, намалени разходи за поддръжка на машината.

Тези характерни за двигателите STIHL 4-MIX характеристики в процеса на работа означават по-добро ускоряване на честотата на въртене и осигуряване на по-голяма мощност на двигателя. Машината е по-производителна, с лекота се справя с по-трудни за косене и рязане (в случая) жилави растения, храсти или клони. Използването на двутактова горивна смес елиминира задължителните за всеки четиритактов двигател маслена помпа, маслен филтър и картер. Това от своя страна олекотява двигателя, прави го по-компактен, опростява неговата поддръжка, включително отпада необходимостта от редовен контрол на нивото на маслото, както и неговата периодична подмяна. Благодарение на по-пълноценното изгаряне на горивото, съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове е силно намалено. Намалява се замърсяването на околната среда, включително на въздуха, който работещият и хората в близост до него дишат.

Новите двигатели STIHL 4-MIX имат редица съществени подобрения, които придават още по-висока степен на професионалност на машините, които те задвижват – по-висока мощност и производителност, по-лесна и комфортна работа, силно улеснено сервизно обслужване и др. Това са качества, които високо би оценил всеки използващ такава машина в своята професионална дейност.

Сред новостите е и системата за улеснено запалване на двигателя с автоматична декомпресия на цилиндъра, обозначена от производителя с „3-2-1“: изтегляне на смукача (притваряне на дроселовата клапа на карбуратора) – издърпване на стартово въже – даване на газ. Двигателят запалва изключително лесно, дори и в студено състояние. Машините, работещи с новия двигател, имат по-голям резервоар за гориво (0,7 l). Това позволява с около 30% по-продължителна работа между две зареждания, увеличава се обхватът на работа и производителността. Двигателят се гаси с натискане на бутон. Всички органи за управление на двигателя са комбинирани и разположени върху многофункционалната ръкохватка.

Двигателите са снабдени серийно с хартиен филтър, който ефикасно очиства засмуквания в цилиндъра въздух. Интервалът за смяна на филтъра е значително удължен, а самата операция се извършва изключително лесно.

Съществена новост за сервизното обслужване на двигателите, силно улесняваща тяхната поддръжка и ремонт, е възможността за прецизна диагностика с помощта на вградена електронна система, която обработва, съхранява и предоставя на свързания към двигателя тестер подробна информация за неговото състояние и евентуално възникнали проблеми. За професионални машини това означава още допълнително намаляване на престоя за ремонт и техническо обслужване.

Освен усъвършенствания си двигател, новото поколение машини имат и редица други подобрения, правещи работата още по-ефективна и комфортна. Сред тях са вече споменатата многофункционална ръкохватка с всички органи за управление на двигателя, така че да бъдат удобно достъпни с една ръка. Наличието на специален бутон за спиране на двигателя позволява неговото повторно запалване единствено с издърпване на въжето. Взети са мерки за допълнително подобряване на антивибрационните им системи, което намалява нивото на предаваните от двигателя и машината вибрации.

Обявени са и първите модели от новата фамилия машини, работещи с усъвършенствани 4-MIX двигатели. Те са разработени така, че за всеки вид дейност и условия на експлоатация STIHL да предлага на клиентите си оптималната машина. От тях първа на българския пазар ще се появи моторната коса FS 131 (януари 2017 г.), а в периода февруари–март ще бъдат пуснати косата FS 89 и кастрачката HT 103.

Моделът FS 131 попада в групата на мощните моторни коси на STIHL, докато за FS 89 може да се каже, че се намира в граничната зона между мощните и леките коси.

Моторната коса FS 89 е предназначена за комфортно косене на обширни поляни. Позволява чисто и ефикасно косене на големи тревни площи.

FS 131 е коса, която оптимално съчетава висока мощност с ниско тегло. При тегло от 5,8 kg машината се задвижва от двигател с мощност 1,4 kW, който осигурява висока производителност на косене. Поради това тази моторна коса се препоръчва при косене на големи площи, включително на терени, обрасли с треви и бурени с твърди и жилави стъбла. И двете машини се доставят стандартно с метален двустранно заточен нож за косене 230-2.

Основните технически характеристики на двете моторни коси са дадени в таблицата.

Прави впечатление, че двете машини имат еднакво тегло при различна мощност на двигателите. При FS 89 нивото на предаваните на ръцете вибрации е по-ниско, също така машината работи по-тихо, макар и с малко. Това навярно е причината производителят да охарактеризира този модел като осигуряващ комфортна работа, респективно позволява косене на големи площи при минимална умора на работещия.

STIHL HT 103 е единият от двата нови модела на олекотени верижни триони, предназначени за кастрене (резитба) на дървета чрез рязане на клони на височина до 5 m от стъпил на земята човек. Поради това у нас е възприето да се наричат моторни кастрачки. Обширното поле за приложение на тези машини са овощните градини, където резитбата за оформяне на короната на дърветата и премахване на изсъхналите клони е задължителна и трудоемка дейност. Освен обновения си двигател STIHL 4-MIX, новата HT 103 е олекотена с 600 g спрямо своя предшественик, което особено силно се забелязва при работа на голяма височина, когато се налага промушване на режещата гарнитура между клоните и прецизно рязане на точно желаното място. От долната страна на редукторната кутия за задвижване на веригата има издатък, който улеснява точното „прицелване“ на режещата гарнитура в мястото на рязане. Машината има водеща шина STIHL Rollomatic Е Mini с верига STIHL 1/4” Picco Micro 3, които осигуряват прецизно рязане с гладък срез (т.е. с минимално нараняване на живото дърво), както и голяма производителност при рязане.

Дължината на машината заедно с режещата гарнитура може да се променя в диапазона 270–390 cm. Дължината на рязане е 30 cm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото