В категории: 2017, Актуални статии, Брой 1-2/2017, Електроинсталация, Отопление, Представяме ви, Ремонти

Отоплителни уреди на немската фирма Trotec

Едно от последните попълнения в обширната палитра от производители, чиито продукти „Ташев-Галвинг“ ООД предлага на нашия пазар, е немската компания Trotec GmbH & Co. KG. Макар и сравнително млада, създадена през 1994 г., тя се ползва със завиден авторитет, който се дължи на няколко характерни за нея особености. Trotec е канализирала своята дейност в няколко комплексни направления, които се отнасят към голямата тема – оптимално климатизиране на въздуха, т.е. осигуряване на оптимални условия, микроклимат в помещенията, в които хората работят, живеят или прекарват свободното си време. Тя предлага комплексни професионални решения за индустрията и строителството, за дома и свободното време. Поддържането на оптимален микроклимат в оптималната зона на благоразположение изисква технически решения за ефективно поддържане в оптимални граници на температурата и относителната влажност на въздуха в помещенията. Това от своя страна изисква решения както за овлажняване, така и за изсушаване, отнемане на влага от въздуха. Trotec предлага комплексни решения, защото, освен примерно нагревателни уреди, прибори за изсушаване или овлажняване на въздуха, за вентилация и др., фирмата предлага и съответната техника за контрол и управление на параметрите на въздуха в помещенията.

Компанията специално подчертава, че продуктите, които предлага на клиентите си, притежават 100% немско качество. Тази гаранция обхваща изследователската, развойната и производствена дейност. Ежегодно фирмата влага в научно-изследователска и развойна дейност 10% от приходите си. Едновременно с това, благодарение на оптимизация на администрацията и организацията, фирмата е пример за това, че производството в Германия не означава непременно високи цени на крайните продукти. Продуктите на Trotec се продават на оптимални за качеството и производителността им цени.

Производството на всеки прибор, уред или машина се извършва при непрестанен контрол на качеството (ISO 9001). Преди да бъде експедирана от завода всяка машина се подлага на тестване за електрическа безопасност според EN 60204 (VDE 0113-1), респективно EN 60335-1 (VDE 0700-1).

С оглед на сезонно ориентираното засилено търсене на отоплителни прибори, първата група изделия на Trotec, които „Ташев-Галвинг“ ООД пусна на нашия пазар, обхваща електрически вентилаторни печки и калорифери с мощност от 1,65–2,0 до 30 kW и захранване с напрежение 220 или 400 V. За отопление на дома се предлагат стайни електрически конверторни отоплителни прибори с максимална мощност 2000 W – TCH 22 E и TCH 20 E. Моделът TCH 22 E има програмируем таймер, позволяващ задаване на работния режим на прибора.

За отопляване на големи помещения, включително на строящи се обекти, към момента се предлагат няколко модела калорифери, работещи с нафта, чиято мощност е от 20 до 50 kW.

За по-лесно ориентиране в предлаганите модели в таблицата са представени основните характеристики на намиращите най-широко приложение и поради това най-продавани калорифери от серията TDS.

TDS 10 и TDS 20 се захранват с еднофазен ток, а моделите TDS 30 и TDS 50 ‒ с трифазен.

Електрическата мощност на калориферите може да се задава предварително в три степени, като при моделите TDS 20, TDS 30 и TDS 50 първата степен включва само вентилатора и служи за охлаждане. Калориферите имат регулируем термостат, който поддържа зададената температура на изходящата въздушна струя постоянна. Електромоторът на вентилатора има термозащита, която го предпазва от повреда поради прегряване. Тези калорифери са предназначени за поставяне върху пода.

Специално внимание заслужава моделът TDS 10 M. Това е компактен електрически калорифер с максимална мощност 2000 W, чийто керамичен нагревател (PTC) го прави идеалния отоплителен уред за дома и неголеми работни помещение. Този вид нагреватели (Positive Temperature Coefficient) са изработени от повърхностно метализиран керамичен материал, който има свойството да се саморегулира. В зависимост от промяната на температурата на околната среда съпротивлението на нагревателя се променя така, че силата на тока се регулира с цел поддържане на предварително зададената температура. По този начин нагревателят се саморегулира в зависимост от температурата на въздуха в помещението, включително няма опасност да прегрее при спиране или силно намаляване на скоростта на въздушния поток. Първоначално нагревателят се включва с пълна мощност и много бързо достига повърхностна температура около 65 °С, след което влиза в режим на саморегулиране. Мощността на уреда може да се задава на две степени – съответно на 1 и 2 kW. Максималната стойност на повърхностната температура на нагревателя е 95 °С. Максималният дебит на въздушната струя е 100 m³/h. Друго ценно качество на керамичните нагреватели е голямата им дълготрайност.

За разлика от нагревателните елементи с открита, нажежена до червено съпротивителна спирала, повърхностната температура на керамичния нагревател е много по-ниска, поради което съдържащата се във въздушния поток прах не изгаря. Поради това липсва характерният мирис на изгоряло, а във въздуха не се отделят фини прахови частици от изгарянето. Това качество на TDS 10 M е особено ценно при хора с алергия и повишена чувствителност, а и никому не е приятно да диша въздух с мирис.

TDS 10 M е компактен, удобен за пренасяне уред, тежащ само 1,54 kg. Цената му също е привлекателна и конкурентоспособна.

Освен в закрити помещения, при прохладно време, калориферът чудесно би се справил и при използване на открито.

Представените в статията отоплителни уреди са съвсем малка част от продуктите на Trotec. В сектора на климатизацията немската компания произвежда още редица незаменими уреди, всеки с принос за осигуряване на оптимален комфорт на обитаване в помещенията ‒ индустриални, занаятчийски сервизи и работилници, за дома:

» Изсушаване (намаляване на относителната влажност) на въздуха

» Овлажняване на въздуха

» Вентилация

» Охлаждане на въздуха в помещението

» Очистване на въздуха от различни замърсители – прах, алергени и др.

» Много широка гама измервателни инструменти за определяне на параметрите на въздуха и повърхностната температура на стени, тавани и др.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото