В категории: Бани и кухни, Брой 7-8/2001, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Саморазливни самонивелиращи се подови замазка

 

Всеки може да излива или поне да участва в изливането на бетонна плоча, стига да има здрави мускули или да разполага с малка бетонобъркачка. Колкото и старателно да се подравнява бетонната повърхност, след като циментовото мляко „дръпне“ и бетонът се втвърди, винаги се оказва, че повърхността не е достатъчно равна, нито гладка за директно полагане на по-капризни меки подови настилки, или пък на твърди настилки – различни видове масивни или ламинатни паркети. Облицовъчните подови керамични или други плочки също се полагат много по-бързо, лесно и качествено, когато повърхността под тях е напълно равна.

Ето защо последващата операция по правило е правене на изравняваща циментова замазка. Това обаче съвсем не е лесно, изисква немалко опит, старание и продължително клечане в неудобна поза. Правенето на класическите циментови замазки има и друго неудобство. Когато бетонът на плочата е напълно втвърден, полаганата върху нея замазка трябва да има поне 20 mm дебелина, за да не се напука и отлепи от основата. Това може успешно да се избегне, стига циментовият разтвор да се приготви с полипропиленови или метални фибри Fiebermesh.

Най-доброто и съвременно решение обаче са готовите, т.нар. саморазливни и самонивелиращи се замазки. С тях с лекота може да се получат напълно равни и гладки повърхностни покрития – предпоставка за качественото полагане на връхната декоративна настилка над тях. Един от водещите световни производители на продукти на строителната химия – концернът Henkel, предлага широка гама от материали за саморазливни замазки с дебелина от 0 до 30 mm в покрити помещения или на открито. Най-общо казано, работата протича така: сухата смес се разбърква с вода, излива се върху желаната площ, грубо се разнася и разстила и … готово. След няколко часа замазката е станала толкова твърда, че върху нея може да се стъпва.

В същата група влизат и материали, предназначени за ремонтиране на малки участъци от бетонни покрития: обрушени ръбове на стъпала, запълване на неравности или дупки в бетона. В зависимост от приложението и използвания продукт, както и от дебелината на нанесения пласт най-често след около 45 min върху ремонтираната повърхност вече може да се стъпва.

За да се осигури добро сцепление със замазката, основата трябва да се грундира с дълбочинния, несъдържащ разтворители грунд Ceresit.

По-надолу ви представяме основните за изравняващи подови замазки материали на Ceresit, с които всеки може без особени затруднения да се изяви като отличен професионалист.

Бележка на редакцията: Статията е публикувана в „Направи сам“, бр. 7-8/2001 г., поради което описаните тук материали са актуални на пазара към тази година.

Материали за под­го­тов­ка на ос­но­ва­та пре­ди по­ла­га­не на по­до­ви плоч­ки, ме­ки по­до­ви пок­ри­тия, ма­си­вен или ла­ми­на­тен пар­кет

Основни материали, предназначени за замазки за открити площи и ремонтиране на малки участъци от бетонни покрития

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото