В категории: 2023, Актуални статии, Брой 7-8/2023, Градина

Мулчиране

Из архива на сп. „Направи сам“. Брой 7-8/2001 г.

 

Мулчът представлява слой от органичен материал – торф, компост, слама и др., който се разполага около стъблата на многогодишните растения. Той спомага за поддържане на влагата през периода, когато растенията не се нуждаят от много вода, за подобряване структурата на почвата, за поддържане на по-топла почва през студените зимни месеци и за потискане на растежа на едногодишните плевели. Най-подходящото време за мулчиране е през май, когато почвата е топла и още влажна. Преди да се постави мулчът, мястото трябва да се почисти от плевелите, да се сложи тор и леко да се разрови с гребло. Дебелината на слоя мулч трябва да бъде около 5-7 cm и да бъде разпределен по цялата леха, но не и да са покрити стъблата. През лятото не се пипа, а през есента се надупчва на няколко места с гребло и се оставя до месец май, когато се сменя с нов.

Съществуват следните видове мулч:

♦ Добре угнил градински компост – подобрява състава на почвата и до известна степен компенсира недостига на хранителни вещества. Макар и не толкова ефективно, действа като изолатор.

♦ Слама – заедно с поставянето ґ трябва да добавите и богат на азот тор. Недостатъкът е, че обикновено в сламата има и семена на плевели, които се размножават бързо и затрудняват растежа на растенията.

♦ Торф – широко разпространен и много подходящ за малки площи. Трябва да се предпазва от изсъхване, в противен случай ще се разнесе от вятъра. Поддържа киселинността на почвата, което е особено важно за растения, които не понасят варовикови почви.

♦Дървесна кора – парченцата трябва да са с дължина до 1,5 cm. Използва се като торфа, но издържа около 2-3 години.

♦ Нарязани наситно с дробилка клонки, растителни стебла и трева.

♦ Оборски тор – най-силното средство за подобряване и поддържане на качеството на почвата. Препоръчва се да се използва всяка година, като единственото условие е, че трябва да е добре угнил.

♦Окосена трева – като мулч около растенията се използва само ако дебелината на слоя е до 2,5 cm. Особено трябва да се внимава в тревата да няма цъфнали бурени. Не се използва, ако преди това около растенията е слаган препарат против плевели.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2023, Актуални статии, Брой 7-8/2023, Градина

Ключови думи


 
към началото