В категории: Брой 5-6/2010, Представяме ви, Сухо строителство

Knauf построи завод за гипсокартон в България

От ляво на дясно: н. пр. г-н Матиас Хьопфнер, посланик на Германия, г-жа Ингрид Янкер, управител на „Кнауф България“ ЕООД, г-н Жоро Илиев, ръководител на завода, г-жа Даниела Иванова – Узунова – мениджър „Техника“ и „Маркетинг

На 17 юни т.г. бе официално открит заводът на Knauf „Марица“ за производство на плочи от гипсокартон. Той се намира в непосредствена близост до ТЕЦ „Марица изток III“ в община Гълъбово. Събитието е от особено значение за страната ни, защото от консуматор на този широко използван в строителството продукт тя се превръща в негов производител. Освен за нуждите на българското строителство, производството на новия завод ще задоволява и част от потребностите на съседна Румъния. Откриването на завод „Марица“ и вложената в него инвестиция от 62 млн. евро придобиват още по-важен смисъл и значение в условията на всеобщата икономическа криза и спад на чуждестранните инвестиции, подчерта на пресконференцията преди официалното откриване посланикът на Германия н. пр. г-н Матиас Хьопфнер. Управителката на „Кнауф България“ г-жа Ингрид Янкер уточни, че новият завод за гипсокартон е най-модерният, който Knauf открива през последните години. Дори и при силно свитото към момента потребление вследствие на кризата, засегнала особено силно строителния сектор, заводът работи на две смени. Щом пазарът отново тръгне нагоре, което тя прогнозира за следващата година, тогава заводът ще може да заработи с пълния си капацитет и да произвежда планираните 30 млн. m2 плочи гипсокартон годишно. Като последна дума на техниката и технологиите в това производство, в което Knauf е световен лидер, заводът е изцяло автоматизиран и в него работят само 35 души, поясни г-н Жоро Илиев, ръководител на завода.

Строителството на завод „Марица“ започва в края на 2007 г. и е извършено за две години. В края на 2009 г.

започва пробното пускане на инсталациите, а от януари т.г. и първите доставки на произведената в него продукция. Изборът на строителната площадка не е случаен, защото суровината за производството на плочите гипсокартон – гипсът, се получава като допълнителен продукт от сероочистването на димните газове в модерните инсталации на концерна ЕНЕЛ, собственик на топлоелектрическата централа. За целта се използва природен варовик (CaCO3), който се свързва със съдържащия се в газовете серен диоксид (SO2), и в резултат на това се получава т.нар. технически (REA) гипс (CaSO4.2H2O), който е химически напълно идентичен с природния продукт. Поради това производството на плочи гипсокартон има и значителен екологичен принос, защото вместо да се изземва суровината от природата (единственото ни находище е в с. Кошава, Видинско), се оползотворява пълноценно един иначе отпадъчен продукт – около 300 000 тона.

Най-модерната технология и техника, с които работи завод „Марица“, гарантират и високото по стандартите на Knauf качество на гипсокартона Made in Bulgaria.

Освен като производствена мощност, с огромните си складови площи заводът представлява и търговски логистичен център, който ще улесни работата на дистрибуторите на продуктите на Knauf в страната.

Завод „Марица“ е втората голяма инвестиция на концерна Knauf в България. Основаното през 1993 г. дружество „Кнауф България“ ЕООД, дъщерна фирма на австрийското поделение Knauf GmbH, закупува през 1997 г. съществуващия завод за гипсофазер във Видин. С инвестиция от над 20 млн. долара заводът е основно преоборудван и превърнат в модерно предприятие. 90% от неговата продукция (плочите Vidiwall и Widifloor) се изнася в Австрия, Швейцария, Италия и други държави.

Knauf е фамилна фирма, основана от братята д-р Алфонс и Карл Кнауф през 1932 г. в Ипхофен, Германия. От 1980 г. компанията се ръководи от техните синове Николаус и Балдуин Кнауф. Към момента компанията притежава над 130 завода и предприятия по целия свят.

Г-жа Беатрикс Кнауф, генерален мениджър за Централна и Източна Европа, Манфред Грундке, генерален мениджър на „Кнауф гипс КГ“, г-н Димитър Драчев, заместник областен управител на Стара Загора и Николай Тонев, кмет на общ. Гълъбово ритуално прерязват лентата

За повече информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото