В категории: Брой 11/2007, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Ъглошлифовъчните машини на Skil

Сред последните новостите в продуктовата гама на Skil фигурира и новият модел 9235 ръчна ъглошлифовъчна машина. Тя е от най-разпространения и с най-универсално предназначение клас, работещ с диск Ø125, а мощността на двигателя ù е 600 W. Неголямата мощност я прави подходяща за извършване на по-малко натоварващи машината операции по шлифоване и рязане. Основното ù предимство е ниската ù цена, което я прави изключително подходяща като инструмент за домашната работилница, където не се очаква продължителна работа с голямо натоварване.

Появата на новия модел ни подтикна да направим подробен преглед на цялата палитра ъглошлифовъчни машини на Skil. Задача се оказа с повишена трудност, защото към момента се предлагат над 40 модела, а по наше мнение, този е измежду производителите, които публикуват твърде оскъдна техническа информация за своите машини.

За да бъдем максимално конкретни и полезни на читателите си, ще се ограничим само с моделите, които към момента се предлагат у нас – общо 12 машини.

По общоприетото разграничение те се разделят на три групи според диаметъра на абразивния диск – 115 mm, 125 mm и 230 mm.

Машини с диаметър на диска – 115 mm и 125 mm

Правим уговорката, че машините на Skil по правило са насочени към масовия пазар за домашни майстори, поради което производителят специално набляга върху постигане на възможно по-ниска цена, съчетаваща се с достатъчно добра производителност, издръжливост и гарантирана сигурност за работа при тези условия на експлоатация. Поради това само топмоделът в серията с диаметър на диска 125 mm (9470) може да се похвали с типичните за най-добрите от този вид машини характеристики: плавно регулиране на честотата на въртене в границите 2500– 11 000 min–1, електронна система за плавно развъртане, система за поддържане на постоянна честота на въртене, независимо от натоварването, голяма мощност (1250 W). Отново с цел поевтиняване всички машини имат класическата система за фиксиране на работния диск с гайка и ключ, макар да са подготвени за използване на специалната притягаща шайба по системата Clic, при която притягането става само на ръка. В зависимост от модела при част от тях предпазният щит се фиксира с винт и гайка, при други – с лостов механизъм, а при шест от машините е използвана по-модерната система Clic, която позволява лесно завъртане на щита само с една ръка и без инструмент. Това несъмнено е удобство, свързано с безопасността на работа, защото позволява по-лесно и бързо нагласяване на щита с оглед осигуряване на максимална защита от потока нажежени метални частици, неметални парченца или при счупване на диска.

Характерен за ъглошлифовъчните машини на Skil е удобният и същевременно сигурно действащ плъзгащ се превключвател, който се задейства чрез избутване напред, включително без да се налага сваляне на работната ръкавица. Всички машини имат втора ръкохватка, която може да бъде поставена отляво или отдясно на главата. Смяната на диска се улеснява, като въртенето на вала се блокира с нарочен за това бутон.

Преобладаващата част от малките ъглошлифовъчни машини имат класическото цилиндрично тяло, което се обхваща с едната ръка, докато при нужда втората държи предната ръкохватка. Моделите от серията Grindcat (9240 и 9245) се отличават с необичайната си форма, която очевидно не е самоцелно хрумване на дизайнера, а много добро от ергономична гледна точка решение. Тялото на машината е моделирано така, че да се обхваща по-удобно и да се държи по-сигурно по време на работа. Нещо повече – машините имат по две основни ръкохватки – в края и в средата на тялото, съответно и два пускови бутона. Това е допълнително улеснение, което позволява оптимален избор на начина на държане. Не бива да се забравя, че сигурното обхващане на машината с ръка и удобството при включване и изключване на захранването, са свързани със сигурността при работа, и затова всяко такова решение заслужава специално внимание.

Моделите 9450, 9460 и 9470 имат особеността, че ключът за гайката, с която се закрепва дискът, се съхранява в кухината на предната ръкохватка. Така при нужда той винаги ще бъде под ръка.

Машини с диаметър на диска 230 mm

В тази група се предлагат три модела, чиито технически и експлоатационни характеристики ги правят подходящи за дейности, свързани с високо и продължително натоварване и работа при крайно неблагоприятни условия, които изискват повишена защита на двигателя, включително срещу силно абразивния прах, който се отделя при рязане на строителни материали и най-вече на бетон. Поради това те са пригодени за рязане на облицовъчни плочи от естествен камък, на масивни изделия от бетон, на зидария от твърди керамични тухли и др. Новост в тази група е моделът 2007, който се предлага от второто тримесечие на тази година. Характерна за машината е електронната система за плавно развъртане на диска, което е съществено удобство и значително повишава безопасността при работа. Причина за това е голямата маса на диска с диаметър 230 mm (особено при по-дебелите дискове за пилене), поради което в момента на пускане ръцете изпитват доста силно ударно натоварване, което и при най-малкото невнимание и нестабилно държане на машината може да предизвика нещастен случай. Формата на основната ръкохватка улеснява държането на тази машина и по-добре защитава пусковия бутон от случайно задействане, а еластичната вложка от горната ù страна намалява предаваните на ръката вибрации. Предната ръкохватка може да се завива странично от двете страни или върху горната страна на главата ù – според условията на работа. Фиксирането на предпазния щит се извършва по изпитаната и сигурна система с винт и гайка.

Заслужава да се отбележи и нещо друго, характерно за машините на Skil. Най-често те се продават в комплект с най-необходимите работни инструменти, така че още при първото изваждане от кутията или удобния за носене и съхраняване куфар, човек да може да започне работа. Комплектацията зависи от модела, но най-често той съдържа карбофлексен диск за рязане на метал и диск с диамантена посипка без сегменти, предназначен за рязане на фаянсови и теракотени облицовъчни плочи. Известно е, че този вид машини използват още карбофлексни дискове за рязане на неметални материали (керамични и каменни плочи, тухли, керемиди, бетонни елементи), дискове за пилене на метали и различни по големина, форма и твърдост ротационни четки. По-мощните машини може да се използват и за шлифоване на повърхности от бетон, различни видове мозайки, каменни облицовки и др. с помощта на специални камъни с формата на пресечен конус (камбана или чаша).

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото