В категории: Брой 9-10/2001, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Шлифоване на бетон

 

Темата за диамантените инструменти отново отваря една дискусия, на която точен отговор, очевидно, не може да се даде: „Къде минава границата между любителските и професионалните инструменти? А кои пък принадлежат към групата на полупрофесионалните?”. Според някои диамантените инструменти задължително се отнасят към групата на професионалните, навярно защото думичката „диамант” тутакси извиква представата за лукс и недостъпно високи цени. Вярно е, че диамантените дискове за рязане, които представихме подробно в предишния брой на списанието, не са измежду най-евтините инструменти. При това те, по-точно казано, спадат към консумативите, т.е. в процеса на работа се износват и след непродължителен срок трябва да се подменят с нови. Цената на един диск за рязане най-вече зависи от неговите експлоатационни характеристики и в по-малка степен – от диаметъра му. В зависимост от вида на рязания материал – стар или пресен бетон, камък, асфалт и т.н., се подбира и най-подходящият диск. Изборът зависи и от честотата на неговото използване или, най-общо казано, от сумарната дължина на рязане, която се предвижда.

Само за ориентация ще споменем, че малък диск (Ø125) с гладка режеща повърхност, т.е. без сегменти, предназначен за рязане на керамични плочки, струва около 15 лв. Диск с диаметър 230 mm от серията Professional eco на Bosch с универсално предназначение е съответно и най-евтин – 85-90 лв. Професионален диск с универсално предназначение, предвиден за голямо натоварване, производство на друга фирма, специализирана основно в производството на абразивни инструменти – Rhodius, например, вече струва около 180 лв. С един такъв диск в работилниците за изработване на каменни плотове и подпрозоречни дъски, накацали покрай околовръстното шосе в София, се режат по около 300 линейни метра каменни плочи. Работа, която по друг начин и с друг инструмент не може да се свърши. В добавка ще споменем, че всеки, заменил обикновения абразивен диск за рязане на неметали с диамантен диск, в първия миг остава удивен от лекотата, с която реже диамантеният. Машината работи само под действие на собственото си тегло, а камъкът се реже с лекотата, с която ръчен циркуляр се справя с дървена греда, образно казано.

Така че, според нас, изборът на машината и инструмента единствено зависят от вида и работата, която има да се върши. Ако сте захванали например облицовката на зидове и пътеки в градината със станалите особено модерни напоследък каменни плочи, без ъглошлифовъчна машина и диамантен диск няма да минете.

Докато при рязането нещата, общо взето, са ясни, то доста по-малко познати са възможностите и техниката за „шлифоване” на бетонни повърхности. Под „шлифоване” тук разбираме доста широк диапазон от повърхностни обработки, които започват от съвсем грубото и същевременно с висока отнемаща способност „изпилване” на материала (подобно на рашпилата в дърводелството) до финото шлифоване на мозаечна повърхност или предмети от гранит, например.

Това действително е дейност, която не спада към неделните занимания на домашния майстор и затова машините и инструментите за шлифоване на бетонни повърхности с чиста съвест ще отнесем към лагера на професионалите.

Такава именно специализирана машина е моделът GBR 14 CA на Bosch. Тя работи със специален диамантен диск с формата на чиния, с диаметър 125 mm. Най-същественото при тази машина е, че е конструирана да работи практически безпрашно, т.е. цялото количество прах, което се отделя при шлифоването (а то съвсем не е малко), се засмуква и събира. Качество, което веднага ще оцени всеки опитал се да извърши подобна операция със стандартна ъглошлифовъчна машина и конична корона за шлифоване. Машината е идеалният инструмент за безпрашно циклене на бетон, циментови замазки, на мозайки, покрития от мраморни плочи и други каменни материали, на гранит и т.н. Тя е направо неоценима, когато се налага почистване на изтеклия през процепите на кофража циментов разтвор върху колони, пояси и греди, при подравняване и заглаждане на повърхността на отлети от бетон стени. Незаменима е при обработката на бетонни изделия, чиято повърхност няма да се измазва, а ще остане открита. Когато предстои измазване, доброто подравняване на основата впоследствие може значително да намали дебелината на мазилката и да я сведе до тънък пласт декоративна мазилка без подложен пласт (хастар). Машината е незаменима и при премахване на стари лако-бояджийски покрития върху бетонни повърхности, за почистване на остатъци от кофражни масла – сигурна предпоставка за падане на мазилката от тавана и др. В редица случаи тя е единственото средство за почистване на бетонни или облицовани с каменни плочи стени от една от проявите на съвременното варварство – т.нар. графити.

Машината GBR 14 C има номинална мощност 1400 W, а честотата ґ на въртене може да се регулира в границите 6 000-11 000 min-1. Тя тежи само 2,6 kg, което я прави удобна за шлифоване и на вертикални плоскости или даже за работа над главата. Тя се държи лесно и се води сигурно, като се държи с две ръце за тялото и специалната ръкохватка.

Корпусът на машината почти напълно покрива диамантения шлифовъчен диск и цялото количество прах се засмуква и отвежда през гъвкава аспирационна тръба към прахосмукачката. Машината има патентована система за защита от прахта, поради което експлоатационната ґ дълготрайност и досега е ненадмината.

Като повечето машини от този клас, GBR 14 C има електронно поддържане на оптималните обороти, сервизен дисплей за сигнализиране при предстояща смяна на четките, защита срещу неочаквано прекъсване на захранването и т.н.

 

Машината работи със специални шлифовъчни дискове с формата на чиния. Те са изработени от метал и по периферията, откъм долната им част, са запоени абразивните сегменти с лазерен лъч . Това гарантира 100% сигурност срещу откъртване на някой от тях по време на работа. Те съдържат диамантени зърна, споени с подбрани метални сплави в зависимост от обработвания материал. Делят се, най-общо казано, на четири групи.

Дискове за шлифоване на:

♦ бетонни повърхности, предимно от стар, добре втвърден бетон;

♦ абразивни материали;

♦ циментови замазки;

♦ гранит и други каменни материали.

Дисковете на Bosch съответно носят наименованията: BPP, APP, SPP, UPP-T, BP, AP или BPE.

Изборът се прави лесно по таблиците, които производителят предоставя за пълната или частична пригодност в зависимост от избрания материал.

Накрая ще споменем, че тези дискове са отлично балансирани, което практика изключва появата на вибрации по време на работа. НС

Шлифоване на бетон
от
кл.думи:
4,4 / 5 звезди
Шлифоване на бетон Често пъти се налага коригиране на повърхността на отлети от бетон строителни елементи, както и нейното заглаждане от естетични съображения, примерно при изтекъл от кофража втвърден циментов разтвор. В статията е описана специализирана ръчна шлайфмашина на Bosch, работеща с диск с диаманти сегменти.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото