В категории: 2017, Актуални статии, Брой 3-4/2017, Водопровод и канализация, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Акумулаторна ъглошлайфмашина за рязане на строителни материали STIHL TSA 230

Тази машина е поредната новост за българския пазар. Самият производител я определя като „Малка на габарити, голяма в работата“. Машината е ценен помощник, когато се налага при ограничени обеми на работа да се режат минерални строителни материали, метални профили, тръби. Към момента на своето появяване на световния пазар, в средата на 2014 г., тя е световна новост. Доказала възможностите си на световния пазар, дойде време STIHL TSA 230 да заеме място и на българския пазар.

Ъглошлайфмашината притежава всички предимства и предлага характерните за всеки акумулаторно захранван инструмент удобства при работа. Тя е компактна и лека за този вид машини (3,9 kg без батерия и диск), повратлива, позволява лесна и удобна работа. Стартирането й се свежда единствено до натискане на пусковия бутон. Подобно на останалите инструменти и машини от акумулаторната серия STIHL PRO, и тази има силно изчистена обтекаема форма, без задържащи прахта и други замърсявания места, а гладката повърхност на тялото й допълнително снижава отлагането на прах и други замърсители. Машината е защитена срещу проникване на вода, което в случая е от особено значение, защото, както се полага за такава машина, освен за сухо, тя е предназначена и за мокро рязане – охлаждане на диамантения диск с вода.

Машината работи с диск с диаметър 230 mm и може да реже строителни материали с дебелина (или на дълбочина) до 70 mm. За различните видове материали STIHL предлага подходящи дискове:

» K-ME. Карбофлексни за рязане на изделия от стомана (армировъчни пръти, профили от стомана, ламарина и други изделия от неръждаема стомана) с дебелина до 12 mm. Може да се използва и за рязане на профили, тръби и др. изделия от цветни метали.

» D-X100. Диамантен диск с универсално предназначение. Използва се за рязане на бетон, включително с усилена армировка, на естествен камък с висока твърдост, тръби от ковък чугун и др. Способен е да прерязва армировъчни стоманени пръти с диаметър до 10 mm.

» D-B10. Това е евтин диамантен диск, предназначен за рязане на тухли и керемиди, изделия и елементи от бетон, включително с лека армировка.

Към машината се предлага и приспособление за воденето й с предварително зададена дълбочина на рязане. Друго голямо предимство на това приспособление е възможността за засмукване с прахосмукачка на отделяната при рязането прах. Така силно се намалява замърсяването на околното пространство.

Въртеливото движение от електродвигателя на диска се предава посредством ремък, като предавката не се нуждае от обслужване.

За осигуряване на безопасна работа дискът е частично покрит с предпазен щит, изработен като прецизна магнезиева отливка.

За тази машина производителят препоръчва акумулаторна батерия AP 300, която осигурява продължителност на работа до 18 min. При необходимост от осигуряване на по-голяма продължителност трябва да се използва носена в раница батерия AR 2000 или AR 3000. В такъв случай продължителността на работа се удължава до 75 min с първата и до 95 min с втората батерия.

Акумулаторна ъглошлайфмашина за рязане на строителни материали STIHL TSA 230
от
кл.думи:
4,6 / 5 звезди
Ъглошлайфмашина за рязане на строителни материали STIHL - водеща компания в производството на ръчна механизирана техника за работа в гората и градината е производител и на специални ъглошлайфмашини, предназначени за рязане на минерални строителни материали, метални профили, тръби. При появата си на пазара описаният в статията модел - STIHL TSA 230, е световна новост.

Коментирайте или задайте въпрос









Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 




към началото