В категории: Брой 11/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Настолни циркулярни триони на Sparky Eltos

Сред новите машини, които „Спарки Елтос“ представи за пръв път на тазгодишния Технически панаир в Пловдив, най-силно привлякоха нашето, а и на повечето посетители, внимание двата настолни циркулярни триона TKN 80D и TKN 95D. Досега в производствената листа на българския производител липсваше такъв вид машина. Запълването на тази празнина може да се каже, че поради голямото търсене на този вид циркулярни триони, е удар в десетката. Те са универсални инструменти за напречно разкрояване, които в неимоверна степен улесняват работата в дърводелската работилница. Когато става дума пък за работа на място, на самия обект, както работят специалистите по поставяне на подови покрития от паркетни дъски или дюшеме, монтиращите дограма, дърводелците, сглобяващи на място стелажи, рафтове и друго обзавеждане, както и за строителните дърводелци, правещи дъсчена обшивка на покрива, наличието на такава машина е условие, без което не може.

При еднаква мощност на електродвигателя двата модела се различават по диаметъра на циркулярния диск и съответно по дълбочината и широчината на рязане. При TKN 80D той е с външен диаметър 250 mm и съответно максимални дълбочина и широчина на рязане 80 mm и 280 mm, докато TKN 95D работи с диск с външен диаметър 305 mm, реже при максимална дълбочина 95 mm и максимална широчина 305 mm. Максималните размери при рязане под ъгъл, под наклон и при комбинирано рязане за двете машини са дадени в таблицата. Тук ще се спрем по-подробно на модела TKN 95D, който ни бе предоставен от „Спарки Елтос“ за тестване, и чийто снимки поместваме тук.

От пръв поглед се вижда, че машината е измежду най-големите, които се предлагат на пазара въобще. Това ни подтикна да се поровим из Интернет и без да претендираме за абсолютна изчерпателност, може да се каже, че от водещите световни марки само Metabo предлага един модел с по-голяма широчина на рязане. Това е и още едно доказателство, че и тази машина на „Спарки Елтос“ е предназначена за професионална употреба, когато широчината и дълбочината на рязане са от решаващо значение. Голямата широчина на рязане е постигната благодарение на големия диаметър на циркулярния диск и най-вече на механизма за паралелно водене на блока с електродвигателя с помощта на два паралелни плъзгача с шлифована повърхност. Лагеруването е със сачмени, а не с плъзгащи лагери, поради което движението на блока се осъществява почти без никакво усилие. Помислено е и за такива дребни наглед неща като тънките пръстеновидни гумени буфери, които омекотяват евентуалния удар при достигане на блока в крайно положение. Когато се режат дъски с широчина до около 140 mm, блокът се застопорява в крайно задно положение чрез завиване на предвидения за това винт и рязането се извършва единствено чрез накланяне надолу на циркулярния диск. По-широките дъски се режат при освободено движение на блока – изтеглянето му до крайно предно положение и постепенно избутване назад, при което дъската се прерязва.

Освен за напречно рязане, циркулярният трион може да се използва и за прорязване на канали. Това е възможно благодарение на плъзгането на блока с диска и възможността дълбочината на рязане предварително да се ограничи до желаната стойност с помощта на специален регулировъчен винт. При веднъж зададена дълбочина, всички срезове, направени без промяна на регулировката, ще имат еднаква дълбочина.

Основата на циркулярния трион може да се завърта вляво и вдясно за рязане под максимален ъгъл 52о. Пружинен механизъм улеснява точното фиксиране на въртящата се основа при най-често използваните ъгли за рязане, след което основата се застопорява с винтов механизъм. Подобно на всички триони от този вид, блокът, респективно режещият диск, може да се наклонява и странично при ъгъл до 45о. Освен механизмът за неподвижно застопоряване при избрания ъгъл има и още един ограничител, който определя посоката на наклоняване – вляво или вдясно. Циркулярният диск е за бързо рязане на детайли от масивна дървесина с 32 странично скосени с редуваща се посока на наклона твърдосплавни зъба с широчина 3,0 mm.

Този вид циркулярни триони са предвидени за лесно пренасяне до мястото на работа от обект на обект и моделът TKN 95D не прави изключение, защото безпроблемно се побира в багажника на лек автомобил. Теглото му е 25,2 kg, а по-малкият TKN 80D тежи 21,5 kg.

Все пак TKN 95D е по-подходящ за стационарно използване в дърводелска работилница. Поради това, че е предвиден за разкрояване на по-широки, вероятно и по-дълги дъски, за по-голяма стабилност основата му има 4 широко разперени встрани крака с пробити в тях отвори. Това позволява неподвижното му закрепване към работния плот или пък върху подходящо парче дебел шперплат, осигуряващо стабилна основа, когато машината е поставена направо върху пода.

За стабилното задържане на рязаната дъска или летва те се фиксират с малка винтова стяга, а при рязане на по-дълги и съответно по-лесно огъващи се дъски, отстрани на основата се поставят две допълнителни опори, които разширява зоната на подпиране.

И двете машини имат колекторни електродвигатели с мощност 1800 W, а честотата на въртене на диска е 5000 min–1. Под основната ръкохватка се намира предпазител, който не позволя неволно включване на двигателя и завъртане на предпазния щит, което става при навеждането на блока за рязане.

И двете машини имат насочваща система с два успоредни лазерни лъча, очертаващи линията на рязане. Единият показва дясната страна, по която режат зъбите на диска и е настроен фабрично. Вторият позволява странично преместване, така че очертаната от него линия да съвпада точно с левия ръб по линията на рязане. Това позволява настройката да се променя в зависимост от дебелината на режещите зъби.

Отделените при рязането стружки се засмукват през отвор в основата и събират в платнена торбичка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото