В категории: 2017, Актуални статии, Брой 7-8/2017, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Покриви, Ремонти, Топлоизолация, Хидроизолация, Хоби

Ръчните такери на NOVUS. Избор на подходящите за даден такер скоби и гвоздеи.

Такерът, подобно на своя събрат, класическия канцеларски телбод, е незаменим, широко разпространен инструмент с приложение било в бита, било в редица професионални дейности. Такерите основно работят със специални скоби, поради което са идеалният инструмент за приковаване към основа от дърво на различни материали, които лесно се прокъсват или не могат да бъдат захванати с гвоздеи. Това ги прави задължителен инструмент в тапицерството, при закрепване на противокомарни и други мрежи към дървени рамки, приковаване на гумени уплътнители към врати и прозорци, закрепване на хидроизолиращи и пародифузионни фолия (мембрани) при изпълнение на покривни покрития и т.н. Има и такери, предназначени за закрепване със специални скоби на нисковолтови кабели. Някои от такерите са пригодени и за забиване на тънки гвоздеи. Това е голямо улеснение при закрепване на подови первазни и други декоративни летви, защото работата върви лесно и бързо, а главичката на гвоздея почти не се забелязва и не загрозява.

Широкото разпространение и различни приложения на този инструмент е причина, освен с механични, разчитащи единствено на силата на ръката, семейството такери да се рои и с електрически задвижвани, включително с акумулаторно захранване и пневматични такери. Последните две групи намират предимно професионално приложение.

Затова тук ще спрем вниманието си на ръчните такери, производство на един от световните лидери в тази област ‒ немската компания NOVUS Hefttechnik, член на групата Еmco. От основаването си през 1949 г. досега тя е тясно специализирана в производството на три групи инструменти за закрепвания – такери, клещи за кухи (слепи) винтове и канцеларски телбоди. Във всяка от тези групи NOVUS предлага пълната гама от типични любителски до професионални инструменти, както и пълен набор от скоби, пирони, нитове и др. скрепващи материали.

В България продуктите с марката NOVUS се внасят чрез фирма „Ташев-Галвинг“ ООД. Поради това те бяха представени и на проведената през април т.г. поредна партньорска среща. Ние, от своя страна, ще запознаем читателите на списанието с гамата ръчни такери на NOVUS, които към момента се предлагат у нас.

Както при повечето дейности, колкото е важен инструментът, толкова, а често и от по-голямо значение за успешно свършената работа, са използваните скрепващи материали – скоби и гвоздеи. Особено при скобите съществува голямо разнообразие – с различна широчина и дължина, размери на напречното сечение на материала, от който са изготвени, различия има и в неговата твърдост. По правило колкото скобите са по-дълги, толкова твърдостта на материала е по-голяма. Отделна група са дъгообразно огънатите скоби, предназначени за закрепване на нисковолтови електрически кабели.

Наличното на пазара разнообразие и множеството производители поражда хаос, което прави намирането на подходящите скоби за дадена марка и модел такер често задача с повишена трудност. Има различия в обозначенията – едни размери са дадени в милиметри, други в инчове и т.н.

Изборът на такер NOVUS има и това предимство, че фирмата произвежда широк асортимент от различни по вид, размери и форма скоби и гвоздеи – общо 12 вида. За по-лесно ориентиране освен с цифрено-буквено обозначение, всеки тип е обозначен с една едро изписана буква, поставена върху подложка с различен цвят. Отделно всяка от тези групи (типове) скоби или гвоздеи съдържа разновидности с различна дължина.

Това многообразие се дължи и на факта, че като производител с утвърдено качество, скрепващите материали на NOVUS се предпочитат и от притежателите на такери с друга марка. Пътеводител в това море от скоби и гвоздеи е предоставената ни от „Ташев-Галвинг“ таблица, в която е посочено за кои марки и модели такери, кои са подходящите скрепващи материали на NOVUS.

Връщаме се към сeмейството ръчни такери на NOVUS, част от които работят със скоби от тип A и D, а други, само с тип А. Единствен, най-мощният модел J-29, може да работи и с гвоздеи тип E. В скоби са отбелязани типове скоби, предназначени за такери на други производители.

Скобите тип A (B и H) са по-фини – имат правоъгълно напречно сечение с широчина 0,75 mm. Те са стандартно решение при закрепване на текстилни материали, тънки метални етикети, картон и дебела хартия, мрежести материали, тънки дървени лайсни и др. Особено ценни са при закрепване на различни тъкани, понеже пробивайки ги скобата не ги разкъсва и поврежда. Същевременно тези скоби осигуряват достатъчно здраво закрепване.

Скобите тип D (F, G, R) имат значително по-широко (1,25 mm) напречно сечение. Те се използват в случаите, когато скобата не бива да прокъса закрепвания материал, а да го притиска и задържа. Такива материали са полиетиленови и други фолиа, каширани с алуминиево фолио мушами, картон, омаслена хартия и др. Приложената от скобата сила на натиск се разпределя върху по-голяма площ, което намалява вероятността от прокъсване на материала и компрометиране на неговото закрепване.

Гвоздеи тип E (T). Използват се за закрепване чрез приковаване на предмети с предимно декоративно предназначение, които не са натоварени силно – декоративни летви, подови первази др. Малката им глава потъва в материала и почти не се забелязва върху повърхността. Същевременно гвоздеите осигуряват достатъчно здраво закрепване.

Само за пълнота ще споменем, че скобите тип C са съвсем тесни (с малка широчина), поради което се използват, когато се цели да бъдат възможно най-незабележими. Скобите S и L са специализирани на закрепване на нисковолтови и антенни кабели.

От всеки тип се предлагат скоби с различна дължина. Така например от най-често използваният тип A се предлагат скоби с дължина от 4 до 18 mm. При тип D дължината на скобите варира от 6 до 14 mm.

Тук има още една особеност. Повечето скоби имат заострен като длето връх (тип C, според обозначението на NOVUS). Пробиват направо и на точно желаното място, включително успешно се използват в непосредствена близост до ръба на рамката примерно. При други скоби върховете им са заострени чрез скосяване по широката част на напречното сечение на стоманата – единият с наклон в ляво, другият с наклон вдясно. Наподобяват чапраза на зъбите на трион. Това улеснява проникването на скобата в дървото и постигане на по-голяма дълбочина при забиване – при тип D, например, до 18 mm вместо 14 mm. Този вид скоби по-сигурно задържат в дървото и са по-устойчиви срещу изскубване. Те не са подходящо за закрепвания в близост до краищата на рамката.

Изборът на дължината на скобите зависи от дебелината на закрепвания предмет, твърдостта на дървесината, в която става закрепването, както и според възможностите на такера – силата на удара при забиване. При мека дървесина правилото е 2/3 от скобата да бъдат забити в нея. При по-твърди видове дървесина дълбочината на забиване може да бъде и по-малка, примерно при съотношение 1:1.

Професионална серия такери

Тази група включва три модела с предимно професионално предназначение, на което съответстват техните възможности и технически характеристики. Същевременно, по наше мнение, в повечето случаи си заслужава покупката на макар и по-скъп, но с повече възможности инструмент.

Характерно за тях е металното тяло, което е предимство продължителна, силно натоварена работа.

Такерите на NOVUS може да бъдат групирани още според материала, от който е изработено тялото им – метал или пластмаса, както и според максималната дълбочина на забиване – при скобите до 14 mm или до 10 mm.

Модел J-29

Този е на-мощният, здрав и дълготраен такер, подходящ за различни закрепвания и предимно професионални приложения. Масивното му тяло е изработено от здрава цинкова сплав. По-голямата маса в случая има допълнително предимство, защото намалява силата на обратния удар (отката) при всяка задействане на ударния механизъм. Това важи и за модела J-25, чието тяло е от същия материал.

J-29 е подходящ за забиване на скоби тип A и D с дължини от 6 до 14 mm, както и на гвоздеи (тип E) с дължина до 16 mm. Необходимо е да се подчертае, че единствено този модел може за работи с гвоздеи. Освен това този, както и моделът J-25, могат да работят и със скоби тип H и G, които се използват за специалните такери-чук.

Механизмът за избор на типа скоба или гвоздей е усъвършенстван в сравнение с по-стари модели. Тук настройката се свежда да преместване на намиращ се на челото на инструмента плъзгач. Такерът има механизъм за двустепенно регулиране на силата на удара, който натегнатата пружина нанася чрез ударника.

Характерна за този модел е и удълженият край на ударния механизъм, който стърчи с 6 mm под основата на такера. Това е направено с цел създаване на условия за по-прецизно приковаване на места със затруднен достъп и ограничена видимост.

Такерът има подвижна опора, която може да се застопорява през 5 mm, както и 10-сантиметрова мерна скала, която започва от отвора, през който се „изстрелват” скобите или гвоздеите. Това позволява те да бъдат забити по продължение на права линия. Поставянето на скобите и гвоздеите в магазина на такера е улеснено, като механизмът работи с лекота. Магазинът побира до 150 скоби тип А, 85 скоби тип D и 85 гвоздея. В предния край на тялото, в близост до ударния механизъм, има два двустранно разположени елипсовидни отвори, през който се вижда дали магазинът е празен или не.

Ръкохватката на ударния механизъм е с ергономична форма и има щадящо ръката еластично покритие. Предвиден е и механизъм за нейното заключване в прибрано към тялото положение, когато инструментът не се използва. Такерът тежи 960 g.

Модел J-27

Професионален модел с олекотено метално тяло поради използването на здрава алуминиева сплав, която му осигурява дълготрайна работа. Предназначен е за забиване на скоби тип A и D с дължини от 6 до 14 mm. Предназначен е за използване в бита, в домашната и занаятчийска работилници.

Подобно на предишния модел, и този има аналогичен механизъм за настройване на такера според типа на скобите, както и двустепенно регулиране на силата на удара. Ръкохватката за задействане на ударния механизъм е същата, както и системата й за фиксиране в неработно състояние на инструмента. Магазинът побира до 140 скоби тип А и до 85 скоби тип D. Теглото на този „олекотен“ модел е 590 g.

Модел J-25

Този е най-малък, съответно и най-лек от серията професионални ръчни такери. Същевременно има масивно здраво метално тяло от цинкова сплав, която му осигурява голяма дълготрайност и минимален откат. Той може да работи със скоби тип А при дължина от 4 до 10 mm и тип D, при същите дължини. Механизмът за настройване на такера според типа на скобите е същият като при вече описаните модели. Същото се отнася и за ръкохватката и нейното фиксиране в неработно положение. Механизъм за регулиране на силата на удара няма.

За този такер бихме добавили още, че съчетанието между скобите, с които работи и олекотената конструкция на такера, без да се прави компромис със здравината и дълготрайността, подсказват, че това е професионален инструмент, предназначен за продължителна, сравнително еднотипна употреба, примерно за мебелно тапицерство. Теглото му е 620 g.

Любителска серия такери

Характерно за тази серия е замяната на метала при изработване на тялото с висококачествена здрава пластмаса, което очевидно цели както олекотяване, така и поевтиняване на инструмента.

Модел J-17

Този модел би могъл да бъде класиран като междинен за двете серии. С тяло от пластмаса, което в днешно време едва ли може да се възприема като отстъпление в здравина и издържливост, той има възможностите на професионалния J-27. С уговорката, разбира се, че не може да го замени пълноценно, когато става дума за работа при голямо натоварване. Може да работи със скоби тип A и D с дължини от 6 до 14 mm. Има механизъм за настройване на инструмента според типа на скобите, както и двустепенно регулиране на силата на удара, който ударникът нанася. Ръкохватката за задействане на ударния механизъм е същата, както и системата й за фиксиране в неработно състояние на инструмента. Този и следващият модел J-13 производителят определя като инструменти с универсално приложение. Тежи 420 g.

Модел J-13

Този е още по-олекотен и опростен модел, предназначен за работа единствено със скоби тип А при дължини от 4 до 10 mm. Магазинът за поставяне на скобите е като при другите модели. Ръкохватката е метална. Тежи 250 g.

Модел J-11

Този такер отговаря най-пълно на представата за практичен любителски инструмент. Работи със скоби тип А при дължина 4–8 mm. Предназначен е за обичайните потребности от закрепване при декорация и други дейности в домакинството и градината. Теглото му е само 150 g.

Всички такери на NOVUS има гаранция 2 години.

В заключение семейството от шест модела предоставя добри възможности за избора според вида дейност, натоварване и цена. Покриват палитрата от хоби приложения, през универсална употреба до професионално използване.

За допълнителна информация и покупка на такери, скоби и гвоздеи на NOVUS посетите електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото