В категории: 2017, Актуални статии, Брой 5-6/2017, Градина

Моторна коса за екстремни терени STIHL FR 410 C-E

Моторната коса STIHL FR 410 C-E е специално предназначена за косене на стръмни терени. Работата на такива места изисква значителни физически усилия от работника, както и повишено внимание за пазене на равновесие. Необходима е и мощна машина, способна да се справя с жилава и сплъстена дива растителност, бурени, къпини, включително тънкостеблени храсталаци.

Обичайната конструкция на моторните коси, независимо от мощността им, е двигателят и режещият агрегат да бъдат свързани посредством тръба в едно цяло. Поради това и тежестта на двигателя се поема или от ръцете, или лежи на раменете чрез самар, което е характерно за по-мощните и тежки модели.

За модела FR 410 C-E конструкторите на STIHL са избрали друго решение. Двигателят е отделен от режещата гарнитура, като е поставен на самар и се носи на гръб. Ръцете държат и движат само силно олекотената коса – косящия апарат, закрепен към лека метална тръба с ръкохватка. Задвижването на режещия метален нож се извършва посредством гъвкав вал.

Тежестта на двигателя се поема от раменете и гръбначния стълб. Освен това, неговият център на тежестта се намира максимално близо до гръбначния стълб на човека и попада в опорната площ между краката. Това улеснява баланса на тялото и не налага полагане на допълнителни физически усилия за уравновесяване на теглото на двигателя – сериозно предимство при работа на стръмен терен и в пресечена местност.

Двигателят с вътрешно горене е монтиран на самара посредством ефективно действаща антивибрационна система, която погасява вибрациите, с което се осигурява желаният комфорт при работа. За това също така допринася профилът на самара, който приляга добре и равномерно разпределя натиска върху гърба, а широките, дебело подплатени ремъци разпределят натоварването върху раменете. В долния си край самарът има широк, също добре подплатен ремък, който обхваща кръста и се закопчава отпред. Всичко това спомага за сигурното закрепване на двигателя и лесното му, минимално уморяващо носене на гръб.

Обемът на резервоара за гориво е 0,75 l. Това, заедно с икономичния двигател STIHL 2-MIX, осигурява по-продължителна непрекъсната работа, без да се налага често доливане на гориво. Самарът има затварящ се джоб, предназначен за съхраняване на помощни инструменти, на резервен нож и др.

С цел осигуряване на максимални удобства при работа, машината е снабдена със система за запалване на двигателя ErgoStart, която производителят вгражда при моделите, предлагащи максимален работен комфорт. Тук липсва директната връзка между стартовото въже и коляновия вал на двигателя. При издърпване стартовото въже постепенно натяга плоска пружина. Това става чрез неколкократно изтегляне на въжето на малка дължина и със значително по-малко усилие. В даден момент натегнатата пружина завърта коляновия вал. Запалването става с минимално физическо усилие, а ръката е защитена срещу предаване на удар чрез ръкохватката на стартовото въже. Системата ErgoStart позволява запалване на двигателя и без да се налага сваляне на машината от гърба. Това пести време и позволява избягване на усилието, необходимо за сваляне, за обратно повдигане и закрепване на машината върху гърба.

Двигателят STIHL 2-MIX има мощност 2,0 kW/2,7 к.с. (41,6 cm³). Използва се четириканална технология за завихряне на горивно-въздушната смес и подобрено изхвърляне на изгорелите газове от цилиндъра – добре познато решение на почитателите на марката STIHL. Този двутактов двигател изразходва с до 20% по-малко гориво от обикновените двутактови двигатели, а нивото на вредните емисии в изгорелите газове е с около 70% по-ниско. Поради това двигателят отговаря и на най-строгите екологични норми. Той е особено подходящ за косене на гъста и жилава растителност, защото осигурява висок въртящ момент в широк диапазон от честоти на въртене.

Въздушният филтър използва филтриращ елемент от специална хартия. Отличава се с удължен работен цикъл, а смяната му е силно улеснена.

Върху ръкохватката за държане и водене на косата са разположени органите за управление на двигателя, включително допълнителен бутон за неговото изключване. Това също прави работата по-удобна и сигурна.

Предлаганата на нашия пазар коса STIHL FR 410 C-E се доставя с трилистен стоманен нож за косене. Той е особено подходящ за косене и рязане на жилава и сплъстена дива трева, на бурени, къпини, тръстика, трънлив жив плет и друга сходна растителност.

Теглото на косата (без гориво, режещ инструмент и пластмасов предпазител) е 10,8 kg. Дължината (без поставен нож) на машината е 280 cm.

За допълнителни подробности вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Моторна коса за екстремни терени STIHL FR 410 C-E
от
кл.думи:
4,4 / 5 звезди
Моторна коса за стръмни терени Този нов модел на STIHL е предназначен за косене на трева, бурени и ниски тънкостеблени храсталаци на стръмни терени.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2017, Актуални статии, Брой 5-6/2017, Градина

Ключови думи


 
към началото