В категории: 2017, Актуални статии, Брой 7-8/2017, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

RAIDER Industrial – следващото по-високо стъпало

Така, както през 2006 г. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД разшири гамата електроинструменти RAIDER, като я надгради с по-високия клас – RAIDER PRO, сега, в годината на своя 25-годишен юбилей, фирмата прави стъпка към поредното по-високо ниво на качество със серията RAIDER Industrial. Намеренията на производителя са ясно заявени в наименованието на тези електроинструменти – по-висока производителност, по-голяма мощност, по-голяма износоустойчивост, по-добър комфорт при работа.

Електроинструментите RAIDER Industrial се предлагат обичайно с 3-годишна гаранция като за някои тя достига и 5 години. С грижа към клиента, разчитащ в производствената си дейност на тези инструменти, за тяхната поддръжка „Евромастер Импорт Експорт“ е създала специална система на сервизно обслужване ‒ „от врата до врата“. След телефонно обаждане на клиента куриерска служба взима и връща ремонтираната машина в рамките на 3 до 4 денонощия. На клиентите се пести време и грижи, а всички разходи са за сметка на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

Навлизането в този сегмент, традиционно зает от марки със световно утвърдени имена, не е лесна задача. Изисква се продължителна и старателна подготовка. Така след няколко подготвителни години, в навечерието на 25-годишния юбилей, който ще бъде тържествено честван на 23 септември т.г., „Евромастер Импорт Експорт“ пуска на пазара първите няколко машини от тази нова серия. Това са:

– Ръчните ъглошлайфмашини RDI-AG47 Industrial и RDI-AG48 Industrial

– Бормашината RD-ID35 с мрежово захранване

– Два модела перфоратори: RDI-HD44 и RDI-HD45 със захват на инструмента SDS Max. Те са получили пътната си карта към пазара след успешно издържаните многомесечни безмилостни тестове.

 

RDI-AG47 Industrial

Този модел е малка ъглошлайф-машина, работеща с най-често използвания размер на диска – 125 mm. Мощността й е 1050 W, което я нарежда в средния диапазон по мощност при този клас машини. За отбелязване е намаленият диаметър на тялото, което при тези машини служи и за основна ръкохватка. Това е от особена важност, защото позволява удобното обхващане с ръка, машината се държи здраво, и стабилно се води при работа. С ъглошлайфмашината може да се работи като се държи с една или две ръце, според необходимостта, като във втория случай се използва допълнителна ръкохватка. Честотата на въртене на диска е типичната за карбофлексните дискове с диаметър 125 mm – 11 500 minˉ¹. Теглото на машината е 2,2 kg. Цена – 129 лв.

 

RDI-AG48 Industrial

Моделът е мощна ъглошлайфмашина, чийто диск е с диаметър 230 mm. Мощността на електродвигателя е 2500 W. Честотата на въртене на диска е 6600 minˉ¹. Производителят е взел мерки за намаляване на предаваните чрез предната ръкохватка вибрации. Тя има вграден еластичен елемент, който ефективно поглъща част от тях. Доказано е, че този вид ръкохватки намаляват с около 40% нивото на предаваните на ръката вибрации.

Теглото на ъглошлайфмашината е 6,75 kg. Цена – 279 лв.

Останалото описание на техническите характеристики е общо и за двата модела.

За притягане на диска е избран класическият вариант с шайба и ключ. Това решение е предпочетено с оглед постигане на по-ниска продажна цена. В зависимост от пазарното търсене „Евромастер Импорт Експорт“ има готовност да предложи и вариант с ръчно притягане на гайката.

Ъглошлайфмашините имат електронна система за управление на пусковия ток. Тя осигурява плавно, съответно по-безопасно развъртане на диска и едновременно с това предпазва електроинсталацията от поява на токов удар. Отново по линия на безопасността системата се грижи също така за предотвратяване на възможността за самоволно включване на машината след аварийно прекъсване на електрозахранването.

Намотките на статора и ротора са значително по-сигурно защитени чрез многослойно изолиращо лаково покритие. Така се повишава значително експлоатационната дълготрайност на машините. Те са в състояние да работят по-продължителна работа в режим на максимално натоварване. За това допринася и оптимизираната конструкция на турбината, която осигурява по-добро охлаждане на електродвигателя от въздушната струя. Четките са изработени от материал с повишена износоустойчивост, което значително удължава дълготрайността им.

Пусковият прекъсвач също е подбран с оглед на осигуряване на продължителен експлоатационен живот на машините от серията RAIDER Industrial.

Той се задейства чрез избутване с палеца напред и натиск върху извитата част, с което двигателят се включва, а бутонът остава фиксиран в предно положение. По този начин машината е подсигурена срещу неволно включване. Освобождаването на бутона и изключването на машината става само с лек натиск върху повдигнатия заден край на бутона. Това осигурява лесното, бързо и най-вече сигурно прекъсване на захранването, което допълнително спомага за повишаване на безопасността и удобството при работа.

Пусковият бутон се задейства чрез натискане на задния му край и избутване напред. Има възможност да бъде фиксиран при включено положение на машината, като изключването става само с натискане в задния край. Така се осигурява максимално удобна и същевременно безопасна работа, включително се предотвратява неволното включване.

За дълготрайността на машините, включително в условия на работа при продължително натоварване, спомага използването на висококачествени лагери, както и прецизно изработените от специално легирана стомана зъбни колела в редукторна кутия. Греста, която фабрично се поставя в кутията, също е специално подбрана с оглед осигуряване на продължителна работа без необходимост от нейната скорошна подмяна с нова.

Освен използването на специалната антивибрационна предна ръкохватка при модела RDI-AG48 Industrial, и двете машини се отличават с намалено ниво на вибрациите, което е постигнато благодарение на по-прецизното балансиране на ротора на двигателя.

Тялото на машините е изработено от специален полимер, осигуряващ висока устойчивост при удар, включително падане върху твърд под, срещу въздействие на масла и киселини.

 

Бормашина RDI-ID35 Industrial

Тази бормашина с мрежово захранване е усъвършенствана модификация на изключително успешно представящия се досега модел ID 35 от серията RADER PRO. Това е позволило на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД да я осигури с 5-годишна реална гаранция, съобразена с повишеното експлоатационно натоварване, гаранция, зад която стои добре изградената и сигурно действаща сервизна мрежа на фирмата.

Бормашината е проектирана за пробиване в материали, за които не е необходимо ударно действие – метали, дърво, пластмаси и др. Конструкторите са създали олекотена (тегло 1,36 kg), удобна за работа и сигурна бормашина. Мощността й 400 W е достатъчна за пробиване в стомана на отвори с диаметър до 10 mm и до 24 mm в дърво. Честотата на въртене може да се регулира едностепенно в диапазона 0–3000 minˉ¹, както и посоката да се променя.

Патронникът е бързопритягащ, пригоден за работа със свредла с диаметър до 10 mm. Основната му втулка е изработена от стомана. Ръкохватката е ергономично оформена с еластично покрития върху задната част, която опира в дланта. Това позволява продължителна работа без опасност от травмиране на ръката.

Захранващият електрически кабел е с дължина 6 m, което е характерно за високия клас електроинструменти. Цената на бормашината RDI-ID35 Industrial е 89 лв.

 

Перфоратори RDI-HD44 Industrial и RDI-HD45 Industrial

Перфораторите и къртачите са измежду електроинструментите, подложени на най-голямо натоварване. Особено когато става дума за модели, предназначени за индустриално, т.е. за продължителна работа, често при екстремно натоварване. Това обяснява продължителния период на тестване на тези два модела, докато бъдат одобрени за серийно производство с марката RAIDER Industrial.

И двата перфоратора имат SDS max захват на работния инструмент. Като всеки типичен перфоратор, и двата модела имат два режима на работа – пробиване с ударно действие в бетон и други строителни материали и къртене.

Двата модела също така имат светлинен индикатор, който сигнализира за предстояща смяна поради износване на четките. Перфораторите се доставят в удобен за носене и сигурен за съхранение пластмасов куфар.

 

RDI-HD44 Industrial

С тегло от 5,7 kg машината попада в средния клас перфоратори. С мощност от 1100 W тя има енергия на единичния удар 9 J, която съответства на нейния теглови клас. Перфораторът е способен да пробива със свредло в бетон отвори с диаметър до 32 mm. С боркорона може да изрязва отвори с диаметър до 90 mm.

Честотата на въртене на свредлото може да се регулира в диапазона 250–500 minˉ¹, при което честотата на ударите върху опашката ни инструмента се променят от 2000 до 4200 minˉ¹.

При този, както и при следващия модел, са взети ефективни конструктивни мерки за намаляване на вибрациите от машината по време на работа, които чрез задната ръкохватка се предават на ръката. Изпълнението на задната ръкохватка е антивибрационно ‒ в долния си край тя е шарнирно монтирана, а в горния е свързана с корпуса на перфоратора посредством пружинен антивибрационен елемент.

 

RDI-HD45 Industrial

Този перфоратор с тегло 7 kg и енергия на единичния удар 14 J попада в „тежкия“ клас машини. Той е способен да пробива със свредло в бетон отвори с диаметър до 48 mm. С боркорона може да изрязва отвори с диаметър до 120 mm. Мощността на електродвигателя му е 1350 W. Честотата на въртене се регулира плавно в диапазона 250–500 minˉ¹, а честотата на ударите ‒ от 1900 до 3000 minˉ¹. Машината има описаната вече антивибрационна система. Цената на перфоратора RDI-HD45 Industrial е 1199 лв.

 

С новите машини от серията RAIDER Industrial „Евромастер Импорт Експорт“ открива поредния нов сегмент в продуктовата си листа, който тепърва ще се разширява с електроинструменти, пригодени за продължителна работа и високи натоварвания.

За допълнителна информация, посетете сайта на RAIDER.

RAIDER Industrial – следващото по-високо стъпало
от
кл.думи: ,
4.5 / 5 звезди
Следващо стъпало в техниката Евромастер Импорт Експорт прави поредната стъпка към по-високо качество и издръжливост на електроинструментите с марката Raider Industrial.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото