В категории: 2017, Актуални статии, Брой 7-8/2017, Градина, Инструменти

Новият мощен моторен свредел STIHL BT 131

От години моторните свредели заемат съществено място в продуктовата гама на STIHL. Техните отлични технически характеристики и качество им отреждат авторитетно място на световния пазар, включително и в България. Като водещ производител на малки бензинови двигатели, STIHL заема челни позиции в производството на практически всички видове машини за работа в гората и градините, били те дворни или за промишлено производство.

Сред голямото многообразие от видове машини и модели на STIHL, моторните свредели се открояват като незаменим помощник при създаване на нови насаждения. Те неимоверно улесняват издълбаването на дупки в почвата, необходими за разсаждане на младите фиданки, на храстообразни и други растения. Те са незаменим инструмент при засаждане на нови лозя, особено когато става дума за обширни масиви, на всевъзможни декоративни храсти, при залесяване на нови гори и т.н. С две думи, на всякакви растения, за чието засаждане е необходимо издълбаване в почвата на дупка след дупка – тежък физически труд, ако се извършва с класическите ръчни, да не кажем и вече примитивни, инструменти: търнокопи, обикновени и прави лопати.

Горското стопанство и растениевъдството, разбира се, не са единствената област на приложение на моторния свредел. Той се използва навсякъде, където е необходимо издълбаване на дупки в почвата като поставяне на временни огради около строителни обекти, при монтиране на различни дървени или метални конструкции на открито (огради, дворни врати, перголи и т.н.), за взимане на почвени проби и много други. За разлика от копането с търнокоп и лопата, свределът издълбава дупки с форма, близка до цилиндричната. В редица случаи, като отливане на вкопана в почвата бетонна основа за монтиране на някаква, примерно дървена, конструкция, това също е предимство – пести се материал, фундаментът не загрозява.

Моторният свредел неимоверно облекчава непривлекателния тежък физически труд, характерен за изкопните дейности, повишава значително производителността на работа. Ето защо той може да бъде определен като инструмент за професионална употреба, изискващ съответното ниво на качество.

Именно такива професионални машини са моторните свредели на STIHL, за които в списанието е писано неведнъж. Тук представяме поредния най-нов модел – моторният свредел BT 131, който в средата на юли т.г. „Андреас Штил“ ЕООД пусна на нашия пазар. Този модел заменя досега предлагания в страната ни модел BT 130, като различията в техническите им характеристики не са особено големи. BT 131 е създаден да издълбава отвори с диаметър до 300 mm, за което през пролетта бе пуснат в продажба нов свредел с тази големина. Добрата вест за притежателите на по-стария BT 130, е че той също може да работи с този най-голям свредел, т.е. също да издълбава дупки с диаметър 300 mm.

Новият BT 131 е плод на стремежа на производителя STIHL непрестанно да усъвършенства, включително най-успешните си модели, така че привържениците на марката да знаят винаги, че залагайки на STIHL, изборът им е сред най доброто на пазара към даден момент.

Моторният свредел BT 131 е професионална машина, предназначена за работа от сам човек. Машината се характеризира с повишен комфорт, по-малко физическо натоварване и по-производителна работа.

Новата машина работи с предлаганите и досега от STIHL свредели с диаметър 40, 60, 90, 120, 150, 200 с дължина 695 mm, както и с новия свредел с диаметър 300 mm, чиято дължина е 700 mm. Отделно се предлагат и специално разработени за засаждане на растения работни инструменти. Единият от тях е свредел, с по-голяма стъпка на витлото, който е предназначен за издълбаване на ямки с диаметър около 150 mm за засаждане на растения. Другият (Herzkrümler) разрохква почвата и създава гнездо с диаметър около 260 mm.

Подобно на предшественика си, и в новият BT 131 сe използва доказалият качествата и конкурентните си предимства в продължение на много години двигател с вътрешно горене STIHL 4-MIX®. Той съчетава най-добрите качества на двутактовите и четиритактови двигатели. За да не преповтаряме нееднократно описаните подробно в списанието особености и характеристики на този вид двигател, ще споменем само няколко от най-съществените.

При еднакъв работен обем на цилиндъра двигателят STIHL 4-MIX® е по-мощен, има по-голям въртящ момент и по-бързо се форсира. Като двутактов двигател, работещ със смес от бензин и масло, той няма отделна смазочна система, с което отпадат и грижите за нея, включително доливането и смяната на маслото в картера. Това също така осигурява на двигателя STIHL 4-MIX® добро смазване при всякакво пространствено разположение. Конструкцията му е значително олекотена, което е особено ценно предимство за ръчно носимите инструменти. Двигателят е по-икономичен с около 20% и отделя също толкова по-малко вредни вещества в изгорелите газове, нивото на шума също е по-ниско, по-ниски са и разходите за поддръжка на машината.

За улесняване на запалването той има автоматично функциониращ декомпресионен вентил.

Двигателят на BT 131 има работен обем 36,3 cm³ и развива мощност 1,4 kW (1,9 к.с.). Честотата на въртене на свредела е 200 minˉ¹. Теглото на моторния свредел е 10 kg без поставен свредел и без гориво в двигателя.

Двигателят на новия BT 131 има усъвършенствана система за филтриране на въздуха, постъпващ в цилиндъра. Активната повърхност на филтриращия елемент е увеличена, което се отразява осезателно върху удължаване на неговата работоспособност. Освен това е улеснен достъпът да него, когато се налага почистване или подмяна. Карбураторът е снабден с компенсаторен механизъм, който позволява поддържане на необходимия състав на гориво-въздушната смес, независимо от степента на замърсяване на въздушния филтър. Това осигурява нормална работа на двигателя, дори при задръстен до 80% филтриращ елемент. В резултат машината може да се използва продължително в условия на повишено запрашване на въздуха, без това да се отразява на работата, да се налагат чести прекъсвания за почистване на филтъра. Подобрената защита на двигателя от засмукване на абразивни, макар и фини частици, удължава неговата производителност и дълготрайност.

Подобно на предшественика си, и BT 131 разполага с ефикасно действаща система (QuickStop), която автоматично преустановява въртене на свредела, щом големината на въртящия момент надхвърли зададената от съображения за безопасност граница. Най-често това се случва поради заклинване на свредела, достигнал непреодолимо препятствие. Системата сигурно предотвратява иначе неминуемото рязко завъртане на машината, което може да причини нейното изтръгване от ръцете на работещия, дори и да причини травми. Задействането на системата става чрез специален лост, който при завъртане на машината опира в бедрото на работещия и така изключва електрическото захранване на двигателя.

Освен в областта на сигурността, производителят е внесъл редица подобрения и за подобряване на комфорта по време на работа. Така например усъвършенстваната антивибрационна система за окачване на двигателя към носещата го рама спомага за значително снижаване на вибрациите, които се предават на ръцете на работещия. Благодарение на това е постигнато ниво на непосредствено предаваните вибрации (ляво, дясно) 1,7/2,0 m/s². Това позволява продължителна работа без вредни за човешкия организъм последици, причинени от т. нар. вибрационна болест.

Ръкохватките също са конструирани с оглед осигуряване на удобна, минимално травмираща и уморяваща работа. Разстоянието между двете ръкохватки е пресметнато така, че да позволява сигурно удържане на машината срещу завъртане, без за това да са необходими изключителни физически усилия. Органите за управление на двигателя са монтирани върху лявата ръкохватка – достъпни за задействане с пръстите на ръката, без да се налага нейното отпускане.

За по-лесното и сигурно удържане на машината по време на работа спомага и специалната подложка, която отделя носещата двигателя рамка от тялото на работещия. Благодарение на голямата си площ и вградени еластични елементи тя разпределя равномерно натоварването върху бедрата, като ги предпазва от травми.

Повече за новия моторен свредел BT 131 и предлаганите към него свредели може да прочетете на сайта на „Андреас Штил“.

Новият мощен моторен свредел STIHL BT 131
от
кл.думи:
4,5 / 5 звезди
Нов моторен свредел STIHL BT 131 Усъвършенстван модел, който заменя досегашния STIHL BT 131. Пригоден е да издълбава дупки в почвата до 30 cm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото