В категории: Бани и кухни, Брой 5-6/2010, Представяме ви, Ремонти

Месец на банята в Практикер

Заглавието на статията естествено изплува в съзнанието ни като обобщение на видяното в „Практикер“ седмица преди темата за обзавеждане на банята да стане централна в новия промоционален каталог от 16 юни т.г. Това също така означава, че се задава период на още по-ниски цени на всичко необходимо за изграждане и поддържане на банята. Този вид продукти традиционно оформят един от централните акценти във веригата магазини „Практикер“. Това е напълно понятно, защото банята е най-сложното за изграждане помещение в жилището. Същевременно е и от първостепенно значение за неговото удобно и здравословно обитаване. Банята трябва да бъде функционална, като изискванията в тази насока стават все по-големи с появата на все по-съвършени санитарни прибори като хидромасажни вани и кабини, включително парни например. Същевременно тя трябва да бъде технически безупречно изпълнена – без опасност водата да протече на долния етаж, влагата да премине през стените в съседното помещение, огледалата да не се запотяват, а защо не и подът да бъде приятно затоплен, за което босите ходила ще се отплатят, допринасяйки за доброто настроение и здраве. Обзавеждането на банята се влияе силно и от модните тенденции, като изобилието от форми и цветови решения на санитарните прибори подлага на истинско изпитание индивидуалното въображение и вкус. Това е личностен проблем. По-важното е, че голямото разнообразие от прибори и облицовки, съчетано с вкус и умение и изложено в магазините „Практикер“, позволява реализацията и на най-смелите проекти, като се започне от скритите в стените и пода елементи на различните инсталации и монтажни стойки и се свърши с хромираните капачки на закачалките за кърпи.

Огромно улеснение при избора на обзавеждането на банята и най-вече за съчетаването на стенните и подовите плочки със санитарните прибори, шкафове и осветителни тела са предварително подготвените от опитни дизайнери примерни изпълнения на бани, изложени в магазините. Така човек много по-лесно се ориентира за оптималното пространствено разполагане на приборите, в подбора на техния дизайн, на цветовото решение като цяло. След това вече е лесно, защото всичко показано в демонстрационните проекти се предлага на съседните щандове, а в периода на промоцията и на още по-ниски цени.

Колкото и да е важна финансовата страна на въпроса, без ни най-малко да я подценяваме, все пак крайното впечатление, което оставя експозицията от най-различни бани, е, че се акцентира преди всичко на качеството. То е водещото и така е редно да бъде, защото банята се прави за години напред. Без пресилване бихме казали още, че този път дизайнерите на „Практикер“ са надминали всичко правено и показвано досега – и като разнообразие от санитарни прибори, и като дизайн на композициите. Нещо повече – колкото и да е обширна търговската площ, мястото не им е достигнало да реализират идеите си и затова са експонирали решения на бани и на втория етаж. Затова посетителите трябва да гледат не само пред себе си, но и да хвърлят поглед нагоре, за да не пропуснат оптималното за себе си решение.

Такава експозиция не може да се опише с думи. Тя трябва да се види. Поместените тук снимки дават съвсем бегла представа за това, което ви очаква в „Практикер“ и което не бива да се пропусне дори и ремонтът на банята да не е актуална за момента тема. Все има неща, които може да направят банята по-функционална.

Наред с класическия дизайн на основните санитарни прибори са показани и определено футуристични тоалетни чинии и бидета за конзолен монтаж, както и умивалници и шкафове за тях, които отдалеч привличат окото с необичайна, но изящна линия и нестандартно цветово изпълнение. Всъщност вече е трудно и дори невъзможно да се каже кое е стандартно и кое не – важното е функционалността, а останалото е въпрос на вкус и въображение. Изложените решения формират впечатление, че ъгловите вани намират все по-широко приложение, а при липса на място са често и единствено възможното решение. За хидромасажните вани не е необходима агитация. Цените им са вече напълно поносими, ползата и удоволствието от тях – безспорни, остава да се намери място. Същото е и с душкабините. Разнообразието от модели е голямо – от по-обикновени до хидромасажни с най-различни екстри.

След като човек огледа, и то по няколко пъти, примерните изпълнения на бани, докато стигне до окончателно решение, често комбинация от няколко от изложените, идва вторият също така важен момент – комплектуването на отделните прибори с всички необходими за тях аксесоари, до последния уплътнител, дюбел или влагозащитен контакт. Тук решаваща е помощта на консултантите на „Практикер“, защото и най-опитният майстор може да пропусне нещо. А и трудно би се намерил практик, познаващ изтънко всички предлагани на пазара елементи за изграждане на инсталациите. Изборът е огромен както по видове и модели, така и по качество. Представени са практически всички познати на нашия пазар производители, местни и чуждестранни, включително на водещи европейски производители.

С две думи, сега му е времето, ако предвиждате ремонт и обновяване на банята. Стигне ли се до къртене на старата облицовка и подмяна на всички тръбопроводи или пък изграждането на новата баня тепърва предстои, работата може и да надхвърли месец. Затова и в „Практикер“ ви очаква „месецът на банята“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото