В категории: 2017, автомобили, Актуални статии, Брой 9-10/2017, Градина, Инструменти, Хоби

Багажните колички на Wolfcraft пренасят от 30 до 200 kg товар

Преди да подхванем писането на тази статия, доста се замислихме дали може да обявим транспортните колички за продукт, с който марката Wolfcraft се свързва най-често. Конкурент в тази класация, поне според нас, би могла да бъде друга голяма група много популярни инструменти на немската фирма – стегите и приспособленията за пристягане с техните многобройни разновидности. Стегите на Wolfcraft са много популярни, защото почти няма дейност в домашната или професионална работилница, свързана с изработване и ремонт на дървени или метални конструкции, която да не изисква пристягане на детайлите преди тяхното трайно съединяване. Тук Wolfcraft е лидер в сектора на любителската техника и приложения, като сериозно се намесва и в професионалния занаят. Освен това гамата от различни по вид, изпълнение и предназначение стеги на Wolfcraft е обширна.

В крайна сметка предпочитанието се наклони към транспортните колички. Стегите са инструмент за извършване на конкретни, макар широко разпространени и често извършвани работи. Количките са необходими навсякъде и по всяко време – независимо дали става дума за дома, вилата и градината, за гаража или за зареждане на кухнята, за професионални цели в офиса, склада и т.н. Навсякъде и всякога, когато се наложи пренасяне на товар, откак човекът е открил колелото, някъде около средата на 4 хилядолетие пр. н. е., количката неизменно ни съпътства. Подходящата количка позволява не само да се вършат множество ежедневни дейности, тя опазва човешкото тяло от трудно лечими травми и необратимо износване.

Транспортните колички от т. нар. гаров тип, се свързват и у нас най-често с марката Wolfcraft. За разлика от модели на конкурентни марки с изцяло заварена конструкция и поради това обемисти и заемащи повече място, количките на Wolfcraft са определено по-интелигентно измайсторени. Конструкцията им позволява лесно и бързо сгъване, което ги прави много подходящи за пренасяне в автомобил, както и удобни за съхраняване. Особено ценни качества, когато се използват за употреба в дома и градината.

Ексклузивен вносител на продуктите на тази немска фирма за България е „Ташев-Галвинг“ ООД. Казаното дотук обяснява защо по време на партньорската среща „Есен 2017“  гамата транспортни колички доминираше в презентацията на Wolfcraft. Преценихме, че те заслужават по-детайлно разглеждане и в списанието ни. За да придобием необходимите за написване на добра статия лични впечатления, получихме от „Ташев-Галвинг“ ООД за тестване четири от петте модела, които се предлагат към момента.

Г-жа Нора Щтробл и г-н Саша Ябланович, представят гамата багажни колички на Wolfcraft

Изпробвахме и една количка с изцяло заварена конструкция на друг производител, която е специално пригодена за движение по стълбища. На нея ще посветим отделна статия в следващия брой на списанието.

Към момента Wolfcraft предлага общо пет модела транспортни колички. Гамата е разработена така, че да позволява повдигане и превозване на предмети с тежест от 30 до 200 kg. Количките позволяват пренасяне на товари при минимално усилие от работещия. Това е така, защото не се налага цялостно повдигане на товара. Натоварването на количката става чрез подпъхване на носещата плоча под предмета. За целта той се наклонява леко, без обаче, повтаряме, да се налага цялостното му повдигане.

TS 300

Количките са максимално компактни – удобни за пренасяне, практични при съхранение. Рамата е изработена от стоманени тръби, а носещата плоча е оребрена, отлята от магнезиева сплав. Ръкохватката е с телескопична конструкция. Когато количката не се използва, тя може да се прибира в тръбите на рамата. При работа, ръкохватката се издърпва и фиксира неподвижно. В прибрано положение на ръкохватката, дължината на количката се намалява значително. В прибрано състояние носещата плоча се завърта нагоре и се прибира плътно до рамата. Колелата също се прибират едно към друго и допират до нея. По този начин всяка от количките добива компактна форма и размери, които позволяват лесното й пренасяне в багажника на автомобил, без при това да се намалява осезаемо мястото за багаж.

Всяка количка има механизъм, позволяващ изтегляне на ръкохватката и нейното застопоряване. От решаващо значение за качеството и дълготрайността на количките са механизмите, които застопоряват носещата плоча в спуснато положение, както и разтворените встрани колела. Когато количката е в работно положение, съответният според модела механизъм трябва да осигурява стабилното положение на двете колела и по никакъв начин да не позволява тяхното произволно странично завъртане и прибиране обратно към рамата. Механизмът за застопоряване е различен в зависимост от товароподемността на количката. При моделите TS 300 и TS 600 e използван механизъм с две двойки неподвижно закрепени и разположени под ъгъл 90°, зацепени едно с друго зъбни колела. При завъртане на носещата плоча надолу, колелата се завъртат встрани до заемане на работно положение. И обратното – те се прибират, когато плочата се повдига към рамата. Механизмът има специален палец, който чрез настъпване на плочата и натиск върху ръкохватката блокира и не позволява обратното завъртане и прибиране на колелата.

TS 300

При модела TS 850 едновременното синхронизирано движение на плочата и колелата става също с помощта две двойки зъбни колела. Застопоряването на колелата в работно положение тук е осигурено чрез напречна опора (тръба), която влиза плътно между тях. Опората се задвижва посредством лостов механизъм, свързан към задния край на носещата плоча. Така, с нейното завъртане надолу, колелата се завъртат встрани, а опората застава между тях. С лек натиск с крак краищата й влизат плътно в оформените от вътрешната страна на главините на колелата гнезда. Така буквално за секунди количката е готова за работа, а колелата й са стабилно подсигурени срещу завъртане. Изключително здраво, сигурно и износоустойчиво във времето решение. По сходен начин се подсигуряват колелата и при количката TS 1500. Всичко това е направено с оглед предназначението им да превозват големи товари.

Количките имат различаващи се по диаметъра си, по дебелината и широчината на бандажа, както и по твърдостта на материала, колела. Те са съобразени с приложението на количката, съответно с големината на превозвания товар.

Когато се избира количка, трябва да се има предвид и теренът, по който тя ще се движи. Едно е движение по равна, твърда и по възможност гладка настилка, съвсем друго е, когато се налага преминаване по стълбища при терени с денивелация. На този проблем ще обърнем специално внимание. Тук ще кажем само, че количките с по-големи колела по-лесно преодоляват стъпала. И още нещо – посоченото за всяка количка максимално натоварване е валидно само при движение по равен терен. При наличие на стълбища максималната товароподемност се намалява наполовина – примерно за модела TS 850 от 100 на 50 kg. Освен това изтеглянето на количката и спускането й от стъпало на стъпало трябва да се извършва плавно и бавно, без ударно натоварване на колелата.

TS 600

Извън тази група се откроява моделът TS 1000. Това е специално разработена количка, пригодена и за работа в градината. Тя обединява в едно количка за пренасяне на тежки предмети, от типа „гарова“, с типичната количка, каквато се използват в градината, селското стопанство, строителството и т. н. Нея ще представим в следващия брой на списанието.

В края на това общо представяне на гамата транспортни колички на Wolfcraft като общо заключение за тяхната здравина и издръжливост бихме подчертали, че всяка от тях се доставя с 10-годишна гаранция от производителя. Стига обаче да не се използва за производствени цели. Впечатляващо, като се има предвид усложнената им конструкция, позволяваща им да бъдат ефективни и удобни за пренасяне на различно тежки товари и, едновременно с това ‒ компактни и леки.

„Ташев-Галвинг“ ООД предлага пълната гама колички на Wolfcraft, което позволява всеки да избере най-подходящата според условията и начина си на живот. Независимо дали ще се пренася тежка перална машина, дърва за камината или чувалчета с цимент, извънбордов двигател за лодка, дали единствената грижа е да се докарат каса-две с бира до колата и после до хладилника, количка винаги ще бъде необходима. Затова трябва да бъде под ръка. Остава да се избере най-подходящата. Ако питате нас, вероятно и две, защото едва ли има нещо на земята, което да удовлетворява всички претенции. До този извод стигнахме след като опознахме и лично изпробвахме описаните в статия колички. Без най-лекия модел.

T 850

 

TS 300

Този модел е най-малкият – т.е. с най-малка товароносимост. Същевременно това е най-компактната и лека количка на Wolfcraft. Тази, както и останалите колички имат прибираща се в рамата ръкохватка. С тегло от само 3 kg, с нея може да се пренасят товари с тегло до 30 kg. В прибрано положение широчината й е само 60 mm, а останалите размери са 340х510 mm. Върху рамата е монтиран гръб от листова пластмаса, който осигурява стабилна опора на товара. Вдлъбнатата му форма улеснява превозването на предмети със заоблена форма, примерно големи саксии или малко буре. Количката е идеално допълнение към всеки автомобил, защото заема минимално място в багажника. Още по-малко ще пречи в килера. Перфектен помощник при покупки, особено подходящ за ползване от жени.

T 850

 

TS 600

Количката е малко по-тежка – 3,9 kg. Позволява транспортиране на товари до 70 kg, което значително разширява възможните й приложения. Има описания вече механизъм, осигуряващ синхронизираното разтваряне на колелата едновременно със завъртане напред на носещата плоча, както и тяхното фиксиране в работно положение. Ръкохватката се изтегля от рамата и безстепенно се фиксира неподвижно до желаната височина. Двете напречни тръби на рамата са огънати с цел улесняване транспортирането на предмети със заоблена форма. Горният край на ръкохватката също е дъгообразно огънат, което улеснява държането при транспортиране на високи плоски предмети. В прибрано положение количката има размери 430x730x60 mm, което също я прави лесно преносима в багажника.

 

TS 850

С този модел навлизаме в по-високия клас багажни колички, предназначени за употреба в бита. При тегло на количката от 5,6 kg с нея може да бъдат транспортирани с лекота товари до 100 kg. При напълно изтеглена ръкохватка дължината на количката достига 1100 mm, което е улеснение при използването й от хора с висок ръст. По-същественото обаче е, че рамата с ръкохватката представляват лост от първи род, което силно намалява усилието, необходимо за повдигане на товара. Въпреки респектиращите възможности на количката да пренася тежки товари, в прибрано положение тя заема малко място и безпроблемно се побира в багажника на лека кола, лесно се и съхранява. Размерите й в това положение са 500x820x77 mm.

По-големите (Ø 180) и по-широки колела откриват възможности за нейното използване и в двора. Механизмът за фиксиране на подвижната ръкохватка в две положения, е разположен централно. Специално внимание заслужава механизмът за сигурно застопоряване на колелата при разтворено, работно положение. Той функционира безупречно и напълно сигурно.

По наше мнение този модел е количката, която има най-широко приложение. Голяма товароносимост, която в домашни условия рядко би била недостатъчна, много стабилна и здрава конструкция, съчетани с умерено тегло и размери, които я правят сравнително лесно преносима. Без обаче да претендира за постоянно място в багажника на автомобила.

 

TS 1500

Тази количка е подходяща, когато се налага транспортиране на товари с тегло до 200 kg при равна основа и до 100 kg при движение по стълбища. Значително по-голямата площ на носещата основа (в сравнение с предния модел TS 850) позволява удобно и сигурно пренасяне на обемисти и тежки предмети като хладилници, перални и др. За по-удобно и сигурно пренасяне на тежки товари основната ръкохватка има и две допълнителни дръжки, които при необходимост се завъртат встрани. Те имат предпазител, който обхваща и защитава ръцете от нежелан досег и нараняване по време на работа. Движението на носещата основа и двете колела за привеждане на количката в работно състояние и обратно е синхронизирано чрез две двойки зъбни колела. Сигурното задържане на колелата в работно състояние се осъществява чрез подвижна напречна опора (тръба), която ги застопорява сигурно чрез притискане с крак.

Лекото и комфортно движение на количката се постига благодарение на увеличения диаметър на колелата (Ø200 mm), по-голямата дебелина на бандажа (30 mm), изработен от еластична гума и по-голямата му широчина – 50 mm. Колелата имат сачмени лагери. Двете напречни опори на рамата са огънати с оглед по-сигурното пренасяне на предмети със заоблена форма. Количката тежи 10,4 kg. Максималната й дължина при изтеглена ръкохватка е 1240 mm. В прибрано състояние размерите й са 600x990x110 mm.

Количката е предназначена за преместване на товари с посоченото тегло и подходящи за нея размери. Нейно голямо предимство пред количките на други производители с по-опростени, изцяло заварени метални конструкции, е възможността да се сгъва до посочените габарити и удобството при работа.

За здравината вече стана дума – 10 години гаранция от производителя. Тя е валидна при условие, че всяка от описаните тук колички се използва за домашни, но не и за производствени цели.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото