В категории: 2017, Брой 11/2017, Инструменти, Ремонти, Строителство

Новата фамилия трилъчеви линейни лазерни нивелири на Bosch с обхват 360˚

Поредната новост, при това съвсем „гореща“, от октомври т.г., с която немският гигант Bosch обогати световния пазар на измервателни инструменти, е силно иновативната фамилия линейни лазерни нивелири. Наред с базисния GLL 3-80 Professional, тя включва още моделите GLL 3-80C Professional и GLL 3-80CG Professional.

GLL 3-80 Professional е наследник и заменя изключително популярния модел GLL 2-80P Professional – първия многолинеен лазерен нивелир с обхват на лъча 360°, който Bosch пуска през 2010 г. Оттогава GLL 2-80P Professional е ключов модел на пазара за професионални инструменти в страните от Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА). През изминалите години продажбите му са нараствали ежегодно с двуцифрен процент, като достигат до около 60% дял в този сегмент професионални инструменти.

Развивайки успеха на GLL 2-80P, през октомври Bosch пусна на пазара не един, а цели три нови модела, с които цели да си осигури и занапред палмата на световното първенство при производството и продажбата на този вид нивелири.

Новата фамилия е проектирана така, че да удовлетворява в най-висока степен изискванията на професионалната, основно строителната практика за работа в различни условия и най-вече нива на осветеност. Производителят е позиционирал всеки един от трите модела така, че да покрие широк спектър от изисквания, както използва най-съвременни иновационни технически решения, да предостави на клиентите си модерни и качествени нивелири, включително модел на силно конкурентна цена, без това да се отрази забележимо на основните за всеки лазерен нивелир технически показатели – работен обхват и точност.

Диапазонът на действие на всеки от трите модела е 30 m, а при използване на приемник (мишена) работният обхват достига 120 m (диаметър). Точността им е ±0,2 mm/m.

Всеки от трите модела очертава с непрекъснат светлинен лъч едновременно или поотделно три взаимно перпердикулярни равнини – две вертикални и една хоризонтална. Всяка от равнините е очертана, като лъчът, излъчен от лазерните диоди преминава по стените, пода и тавана, т.е. обхватът на нивелира е 360° за всяка равнина. Съответно върху стена нивелирът може да изобрази с прецизно фокусирания си лазерен лъч пресичащи се вертикална и хоризонтална линия. Върху пода и тавана очертава по две пресичащи се под прав ъгъл линии, чиито пресечни точки лежат на една вертикална права – мечта на всеки монтажник на леки преградни стени и други подобни конструкции.

Със своите три независими един от друг лазерни лъча тези нивелири осигуряват в максимална степен желаното удобство и точност при най-различни видове дейности, без да се налага използване на втори нивелир или местене на прибора от едно място на друго място в помещението. Нещо повече – такъв нивелир позволява едновременна работа на различни места в помещението, било при изпълнение на подови и стенни облицовки с плочки, при сухо строителство и монтиране на леки преградни стени, на окачени тавани и др.

Моделите GLL 3-80 Professional и GLL 3-80C Professional имат мощни светодиоди, използващи т.нар. червен лазер, с дължина на вълната 630–650 nm. При стоящия най-високо в семейството по своите качества модел GLL 3-80C Professional са използвани най-съвременният вид светодиоди, излъчващи светлина в зелената част на спектъра (с дължина на вълната 500–540 nm). Известно е, че привикнало към светлината човешко око е най-чувствително към вълните с дължина около 555 nm, т.е. именно към зелената част на светлинния спектър. Поради това видимостта на линия, очертана със зелен лазер лъч, е около 4 по-ярка и по-ясно различима от окото, отколкото линия, очертана с червен лъч. Поради това моделът GLL 3-80CG Professional е оптималното решение, когато се работи при висока обща осветеност, било в помещение, било на открито. Лазерните диоди със зелена светлина имат и други предимства пред „червените“ си събратя – консумират по-малко електроенергия, което удължава продължителността на работа с един комплект батерии. Освен това те са по-дълготрайни, защото излъчват по-малко топлина.

Едва ли е необходимо изрично да споменаваме, че всеки от трите прибора е самонивелиращ се в границите на наклони до ±4°. Тази операция се извършва автоматично за под 4 s.

Двата модела GLL 3-80C Professional и GLL 3-80CG Professional вдигат още по-високо летвата на техническо съвършенство, защото са първите от този вид лазерни нивелири, които се вписват в ерата на безжичните комуникации. Благодарение на способността им да поддържат безжична Bluetooth връзка те могат да комуникират с мобилни устройства, примерно смартфон. Чрез специално разработеното и безплатно предоставяното от Bosch програмно приложение Bosch Levelling Remote App, работещите могат да управляват нивелира дистанционно през телефона си. Това е особено ценна възможност при работа на места с ограничени възможности за движение.

Тези два модела разполагат също така с уникална иновативна функция за отдалечен контрол върху калибрирането на нивелира ‒ Cal Guard, разработка на Bosch. Системата своевременно алармира при възникване на ситуация, която може да наруши калибрирането на уреда, а с това и правилната му работа. Причина може да бъдат механични въздействия като силно сътресение например, по-ниски или по-високи температури от работния диапазон на нивелира ‒ от –10 °С до +40 °С, и др. Улисан в работата и на разстояние от нивелира, често е възможно работещият да не разбере, че неговата точност е нарушена. Затова GLL 3-80C Professional и GLL 3-80CG Professional сигнализират с червена светлина при нарушаване на калибрацията. Подробна информация за възникналия проблем се получава и на мобилното устройство чрез специалното приложение за дистанционно управление. По този начин Bosch допълнително подсигурява работещите с тези два нови линейни лазерни нивелира така, че по всяко време може да разчитат на безупречното им функциониране и точност. Приложението уведомява също, когато препоръчителният 12-месечен интервал между две калибрирания на уреда изтича. Вградените в нивелирите специализирани сензори на Bosch непрестанно следят за техническото им състояние, дори и когато те са изключени. За подсигуряване на тяхната непрекъсната работа системата за вътрешен контрол разполага с допълнително резервно захранване, което поддържа работоспособността й в течение на 72 часа, в случай, че алкалните или акумулаторни батерии са изтощени.

Трите нивелира са добре защитени срещу проникване на прах и водни пръски (клас на защита IP 54). Като линейни нивелири те са значително по-компактни и с ергономичен дизайн в сравнение с ротационните. Работата с тях е максимално опростена.

Моделът GLL 3-80C Professional работи с алкални батерии АА. Останалите два използват литиево-йонна батерия с напрежение 12 V, поради което комплек-тът съдържа и бързозарядно устройство. Работят и с алкални батерии.

За допълнителни подробности посетете сайта на „Роберт Бош“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото